![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
ngi dhla
|
![]()
Dopóki mu nie urosły jajka, to z racji zabawowego usposobienia i niewiedzy, co wolno a czego nie niejeden raz brał w skórę od dorosłych samców, które obskakiwał, lub kładł łapę na ich grzbiecie.
Do skończenia roku nie wykazywał cienia agresji. Na urodziny bez ostrzeżenia zaatakował półrocznego szczeniaka rasy jakiśtam spaniel, co ważne - był łaciaty. Od tamtej pory jest absolutnie uczulony na większość łaciatych, czyli: irokez / głuchy warkot i natychmiastowa gotowość ataku na widok: szwajcarski pies pasterski, berneńczyki, border colie, bernardyn. Z Onkami się dogaduje (włącznie z samcami).
![]() |
#2 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Jak już dwóch braciszków "zabrało" głos jeden za drugim, to i ja coś dodam.
Bandzior Baruch kocha wszystkie suczki od mini do maksi, natomiast psy wszechras są, od mini do maksi,kandydatami do złojenia - zjeżona sierść jak u dzika, jak taki 17letni skin, wszystkim kolesiom chce wpier...lić , a kiedys,( tak do roku i momentu pojawienia się owłosienia jajecznego), był taki chętny do zabawy. Jednak "pracujemy z Bandziorem" nad emocjami i dzikie wyskoki do ataku zdazają się bardzo żadko, jednak burczenie pod nosem i jeżenie sie jest "standardem". "Widzę" często tę "chmurkę myślową" nad jego łepetyną.....cyt." ..jakby nie ten koleś, ktory trzyma mnie na smyczy, to bysmy sie zabawili! cieniasie.." |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
MY TEŻ PRACUJEMY ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Unka zakręcona była na "wystawy", więc aby spacerki mogły się udać z
"obcymi" zawsze prosiłam o rundkę "kółeczko" jakby wystawowe i zawsze się udawało - suczku myślała, że to wystawa i żadnego psiaka jeść nie chciała - nawet biegając luzem. Chantalka nie stawia żadnych irokezów, kłapie dziobem kiedy jej pasuje a raczej "nie" pasuje ![]() Natomiast łatwa jest do przewidzenia, że coś się będzie działo czy to dobrego czy nie -wiadomo, że jak suczku idzie jakby skradając się, to pańcia musi już coś jej powiedzieć. Natomiast chciałam przypomnieć, że większość psów nie rozumie "mowy" wilczakowej. Dla niektórych ras zwykłe zabawowe pomruki mogą być źle zrozumiane. P.S. Sorry za "natomiast" - widocznie, to słowo na dziś<lol> Last edited by GRABA; 28-02-2013 at 12:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ngi dhla
|
![]()
Po przedwczorajszych kilku incydentach do listy dopisuję tarantowato-dereszowatego psa rasy myśliwskie coś tam. Nie pomogła nawet gleba.
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Mój tam nie lubi wszystkich samców, wszystkie mordowałby z taką samą przyjemnością. Jest w stanie tolerować małe psy, o ile się na niego nie rzucają, jednak nie ryzykowałabym puszczenia go z nimi luzem. Kilku konkretnych psów nie lubi bardziej niż normalnie, ale nie przenosi tego na podobne osobniki (np. ma alergię na jednego owczarka, ale na inne nie reaguje z tego powodu bardziej).
Wyjątkami jest kilka samców poznanych w szczeniaczkowych czasach, ale nie wszystkie. Kilkutygodniowych szczeniąt w ogóle nie zauważa, są dla niego jak powietrze ![]() Last edited by maillevin; 05-03-2013 at 01:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Po prostu Sahir jest konsekwentny w swoich wyborach
![]()
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
też a nawet broni je przed innym samcami bez wzgledu na wielkość.choc jak te dwie siostry siada na niego to ledwo sie odpędza aby zachwile je obydwie zaatakować . nie wiadomo czy śmiać się czy płakać .
muszę zacząć nosić aparat na plac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
Wiecie co... wracam do tego tematu, trochę z podkulonym ogonem
![]() Pamiętam jak kiedyś go czytałam i nie dowierzałam, że to możliwe, żeby jakikolwiek pies miał wrogów w określonych rasach BEZ POWODU ![]() ALE po ponad 2 latach życia z wilczakiem stwierdzam, że chyba jednak to nie do końca tak działa. Powiem krótko - Cresil to rasista. Okropny rasista! Kilka ras trafiło na jego czarną listę nie bez powodu, ale większość jest zupełnie "przypadkowa". Z niektórymi nawet nie miał nigdy kontaktu, a nie lubi i już.... ![]() Obecnie nasza czarna lista wygląda tak: 1. Shar-pei (złamane serce?) 2. Nova Scotia Duck Tolling Retriever (całkiem nowa, ale mocna nienawiść... znikąd) 3. Wyżeł weimarski (nie wiem skąd, ale BARDZO nie lubimy weimarów) 4. Berneński pies pasterski (wygląda jak wujek, a nie wujek... cwaniak jeden) 4. Czarne psy, fuj! (uhh, jak on śmie taki czarny być!) 5. Beagle (jak śmiesz wyglądać tak jak Nitka! Ty bezwstydniku ty!) Shar-pei to nienawiść nie bez powodu ![]() ![]() Duże czarne psy też mają swój udział w Czesiowej nienawiści. Nienawiść do wszystkiego co czarne jest tak mocna, że nawet czarne suki się nie nadadzą ![]() Ale wyżły (szczególnie weimary) i tollery to nie wiem skąd mu się wzięły na tej liście, ale nienawiść do nich jest porównywalna do tej "sharpeiowej" ![]() ![]() Natomiast zdecydowanie zauważam, że najlepiej oceniane w rankingu Czesia są jednak wilczaki. Żadne inne panny go tak nie kręcą i nie powodują u niego takiej debilnej minki ![]() Last edited by makota; 19-03-2015 at 13:25. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() kuźwa już raz płaciłem za szwy . Ten jeden wyjątkowo . cos mi się zdaje ( za ręke nie chwyciłem ) że albo stary albo młody rzucali kamieniami . Każdy inny pies przechodzący jest traktowany lepiej lub gorzej . Ten jeden jak przechodzi to rwetest przy każdym domu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Cresil sznaucerów też nie lubi, ale tylko olbrzymów i tylko czarnych
![]() ![]() A i byłabym zapomniała! Berneńczyki! Złamane serce w dzieciństwie! Czesio miał dwóch kochanych wujków berneńczyków za szczenięcia... jak trochę dorósł to raz zdarzyła się sytuacja, że wyrwał nam do berneńczyka wielce uradowany. Podbiegł z podkulonymi uszkami i ogólnym zacieszem na pysku, jakby chciał wykrzyczeć "wujek, wujek, jak dobrze cię widzieć!", po czym powąchał obiekt swoich zainteresowań, mina mu się zmieniła i.... "Jak to?! Ty nie jesteś wujek?!" ![]() Ze zdziwienia bardzo szybko przeszedł w khem... zdenerwowanie ![]() ![]() ![]() No, jak ja mogłam o berneńczykach zapomnieć... idę edytować i uzupełnić czarną listę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
ngi dhla
|
![]() Quote:
U nas jak na razie wygląda na to, że lista tolerowanych jest dużo mniejsza od czarnej (niezmiennie owczarki niemieckie są najbardziej cacy). Ostatnio najbardziej ulubione są dziki, super się z nimi można bawić w berka.
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
O tak, wilczaki są rasistami! Moje najlepiej dogadują się z psami w typie wilczym. Amra nie przepada za labkami, małymi terierami. Poza tym nie lubi wszystkich samców, oprócz tych, których zna od szczeniaka. Wyjątkiem jest haszczak mieszkający w okolicy
![]() ![]() ![]() Czasem zastanawiam się skąd bierze się ten rasizm? Mogą to być niemiłe doświadczenia z dzieciństwa z psami danej rasy. Mam też taką teorię: wilczaki, dzięki swojej naturalnej budowie ciała, świetnie się komunikują i możlwe, że tego samego oczekują od innych psów. Psy ras o płaskiej kufie, z obciętymi uszami i ogonami, z zakręconymi ogonami czy nawet grzywkami zakrywającymi oczy mają utrudnioną komunikację. Wilczak spotykając takiego psa wysyła mu sygnały, pies o upośledzonej budowie nie może czytelnie odpowiedzieć i awantura gotowa! Znajome wilczaki też lepiej dogadują się z psami w typie wilczym, więc może nie chodzi tylko o rasę ale i o wygląd? ![]()
![]() |
#17 |
Member
|
![]()
No ja też miałam taką teorię - że tu o komunikację idzie. I z pewnością ma to duży wpływ, ale na obecną chwilę wybory Czesia wydają mi się dziwne i bezsensowne
![]() ![]() ![]() Podobna sytuacja w przypadku tollerów i goldenów - golden jest po prostu niezbyt ulubioną rasą Czesia. Czasem oburczy cicho, czasem głośniej, ale w miarę da się go okiełznać, gdy widzi goldena. Natomiast kiedy na horyzoncie pojawi się toller to Cresilowi oczy zachodzą krwią i ma wzrok mordercy ![]() ![]() ![]() A jednak Czesio widzi ZNACZĄCĄ różnicę ![]() Podobnie sznaucery - trudno cokolwiek wyczytać z pyska, którego nie widać, więc można się od razu spodziewać kłopotów... ale jednak te o maści pieprz-sól nie denerwują Czesia aż tak bardzo, jak te czarne. Na srebrne po prostu poburczy, tak normalnie... a czarnego najchętniej zjadłby na śniadanie ![]() Ale widzę, że pociąg do jak najbardziej wilczych psów potwierdza większość opiekunów wilczaków ![]() ![]() ![]() ![]() Natomiast wilczakowe panny to... o matko! Na uszach by stanął jakby trzeba było ![]() A jak w pobliżu nie ma wilczakówien, to zdecydowanie na spacerach wygrywają haszczakowe panny, a nawet akity z zakręconymi ogonami. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Junior Member
|
![]()
A widzisz, z tego co piszesz to chodzi też o komunikację. Goldeny, labki (nie wiem jak tollery) nie są lubiane przez inne psy przez sposób w jaki się witają: radośnie podbiegają na wsrost. Co jest w świecie psów baaardzo nieładnym przywitaniem. Więc nic dziwnego, że Czesio nawrzuca suce, która tak brzydko się wita. Czarne psy: pewnie złe doświadczenie z jakimś czarnuchem i to zgeneralizował. Tylko czemu weimary? Jeśli nie chodzi o wygląd to może o zapach?
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|