|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Ale wystarczy zrobic jedno - NIE kupowac wieprzowiny (bo to najgorsze co moze byc). Reszte mozna smialo brac...
|
|
|
|
#2 | |
|
K-Lee Family
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
VIP Member
|
Quote:
W sumie chyba o wiele gorsze dla Burych sa srodki stosowane do konserwacji miesa (uwaga supermarkety) i antybiotyki oraz hormony (uwaga na mieso zwierzat fermowych).
|
|
|
|
#4 |
|
Moderator
|
karmy wegetarianske??? a te ktore to wymiszlili do pyska psa patrzeli? jakie zeby on ma? krowy czy wilka?
wedlug mnie od razu jasne ze pies bez miesa zyc nie moze-nie te fermenty, pH zoladka, oraz uzebienie. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
jescze powiedz zei dlugosc jelit zmienilo sie u psow.
Dzieki za to jesli ktos je czytal. koncze temat, bo to samo powtarzac nie widze sensu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Member
|
Pies czy wilk ma krótszy układ pokarmowy niż człowiek, gdyż jest nastawiony przede wszystkim na trawienie mięsa (zwiększona kwaśność soków trawiennych pozwala dość szybko radzić sobie z dużymi porcjami). Jednak faktem jest, że duża porcja mięsa o ile rzeczywiście trawiona jest wolniej i przez to pies przez dłuższy czas odczuwa uczucie najedzenia, to jednak wymaga większej pracy układu pokarmowego. Nie twierdzę, że jest to złe, ale coraz częściej zdarzaja się psy z bardziej wrażliwymi żołądkami i nie dla każdego takie żywienie musi być idealne.
Jednak nie chodzi już o samo rozdrobnienie pokarmu, a o tym jest w sumie link, który podałaś tylko, czy podając całe kawałki mięsa/kości możemy dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jeśli trzymamy się natury, to w naturze wilk zjada nie tylko miękkie mięśnie, które prócz białka, żelaza i wody nie zawierają znaczących ilości mikroelementów, ale jeszcze skórę, wnętrzności, a czasami również to co znajdowało się w jelicie, żoładku. Rozumiem, że jak dam psu kawał wołowiny i kość to z chęcią to zje, ale co jak mu dam całą marchewkę . Wiem, że niektóre psy lubią same warzywa, owoce, ale nie wszystkie. I tutaj jest przewaga mielonej karmy: pies może zjeść to co nie bardzo mu smakuje, a czego równiez potrzebuje. Warto też zwrócić uwagę na to, że jednak nic w nadmiarze nie jest dobre. Karmienie samym mięsem niepotrzebnie obciąża nerki, które muszą sobie radzić z dużymi ilościami białka. Jeśli pies nie biega dziesiątek km każdego dnia i nie ma tak dużych potrzeb na proteiny, to jest to żywienie na wyrost. Nadmiar białka zostanie przetworzony w wątrobie w procesie glukoneogenezy na węglowodany (glukozę) i po prostu zmarnowany. Dodatkowo mięso jest bardzo bogate w fosfor i łatwo zachwiać równowage między proporcjami fosforu i wapnia przy takim żywieniu. Dlatego ja jestem jeśli już to bardziej za BARFem, gdzie łatwiej kontrolować to co się podaje. Chociaż i tak trzeba pozbyć się złudzeń - teraz konserwanty są wszędzie, kupowane mięso pochodzi często z hodowli, gdzie zwierzęta jadą na karmie z hormonem wzrostu i antybiotykami. Więc i ten argument nie jest zbyt przekonywujący, gdy porównujemy takie żywienie z karmami suchymi - sztuczne dodatki są wszędzie.
|
|
|
#7 |
|
VIP Member
|
Ponieważ BARF jako ustalona i opisana dieta funkcjonuje od dość niedługiego czasu to wszelakie spory mogłyby rozstrzygnąć badania : grupy szczeniąt karmione konkretnymi sposobami (domowe, gotowe karmy, BARF czy RAW) i ich wpływ na rozwój młodych organizmów (wzrost, kondycja, badania krwi, jakośc stawów itp), podobnie z sukami hodowlanymi i psami dorosłymi. Póki takich badań (niezaleznych) brak, póty dyskusja o zywieniu jest czysto akademicka .
Dostępność danego pokarmu, mozliwość jego sfinansowania czy wreszcie tolerowanie przez organizm samego psa - to na razie sa główne wytyczne a to trochę mało |
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Senior Member
|
Quote:
Jednak nie powiem, że nie zjada cytryny bo ja ją lubię i też zjadam. Patrzy i myśli......... Quote:
Każdy ma swój sposób na karmienie psa i najczęściej dopasowywuje do go swojego stylu życia i portfela. Czasami jednak nie zdajemy sobie sprawy z drobnych szczegółów i błędów, jakie popełniamy, a potem nasze psy na tym cierpią. Jeśli karma sucha to wybieramy dobrą karmę i stosunkowo często ją zmieniamy, aby psa nie przyzwyczajać, jak i dostarczyć mu różnego pokarmu. Nie wszystkie karmy są takie same i nie wszystkie mają takie same składniki procentowo. ( Etykietki kłamią )Jeśli surowizna to wiadomo idę na łatwiznę i rzucam psu kawal mięsa, ale nie zapominajmy, ze to nie wszystko. To tak jak by nam ktoś ciągle dawał placki ziemniaczane no i może by nam się zaczęło odbijać. Urozmaicać jedzenie jak się tyko da. Starać się badać, co pies je chętniej i kiedy nie specjalnie już ma dalej na to samo ochotę. Uzupełniać jedzenie w kompleksy witaminowe ( tran) i nie koniecznie zieleninę w dużej ilości. Wilczaki często mając niedobory zjadają korzonki, kore drzew, liscie jak również same zrywają sobie owoce z drzew czy krzewów kiedy tego potrzebują. U nas nie rosną pomarańcze, grejpfruty czy banany, ale to nie znaczy, ze pies ich nie zje bo nie jest to w jego naturze. Ma ochote to zje nie to zjemy sami Jeśli nie jest to pies "praktycznie" kojcowy i pozbawiony genu sytości to sam powinien sobie regulować niedobory. To tak jak kobieta w ciąży psy też mają swoje zachcianki. Last edited by wilczakrew; 11-01-2009 at 22:42. |
||
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Member
|
moj dobek jest karmiony Barfem...on ma prawie 10 lat i raka na sledziace mial byc juz uspany, od 2 miesiecy karmie go tak i jego stan sie poleprzyl, biega i szaleje. Eli dostaje pol na pol. slucha karme i Barf. jestem ta metoda przekonana i kupuje mieso konskie. naturalnie dostaje tez z innych zwiezat ale szczegulnie z konia. przepraszam za bledy...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
VIP Member
|
wynalazek dla BARF-owców: http://www.primex-barf.eu/index.php
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Moderator
|
Quote:
kurde jak liudzi nie umieja czytac to co jest napisane- NIE MA melionej kosci albo kosci bez miesa. tylko kosc z miesiem razem tz. naturalne razem a nie odzielne. taka firma to tak samo jak firmy z sucha karma- najprosca droga do weta. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Baaj sobie BARFowanie bardzo chwali
I żołądkowo i wagowo i zębowo. Warzywka to hicior
|
|
|
#13 | |
|
Junior Member
|
Quote:
na którejś z wystaw dostałam próbki takiej karmy i podobało mi się, było to zamrozone mieso, kości jakby nie było (chyba drobno zmielone). Dodałam suczkom do suchej karmy i bardzo im smakowało. Nawet żałowałam, że nie mam kontaktu do tej firmy (dzięki Gaga ![]() Karmię moje dziewczyny suchą karmą Acana (teraz zmieniłam na 1choice) i dodaję gotowanego zmielonego mięsa, czy podrobów, czasami łyżkę konserwy, w nagrodę co jakiś czas kość cielęcą (przegotowaną). Nie mają żadnych problemów żołądkowych, mają ładną sierść i są chyba zadowolone |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Moderator
|
pDlaczego tak mysle? bo jest MIELIONA i kosc i mieso. a tak nie moze byc- to juz lepej w takim przypadku karmic sucha karma niz mielionem tym cus.
mowie ze liudzi nie czytaja regulaminu i systematiki karmienia BARF czy RAW. ale dopoki same nie zaczna to robic tu nic nie mozna pomoc Last edited by wolfin; 28-10-2008 at 12:22. Reason: pisownia |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wilczy Duch
|
Gia,jesli mnie pytasz,to ja wiem ze zdrowe.. wkoncu od rodziny biore,z ktora sie dogaduje co do badan
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Moderator
|
Quote:
bo my na Litwie dajemi i nie widzimi problemow. moze to cos jiest z krajem (t.z. hormony albo ...) |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Moderator
|
hmmm choc by p.Agnieska i jiest kolega....ale.....malo czytala o karmach i prawidlowym karmieniu.
ale to mnie calkowi cie nie dziwi, bo mami to samo, powiedz wetu ze karmis RAW. 1. "CO TO JIEST za karma???" 2. DAJES kosci????? 3. hmm za dwa dni bedzie pies lezec na operacyjnym stolu... jiednym slowem...trzeba najpierw zmienic myszlenie wetow, a tylko potem mowic z nimi o karmieniu. bo moze nie jiest tak gloszno gadano o karmach suchych w Pl jak u nas, mieliszmi reitingi i dokladne badania,bo....tam daja i chorujace zwierzeta a nawet i lekki zeby pies....mial problemy a nie zdrowe. (no jak mozna nazywac dobra karma taka, ktora zawiera phenobarbital-lekk ktorym usypia sie zwierzeta???) |
|
|
|
|
|
#18 |
|
VIP Member
|
Daiva, a która karma zawiera ten składnik?
Aga, cytowana tu przez Margo to wyjątkowo rozsądna kobieta Zreszta,,,parenaście lat temu nikt nie słysał o karmach a postaci granulek i jakos psy zyły, miały sie dobrze... i dzis jest tak samo Wszystko jest kwestia rozsadnego wyboru. Chociaz w przypadku sczzeniakow- mniej bym eksperyentowala.. za duze ryzyko;/ Ja juz Ci mówiłam... nie każmy wszystkim karmic miesem jesli nie mamy pewności, że maja dostęp do DOBREGO miesa. Zdrowego i "czystego" a nie z przemyslowej "produkcji" np, gdzie mlody ciekak stoi praktycznie unieruchomiony przy korytku do karmienia...a zeby nastapil szybki przyrost miesa faszeruje sie go antybiotykami, sterydami, hormonami... Rzeczywistosc jest taka, ze trafic w miescie na mieso od rolnika, ktory wypuszcza trzode na pastwiska i czeka az wszystko urosnie zgodnie z bilogia - to niemal niemozliwe.... Dlatego ja moge sobie mowic- Baf, RAW jest super.. ale niestety dla mnie niedostepny ... |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Member
|
Quote:
W każdym razie choroba Aujekszy jest ZAWSZE śmiertelna dla psów i kotów. Powoduje bardzo silny świąd prowadzący do samookaleczania, a ostatecznie prowadzi do śmierci. Wcześniejsze ugotowanie mięsa niszczy wirus, więc mięso wieprzowe poddane obróbce termicznej jest już bezpieczne. Innymi chorobami może być chociażby włośnica, więc kupowanie niesprawdzonego mięsa wieprzowego bezpośrenio od rolnika jest dość ryzykowne. Juz pomijam fakt, że mięso wieprzowe jest z reguły za tłuste jak dla psa tak i dla człowieka.
|
|
|
|
#20 |
|
Moderator
|
Gaga zgadzam sie
Przemus ILE PSOW umarlo od tej choroby? ja jakos takiej informacii w akademii nie mialam. NIKT nie mowi ze trzeba dac nie sprawdone mieso. ja daje i nie widze problemow. a szczieniaki tylko miesem bo od razu zaciac zatrowac organizm chemia...jakos dla mnie nie jiest dobrze. |
|
|
|
![]() |
|
|