Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wystawy

Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-05-2011, 20:38   #1
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Ja tez przylaczam sie do prosby o opisy, bo mi troche nie chce latac po Polsce i Europie by za ciezko zarobione pieniadze sluchac jakis koszmarnych bzdur. Mam tez prosbe o podawanie sedziego w tresci tematu dla wyszukiwarki bo w bazie sie (chyba) nie da szukac wynikow po nazwisku.

Sexy ostatnio miala w palacym sloncu prawidlowe brazowe oczy
Old 15-05-2011, 21:07   #2
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Ja tez przylaczam sie do prosby o opisy, bo mi troche nie chce latac po Polsce i Europie by za ciezko zarobione pieniadze sluchac jakis koszmarnych bzdur. Mam tez prosbe o podawanie sedziego w tresci tematu dla wyszukiwarki bo w bazie sie (chyba) nie da szukac wynikow po nazwisku.

Sexy ostatnio miala w palacym sloncu prawidlowe brazowe oczy
Swoją drogą, ciekawa jestem, czy funkcjonuje gdzieś (oczywiście szeptana, nie oficjalna) lista sędziów dobrze znających wzorzec i mających praktykę w ocenianiu wilczakow. Czy tylko wyjazd na Słowację gwarantuje solidność sędziowania, czy może da się uzyskać miarodajną, fachową ocenę swojego psa u nas, w Polsce... Pomijam kwestię bonitacji, gdzie mogę dostać charakterystykę mojego psa, chodzi mi w tej chwili raczej o sędziowanie na wystawach
Można to potraktować oczywiście jako pytanie retoryczne.
anula jest offline   Reply With Quote
Old 15-05-2011, 22:09   #3
Irmina
Junior Member

Irmina's Avatar

Witam! Dziękuję za uzupełnienie opisów - udało mi się (jako świeżej na wolfdogu) wsadzić umiejętnie kij w mrowisko.... aż się zamrowiło... I o to mi chodziło!!! Dzięki za uwagę, aby wpisywać kto sędziował - łatwiej będzie później.... W Łodzi sędziowała Pani Małgorzata Wieremiejczyk - Wierzchowska. Polecam się na przyszłość (blisko Płock
Irmina jest offline   Reply With Quote
Old 16-05-2011, 09:36   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

To swietna sedzina ale od 6 grupy.

ja dwa razy juz trafilam na fajny opis w Pl zawierajacy cytaty z wzorca a bylam tylko 5-6 razy na wystawie U p. Kochan i w Jeleniej Gorze 2010 nie znam nazwiska bo sedzia byl zmieniony w ostatniej chwili.
Old 16-05-2011, 12:00   #5
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Quote:

ja dwa razy juz trafilam na fajny opis w Pl zawierajacy cytaty z wzorca a bylam tylko 5-6 razy na wystawie U p. Kochan i w Jeleniej Gorze 2010 nie znam nazwiska bo sedzia byl zmieniony w ostatniej chwili.
W Jeleniej Górze 2010 sędziowała Mariola Semik.

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Old 16-05-2011, 12:33   #6
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

To mnie Gia zaskoczylas ostro. Po tym co jest w necie napisane mialam nie zglaszac nawet do Wrocka na wystawe. A w takim wypadku zaryzykujemy
Old 16-05-2011, 12:53   #7
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Bo z sędziami tak czasem bywa, że nawet jeśli znają wzorzec, to i tak czasem sędziują no swojego "nosa", jak zawieje

Old 16-05-2011, 22:47   #8
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Jedno nie wyklucza drugiego... Ja moglabym sedziowac wilczaki, ale ONkowcy znienawidziliby mnie po pierwszej ocenie ich psow...

Wilczaki to rasa specyficzna... Jest w pierwszej grupie, ale rzadzi sie innymi prawami niz reszta "owczarkow".... Co innego sie ceni... a raczej ceni sie cos odwrotnego niz u innych ras... U w ta pupapke wpadaja sedziowie - oceniaja Bure albo jak ONki, albo jak owczarki...

Quote:
Ja mialam wiecej szczescie... Do tego jest jeszcze troche sedziow, ktorzy akurat nie sedziuja "technicznie" na wzorzec, ale oceniaja poprawnosc budowy, ruch itd... A to tez cenne...

A ta podsumowujac... Jezdzimy po sedziach, a powiedzmy szczerze: ilu hodowcow zna wzorzec i wie co dobre? Ilu wlascicieli wie o co chodzi? Bo skads sie jednak biora te psy strasznie odbiegajace od wzorca... I osoby chwalace sie...wadami swoich CzW...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 16-05-2011 at 22:49.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 16-05-2011, 23:01   #9
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
I osoby chwalace sie...wadami swoich CzW...
Pijesz do mnie? Za dobre charaktery mają moje szczeniaki?

Miałam na myśli to, że nikt nie obniża ocen psom, które kładą się na ringu, uciekają, czy ogonami wiercą sobie dziury w brzuchach

Old 16-05-2011, 23:08   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Pijesz do mnie? Za dobre charaktery mają moje szczeniaki?
A to ja o niczym nie wiem.... chyba wypadlam z obiegu.... Bo ich glowna wada jaka ja znam osobiscie to to, ze to Iranowce.....

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Miałam na myśli to, że nikt nie obniża ocen psom, które kładą się na ringu, uciekają, czy ogonami wiercą sobie dziury w brzuchach
Ja tez.... dokladnie o to mi chodzi...
Wystawa w miescie XXX.... W ringu staje piesek - ogon na brzuchu, smiga po ringu jak cichociemny...z panika zerkajac, czy nikt nie wzroci na niego uwagi... Piesek jak piesek - budowa i ruchem dobry bylby z niego owczarek ... no gdyby nie ten spanikowany charakter... (wilczak z niego jest mocno przecietny - wiecej wad, zero porzadnych zalet) Ale wygrywa - wady sie nie licza. Fatalna prezentacja tez nie... Spanikowany charakter ani troche - jest CWC, CACIB i BOB... My schodzimy z tekstem sedziny "pieknego ma pani psa, ale przeciez zna pani jego wade - ten ogon nosi tak wysoko".....

ALE... sa tez wystawy jak ta z pania Lubaszka.... Wystawialam wtedy Bola... wystawa w Jeleniej... Przyjezdzamy i widze stawke -coz, nie mamy szans... sa dwie fajne suki z Czech.... Ale...do domu wrocilismy z BOBem...
Jedna suka strachliwoscia chciala pobic dzikiego wilka... druga wystartowala do sedziny z zebami.... a Bolo... jak w przypadku, gdy sedziowala kobieta "gentleman w kazdym calu"

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 16-05-2011 at 23:13.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules