|
|
|
|||||||
| Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Member
|
Czy ktoś z Was zna te karmy????
http://www.wolfsblut.pl/probki/ Ciekawa jestem. Reklamowane były na dogomanii. Biorąc od uwagę region występowania może Margo i Przemku coś o nich wiecie? Pozdrawim Bożena
|
|
|
#2 |
|
Member
|
Dla maluchów tych karm z mojego poprzedniego postu pewnie nie ma więc sorry za post w tym miejscu. Ale szczeniaczki szybko będą DUUUŻEEE więc może w przyszłości
|
|
|
#3 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Właśnie w "wyprawce" jaką dostaliśmy dla Łowcy od Margo i Przemka, była m.in. ta właśnie karma. Łowca jej już wciął całkiem sporo, bo potem kupowaliśmy jeszcze. Co do tego, że nie ma w niej podziału na szczeniaki, dorosłe itd.; Otóż z tego co słyszę (m.in. od człowieka, który nam karmy dowozi do domu) obecnie występuje taka tendencja, że producenci lepszych karm wycofują się z tych podziałów, bo jakoby jest to głównie chwyt marketingowy, niż cokolwiek innego. Tyle mogę powiedzieć. Last edited by Grin; 08-05-2009 at 11:49. Reason: literówka |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Plessowy wilczak
|
Quote:
I mnie się to wydaje logiczne |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Senior Member
|
Quote:
Tylko jak wszystko - ta sprawa również ma dwa końce, lub swoje dwie strony. W lesie młode jadły to co inne wilki. I nie miały dysplazji i na nic innego nie chorowały. Ale dlatego że natura eliminowała osobniki słabsze np. z dysplazją. A my teraz chcemy aby wszystkie szczenieta przezyły i jako dorosłe żyły jak najdłużej. I te chorowite i te słabe i te z dysplazją. Natomiast co do wetów to podchodziłabym do nich z"ostroznością" Odwiedziłam kilku i każdy mówił co innego. I zawsze radził aby kupić karmę która stoi u niego na pólce. Tylko jeden miał puste pólki - i u tego zostałam
|
|
|
|
#7 |
|
Senior Member
|
Dostałam próbki Wolfsbluta - o dziwo Imbus na nie nawet ćwiczył!!!
Tak mu smakowały!!!! To chyba ta dziczyzna Zatem na urlop zakupimy mu cała pakę granuli z dziczyzną i małody będzie wsuwał.
|
|
|
#8 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Natomiast bardziej łapczywie pochłania Orijena. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
K-Lee Family
|
My mieliśmy też kilka próbek wolfsbluta i smakowało burej - ale jej smakuje wszystko
Długi czas karmiliśmy Fish4dogiem, wcześniej Hill'sem jagnięcina z ryżem dla szczeniąt dużych ras - ale sucz zaczęła tyć po tej karmie, mimo zmniejszenia dawek do minimum. F4D był ok, ale aby urozmaicić suce jadłospis postanowiłam zmienić karmę i trafiłam w dziesiątkę Teraz jemy Taste of the Wild - High Praire Canine Formula (mięso bizona i dziczyzny) Kurczaków unikamy ze wzgl. na uczulenie, które K-lee miała w dzieciństwie, poza tym nie ufam kurczakom/to chyba najgorsze z możliwych mięso W tej karmie także nie ma podziału dla szczeniąt/dorosłych/seniorów. I całkowicie zgadzam się z opinią, że karma dla szczeniąt to tylko chwyt marketingowy, zazwyczaj granule są mniejsza bo dla szczeniaczków, ale skłąd ten sam... Czego potrzebuje szczeniak, czego nie potrzebuje dorosły pies?? Last edited by Gia; 08-05-2009 at 13:35. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Plessowy wilczak
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Wiec w gre wchodza Orijen, Taste of the Wild, Timberwolf, Wolfsblut i teraz rowniez nowa wersja Acany (pewnie lista nie jest jeszcze pelna, ale to te "popularniejsze"). A potem... potem jest zabawa, aby dobrac taka, ktora najbardziej smakuje i "sluzy" psu.... A co do tego czy pies musi sie rzucac na to co dobre...? Niekoniecznie... Za kazdym razem, gdy mamy dostawe grilowanych kaczek (nie mylic z upolowanymi gesiami PS. Oczywiscie nie samym suchym psy zyja... Dzieki nim na wiosce nic sie nie marnuje - dostaja czesci od zwierzat hodowlanych, oraz resztki, ktore zostawiaja po sobie mysliwi... Myszy tez na podworku nie mamy...
|
|
|
|
#12 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
O kozinie, jagnięcinie itp., to możemy praktycznie tylko pomarzyć. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Member
|
Przy wyborze karmy warto tez zwrocic uwage na cos innego niz tylko zawartosc bialka, weglowodanow i tluszczy. Bardzo duze znaczenie ma tez to, z jakich zrodel one pochodza. Przykladowo karma, ktora w 80% sklada sie ze sruty pszennej bedzie zawierac rowniez sporo bialka, podobnie jak karma z 50% zawartoscia miesa, ale bialko roslinne jest niepelnowartosciowe, a do tego karma taka nie jest w pelni przyswajalna, wiec mimo, ze teoretyczna zawartosc jest podobna, to pies bedzie w stanie przyswoic jedynie czesc (nie pamietam dokladnie, ale cos kolo 2/3 jesli chodzi o produkty zbozowe). Dlatego tez karma premium z 20% zawartoscia miesa, gdzie reszta to produkty zbozowe (i nie jest to nic nienormalnego - taki sklad maja nawet wspominane tutaj niektore karmy typu super premium) mimo, ze kalorycznosc jest na poziomie 4000kcal/kg to tak naprawde jest tak samo pozywna, jak karma z 50% zawartoscia miesa czy nawet wiecej, a kalorycznoscia 3500kcal. W pierwszym przypadku jednak odchody psa beda znacznie wieksze, gdyz nie bedzie w stanie wszystkiego przyswoic, w drugim mniejsze.
Warto tez wspomniec o tym, ze pies to nie czlowiek i nie potrzebuje tak bardzo blonnika, zawartego w zbozach, jak czlowiek, choc psy bardziej "udomowione" (zeby nie powiedziec "zdegenerowane" Nawiaze jeszcze do tematu karm dla szczeniat i psow doroslych: w naturze mlode szczenieta wilkow nie maja dostepu do innego pozywienia niz ich rodzice. Jedza to samo, ale w znacznie wiekszej ilosci na kg masy ciala. A producenci karm przewaznie wprowadzaja wiele rodzajow karm dla roznych psow wylacznie w celach marketingowych: roznica w ich skladzie czesto sa minimalne i praktycznie bez znaczenia. Na co warto zwracac uwage, to by pies mial ladne odchody (ale to sprawdzamy dopiero po 2-3 tyg. karmienia, gdy pies sie przestawi juz na nowa karme) - nie za luzne, niezbyt duze, zeby nie powiedziec, ze kolor odpowiedni :P ,,,, dla szczeniakow niezaleznie od tego, czy karma zawiera srodki na stawy i tak warto dodawac jeszcze inne srodki z glukozamina/chondroityna.. w karmach jesli juz sa te skladniki to wylacznie w ilosciach sladowych... takich, zeby mozna bylo napisac, ze karma je zawiera
|
|
|
#14 | |
|
VIP Member
|
Quote:
...) Dlatego wielu 'cenionych' producentow nie tylko nie ma podzialu na karmy dla psow doroslych i szczeniakow, ale tez nie dodaje zadnych srodkow na stawy, a zaleca ich oddzielny zakup i dawkowanie stosowne do psa... A co dawac? Mozna kupic gotowy srodek na stawy (najlepiej jakis kompleksowy). Ale mozna tez kombinowac (bo nie ma jak natura) i dawac psu dodatkowo: tchawice, uszy, chrzastki, sciegna, skore, glowy (koniecznie z oczkami). Do tego co jakis czas ryby morskie (ale zadnej pangi, makreli czy lososia hodowlanego) i olej rybi (tran). Do tego co jakis czas mozna dodawac raki, krewetki (jesli podpiecze sie je w piekarniku to zabawe maja i ludzie i psy ). Mozna zmielic skorupki malzy morskich (ale nie hodowlanych, wiec nie ma co tracic pieniedzy na ostrygi PS. Fish4Dogs ma smakolyki zrobione z suszonych ryb i skor rybich. Tanie nie sa, ale u nas psy szaleja za nimi jak za ciastem z wartobek...
|
|
|
|
#15 | |
|
VIP Member
|
Quote:
)Ale to i dobrze, bo zawsze jest cos co zawsze je cieszy... cos jak pomarancze w czasach komunizmu...
|
|
|
|
#16 |
|
Junior Member
|
Margo, a powiedz, jak załatwiasz sprawę ewentualnych pasozytów w upolowanej zwierzynie ? Kiedyś mysliwy chcial nam podarować upolowanego tego dnia lisa (sam zainteresowany byl tylko kitą), ale odmówiłam, bo to była niedziela, nawet w poniedziałek nie wiem, gdzie bym miała dać mięso do zbadania... Za każdym razem, jak jakis młody i głupi zajączek wlezie nam na podwórko to szczęsliwiec, który go upoluje, ma radochę, a ja stresa, bo się zastanawiam, czy lub ile najadl się pasożytów...
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Moderator
|
Quote:
Kroliki i sarny Bure dostaja bez obaw nawet jak jakie wpadnie pod TIRa - wlasnie z braku pasozytow sa glownym celem klusownikow w Posce.. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Ostatnio paskuda zaczęła znajdować zajęcze bobki (i żeby tylko zajęcze...), a nie zawsze zdążymy wytrząsnąć z gardzieli. ![]() PS Dzisiaj na szkoleniu okazało się, że jest najbardziej łasy ze wszystkich psów w grupie na znaleziska naziemne (nie mówiąc już nawet o tym, że najbardziej i najdłużej kombinującym, jakby tu je jednak zdobyć... )
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Junior Member
|
Radze uwazac z tym tranem i absolutnie nie podawac, gdy nie jest sie w stanie wyliczyc dawki WITAMINY A. Jako witamina rozpuszczalna w tluszczach i KUMULOWANA przez watrobe, moze doprowadzic do niebezpiecznych powiklan i wymaga raczej OGRANICZENIA pokarmow, ktore ja zawieraja, a nie wzbogacania. Z powodu przedawkowania witaminy A mozna umrzec w dosc odleglym odstepie czasu, wiec wlasciciel nie skojarzy, ze zaszkodzil swojemu zwierzeciu. O zmianach skornych nie wspomne.
Podawanie tranu zawierajacego witamine D i witamine A bez dokladnego okreslenia dawkownia uraga wspolczesnej wiedzy medycznej. A jako ze tran (widzialam) moze nie miec podanej zawartosci witamin, nalezy potraktowac go jako niebezpieczny wyciag z watroby i myslec o kilku kroplach jako o odpowiedniku pół kg watroby. Czy ktos z was karmilby psa watroba w takiej ilosci? 20 lat temu z powodu wzrastajacej liczby przypadkow przedawkowania witaminy D (kamica nerkowa, przedwczesne kostnienie nasad) w Polsce rozwazano nawet zakaz jej stosowania bez oznaczania poziomu we krwi. Preparaty tej witaminy oceniano pod katem zgodnosci zawartosci z tym, co bylo napisane na opakowaniu, bo poszla plotka, ze wit. D polskiej produkcji w miare uplywu czasu rozklada sie, a wiec trzeba by dawac jej wiecej i byc moze stad sie bralo przedawkowanie. No i nadal wtedy starzy lekarze zalecali tran. Po zmianie zasad - precyzyjnego dawkowania witaminy D u dzieci problem wydaje sie zniknal. Co do glukozamina/chondroityna - to nie jest wcale potwierdzone, by na cos wplywaly, oprocz urozmaicania pokarmu, a skutecznosc ilosci zawartej w karmach na poziom we krwi ma sie podobnie, jak skutecznosc magnezu podawanego w postaci kredy dla podniesienia poziomu magnezu we krwi - trzeba by tego zjesc kilogramy, by wchlonelo sie odpowiednio duzo i realnie zmienil sie poziom i dostepnosc dla tkanek. O ile oczywiscie glukozamina czy chondroitynA PRZETRWAJA transport sluzowkowy w jelitach w formie niezmienionej, w co watpie. Nawet ta "fe", modyfikowana genetycznie zywnosc nie zmienia naszego DNA, bo sie rozklada w przewodzie pokarmowym przed wchlonieciem. Last edited by maria_i_wilk; 11-05-2009 at 09:40. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Jak wszystkie "wilcze" karmy ma duza zawarosci miesa i zero zboz. Dzieli sie na trzy wersje: Blue Mountain (dziczyzna), Green Valley (jagniecina i losos) i Wild Pacific(ryby i owoce morza). Nie ma tez podzialu na wiek... Ja osobiscie przekonalam sie po pierwszym worku - zabralam worek przed rokiem do Lazne Belohrad (zapomnialam zamowic inna, ata byla doslownie pod reke) i.... pierwszy raz nie musialam co rano latac do sklepu po serduszka i inne "dosmaczacze" - psy jadly ja sama... Choc kazdy preferuje inne smaki... Moje ogolnie lubia ryby, wiec co jakis czas kupuje tez Fish4Dogs. Chetnie tez jedza karmy (tluste) jak chocby Acana Sport (wysokokaloryczna).
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|