Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-11-2008, 13:25   #1
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by evikzegar View Post
To jest błąd jaki robi tu większosć.
Zakłada najgorsze intencje i zaczyna atakować.
Nikt nie stara się zrozumieć, pomóc i dojsć do sedna sprawy.
Grzesiu,

1. Nie każdy zakłada najgorsze intencje. Takich jest mniejszość, a nie większość, chyba nieuważnie czytałeś...

2. Jakie jest wg Ciebie sedno sprawy? Każdy może popełnić błąd, ale miarą człowieka jest jak się potem zachowa. Moim zdaniem sedno tej sprawy polega na tym, że florena uważa, że nic się nie stało. Właśnie to ludzi irytuje, a nie, że urodziły się bezpapierowe pieski.

3. Pokaż mi jedno zdanie floreny w którym zwracałby się o pomoc. Jestem pewna, że gdyby zwrócił się o wsparcie, to forumowicze nie tylko rzuciliby się pomagać załatwiać warunkowe metryczki dla maluchów, ale i szukali dla nich dobrych domów. Pomarudziliby przy tym trochę, ale myślę, że florena mógłby liczyć co najmniej na wsparcie hodowców Medi, bo to porządni i mądrzy ludzie.

Świetnie rozumiem właścicieli, którzy nie chce wystawiać swoich psów ani na nich hodować. Rozumiem nawet lepiej niż myślisz. Ale tu trzeba się zdecydować - albo bierze się kundelka, pilnuje, ew. sterylizuje ją/go aby nie produkować dalszych kundelków, albo kupuje psa rasowego i wtedy bez względu jakie ma się wobec niego plany - robi się minimum, czyli wyrabia mu rodowód i hodowlankę (jeśli pies nie ma większych wad)- choćby na wszelki wypadek, np. taki jaki wydarzył się florenie. Można naturalnie robić maximum i wystawiać go, trenować, zakładać hodowlę itd. jeśli kogoś to bawi czy kręci.

Każde stadium pośrednie jest, moim zdaniem, nieetyczne, ale rozumiem, że są ludzie, którzy mogą mieć odmienne zdanie z różnych powodów - ignorancji, braku refleksji, odmiennych osobistych doświadczeń, itd. Po to m.in. jest forum, aby na nim dyskutować i przekonywać się nawzajem do swoich racji, a nie obrzucać obelgami jak btd albo florena i sugerować, że każdy kto myśli inaczej jest godny pogardy. Uważam, że za dużo takich postaw i zachowań mamy wśród polityków, żeby jeszcze przenosić je na psie forum

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 13:48   #2
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Grzesiu,

1. Nie każdy zakłada najgorsze intencje. Takich jest mniejszość, a nie większość, chyba nieuważnie czytałeś...

2. Jakie jest wg Ciebie sedno sprawy? Każdy może popełnić błąd, ale miarą człowieka jest jak się potem zachowa. Moim zdaniem sedno tej sprawy polega na tym, że florena uważa, że nic się nie stało. Właśnie to ludzi irytuje, a nie, że urodziły się bezpapierowe pieski.

3. Pokaż mi jedno zdanie floreny w którym zwracałby się o pomoc. Jestem pewna, że gdyby zwrócił się o wsparcie, to forumowicze nie tylko rzuciliby się pomagać załatwiać warunkowe metryczki dla maluchów, ale i szukali dla nich dobrych domów. Pomarudziliby przy tym trochę, ale myślę, że florena mógłby liczyć co najmniej na wsparcie hodowców Medi, bo to porządni i mądrzy ludzie.

Świetnie rozumiem właścicieli, którzy nie chce wystawiać swoich psów ani na nich hodować. Rozumiem nawet lepiej niż myślisz. Ale tu trzeba się zdecydować - albo bierze się kundelka, pilnuje, ew. sterylizuje ją/go aby nie produkować dalszych kundelków, albo kupuje psa rasowego i wtedy bez względu jakie ma się wobec niego plany - robi się minimum, czyli wyrabia mu rodowód i hodowlankę (jeśli pies nie ma większych wad)- choćby na wszelki wypadek, np. taki jaki wydarzył się florenie. Można naturalnie robić maximum i wystawiać go, trenować, zakładać hodowlę itd. jeśli kogoś to bawi czy kręci.

Każde stadium pośrednie jest, moim zdaniem, nieetyczne, ale rozumiem, że są ludzie, którzy mogą mieć odmienne zdanie z różnych powodów - ignorancji, braku refleksji, odmiennych osobistych doświadczeń, itd. Po to m.in. jest forum, aby na nim dyskutować i przekonywać się nawzajem do swoich racji, a nie obrzucać obelgami jak btd albo florena i sugerować, że każdy kto myśli inaczej jest godny pogardy. Uważam, że za dużo takich postaw i zachowań mamy wśród polityków, żeby jeszcze przenosić je na psie forum
Zgadzam się Rona z Tobą bo takich jest mniejszość i to ona zachowuje się dosć agresywnie.
Nie powiesz mi, ze jak ktoś kogoś wyprowadzi z równowagi na początku to potem moze ze zrozumieniem czytać pozostałe posty.
Ma negatywne nastawienie do wszystkich.
Florena zachował się nieodpowiedzialnie pod każdym względem, ale teraz jest to naszą intencją aby mu pomóc i aby te szczeniaki nie mogły potem mieć dzieci.
To było już tu napisane przez inne osoby.
Wiem, ze własciciele Medi zrobili by wszystko aby pomóc i wcale mnie to nie dziwi. Ubolewam nad tym tylko, ze o całej sprawie nic nie wiedzieli.
W pewnej kwestii się nie zgodzę bo mozna psu nie robić papierów i tego minimum ale wtedy sprzedając takiego psa hodowca powinien przyszłego własciciela zobowiązać do sterylizacji w określonym czasie lub wykonać ją sam. Właśnie aby taki przypadek jak Florenie się nie zdazył.

Ja zawsze powtarzałem i nawet na tym forum, ze konstruktywna rozmowa jest cenniejsza od złota.
Natomiast nie rozumiem pewnych osób zabierających głos w dyskusjach celem obrażenia kogoś.
Właśnie to sa takie osoby, które uwazają, ze sa mądre i mają rację bo to się im tylko wydaje.

Na tym forum jest naprawde bardzo dużo madrych osób, które mają odpowiednią wiedzę i sa tzw pasjonatami, ale to wszystko jest niewystarczające bo wiele z tych osób nie zabiera głosu albo robią to sporadycznie z obawy przed atakiem na swoją osobę.

Nam to nie jest w żaden sposób potrzebne.

Mam nadzieje, że Florena nie będzie ciezko obrazony i zacznie rozmawiać z pewnymi osobami w taki sposób aby wilczaki znalazły nowy dom i zostały wysterylizowane.

Nie można kogoś winić za jego nieodpowiedzialnosć bo to moze zdazyć się każdemu nawet najbardziej dobremu i szanowanemu hodowcy.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 13:55   #3
wilczakrew
Senior Member

Powiem jeszcze jedno, ze nie myli się ten co nic nie robi, a świętosć zostawmy kosciołowi bo nawet on ma z tym problemy.
Nikt z nas nie jest święty i nikt nie powinien się na takiego kreować.
Old 05-11-2008, 14:00   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Grzesiu, masz nadmiar dobrych domków dla bezpapierowych wilczaków?
zaproponuj im tą suczkę http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=9382
jefta jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 14:07   #5
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Grzesiek a doczytałeś, że dla floreny kastracja jest niezgodna z naturą i jest okaleczaniem zwierzęcia? Wszystko świetnie, ale moim zdaniem problemem teraz już nie jest to, co zrobić, bo większość osób tu ma co najmniej kilka dobrych rozwiązań dla tej sytuacji i nie mam tu na myśli eutanazji szczeniaków, ale to, że florena strzelił gimnazjalnego focha, bo go nikt nie głaskał po głowie... A głaśkać nie ma za co. Wpadka może się zdarzyć każdemu - fakt. Nikt nie jest alfa i omegą i każdy ma prawo do błędu. W dobrym tonie jest jednak wykazać pokorę w momencie dopuszczenia do takiej sytuacji, a nie jeszcze rzucanie inwektywami. Mądra życiowo i inteligentna osoba nie daje się sprowokować i robi swoje. Komuś dziecinnemu wystarczy to, że ktoś się skrzywi na twarzy i kłótnia gotowa.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 17:54   #6
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Przykro mi, ale w polskich schroniskach za dużo jest psiej biedy, żebym ze spokojem mogła myśleć o hodowlach psów bez papierów pod pewnymi warunkami. Nie przemawia to do mnie i nie widzę najmniejszego powodu, żeby to popierać. Co oczywiście nie znaczy, że komuś każę myśleć tak samo, bo kazać sobie może i mogę, tylko co z tego.
Old 05-11-2008, 18:08   #7
Sylka
Junior Member

Sylka's Avatar

Send a message via Skype™ to Sylka

Quote:
Originally Posted by AngelsDream View Post
Przykro mi, ale w polskich schroniskach za dużo jest psiej biedy, żebym ze spokojem mogła myśleć o hodowlach psów bez papierów pod pewnymi warunkami. Nie przemawia to do mnie i nie widzę najmniejszego powodu, żeby to popierać. Co oczywiście nie znaczy, że komuś każę myśleć tak samo, bo kazać sobie może i mogę, tylko co z tego.
Trudno się z tym nie zgodzić. To samo w sumie dotyczy kotów (jakby bardziej z mojego podwórka).
Sylka jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 14:08   #8
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Grzesiek, to chyba troche nie tak, piszesz że nie można winić za nieodpowiedzialność, ja myślę inaczej. Jak się ma sukę i psa w domu to trzeba się nagimnastykować by nie mieć szczeniaków, to chyba normalne i potwierdza to osoby które maja takie pary w domach. Ja rozumiem przypadki-wpadki, ale w chwili gdy właściciel obu psów zrobił wszystko by do tego nie doszło a psie i tak np:wydostał sie z kojca, zrobił podkop itd, z wypowiedzi Floreny jasno wynika że nic nie zrobił, nie rozdzielił psów. Wiesz, moze masz psa i nie orientujesz się w suczych sprawach, ale jak suka dostaje cieczkę to nie jest tak że w danym dniu jest juz płodna, od początku cieczki mija conajmniej tydzień i mówię tu o ON a nie wilczakach gdzie to trwa o wiele dłużej, a to że nie zauważył że suka ma cieczke to jeszcze gorzej o nim swiadczy, Wilczaki maja jasne futro i TO WIDAĆ nawet jak człowiek nie zagląda psu pod ogon
Old 05-11-2008, 14:24   #9
wilczakrew
Senior Member

Mam doświadczenie z sukami bo całe zycie miałem suki i dlatego teraz mam psa.
Zresztą u siebie na wsi mam suki i zostały one wysterylizowane aby nie było problemu z ich niekontrolowanym rozrodem.
Florena okazał się całkowicie nieodpowiedzialny i dlatego nie można dopuścić aby te szczeniaki nie zostały wysterylizowane.
Nie mozemy dopuścić do niekontrolowanych rozrodów, a tym bardziej na produkcję psów bezpapierowych.
Wiem, że nie ma takiej możliwości aby nie zauwazyc cieczki , ale taki przypadek moze się też zdazyć kiedy własciciel nie poswięca psu wystarczająco dużo czasu. Pies na duzej posesji moze byc bez całkowitej kontroli i jego spotkania z włascicielem mogą być sporadyczne. W takim przypadku mozna tego nie zauwazyć. To jest w pełni wina własciciela i teraz nalezy teraz zastanowić się co z tym zrobić.
Moze to jest drastyczne ale nie wiem czy jeśli Ten pan nie zmieni podejścia nie nalezało by mu odebrać szczeniaków i suki.
To tak do końca nie jest tylko jego problem bo po głębszym zastanowieniu dotyczy on nas wszystkich.
Old 05-11-2008, 14:26   #10
Galicja
Galicyjski Wilk

Galicja's Avatar

Twoja zmiana zdania mnie powaliła
Old 05-11-2008, 17:34   #11
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by magdalena View Post
Twoja zmiana zdania mnie powaliła
To nie jest zmiana zdania.
Zdanie mam cały czas takie samo i wielu spraw nie pochwalam ale też nie potępiam.
Każdemu z nas moze sie coś zdazyc i kwestia tylko tego jak z tego wybrnąć.
Nie dziwie się, ze Florena zareagował tak jak zaeragował ponieważ został na wstępie zaatakowany.
Sprawa musi zostać w jakiś sposób załatwiona, kwestia tylko tego w jaki sposób.
Bardziej powinnismy soię skupić na tym jak ten problem rozwiazać i zminimalizować takie sytuacje w przyszłosci.
To jest ukłon w stronę hodowców ponieważ oni wiedzą najlepiej co zrobić.
Old 05-11-2008, 14:39   #12
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by evikzegar View Post
Florena okazał się całkowicie nieodpowiedzialny i dlatego nie można dopuścić aby te szczeniaki nie zostały wysterylizowane.
Nie mozemy dopuścić do niekontrolowanych rozrodów, a tym bardziej na produkcję psów bezpapierowych.
Ambitny jesteś
Zakładamy policję hodowlaną?Grzegorz na komendanta! Kto za?

(Żeby nie było potem wątpliwości - to tylko życzliwy żart )

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 05-11-2008, 14:47   #13
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Ja mogę zrobić odznaki...

W takim temacie czasem dobrze sobie pożartować, wziąć głęboki wdech i odetchnąć z głebi duszy.
Old 05-11-2008, 17:44   #14
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
Ambitny jesteś
Zakładamy policję hodowlaną?Grzegorz na komendanta! Kto za?

(Żeby nie było potem wątpliwości - to tylko życzliwy żart )
Nie mam zamiaru zakładać policji hodowlanej ale myśle, ze warto pomysleć za wczasu nad tym w jakim kierunku będą zmierzac hodowle wilczaka w Polsce. na razie jest ich mało ale to jest kwestia czasu. Na razie są tu tylko niesnadzki i awantury zupełnie nie potrzebne.
Mysle, ze nie w tym kierunku powinno to wszystko zmierzać.
Forum powinno być pomocne zwłaszcza dla nowych i przyszłych właścicieli, powinno w rzetelny sposób edukować, a nie obrażać.
Na każdą obelgę nie nalezy odpisywać obelgą, mozna to zrobić w sposób z kulturą.
Tu zawsze będą zaglądać ludzie prości jak i bardzo inteligentni i nie powinno być widać podziałów pomiędzy nimi.
każdy ma prawo zadawać nie odpowiednie pytania i popełniac błędy, a naszym zadaniem powinno być edukować i jeszcze raz edukować.
Wiem, ze mówienie o pewnych sprawach ciągle jest nudne ale tak niestety jest i tak powinno być.
Ludzie nie szukają i cały czas bedą pytać o to samo i miec takie same problemy.
Nie pochwalam hodowli psów bez papierów ale też nie jestem temu przeciwny o ile będą spełnione pewne warunki.
Kazdy włąsciciel ma prawo sam decydować w jakim kierunku chce prowadzić swojego psa.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules