View Single Post
Old 02-03-2008, 02:55   #50
PawelK
Junior Member

PawelK's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to PawelK

Quote:
Originally Posted by Stykus View Post
Nie strzelam do rogaczy, tak jak napisałem poluję głównie na ptactwo i lisy.
Poza tym nie miałbym serca puścic wilczaka samego bez otoku za rannym dzikiem bo zgodzę się z Tobą iż (z tego co czytałem) psiak ten raczej skoczył by do niego z zębami co byłoby zapewne ostatnią chwilą w jego życiu.
Nie potrzebuję psa dzikarza/gończego ale raczej aportera.
AA, jak tak to przepraszam kolegę, z błędnego jak widać założenia wyszedłem żeś selekcjoner i płowizna nie jest ci obca

Nemi - pisząc o tym tzw "automacie", chodzilo mi głównie o zachowania psór myśliwskich w danych sytuacjach. Tak jak napisałeś/aś labek, wyżeł czy też inne dropy/aportery, wystawią - a później aportują, u dzikarzy natomiast, weźmy np teriery, jakiekolwiek, w ich krwi i naturze leży dojście i ogłoszenie postrzałka, i w obu tych przypadkach rasy te są zuuupełnie różne od CZW.

CZW może i zaaportuje, ale żeby wystawić ?? stawiam skrzynkę piwka temu kto zrobi mi pokaz wilczaka w stójce a i z aportem takiej kaczuchy czy kuropatwy myślę że będzie spory kłopot. Natomiast CZW jako dzikarz zupełnie odpada, właśnie po pierwsze przez to rozważanie swoich poczynań. Zobacz że teriery obszczekując doskakują i obskakują, ale zawsze robią to frontalnie, a nawet jeśli im sie przytrafi moment głupoty i doskoczą do tyłu są na tyle zwinne i energiczne że dają radę odskoczyć. Wilczaki z natury jeśli kąsają - to robią to głównie po zadku a przy ich masywności szanse na unik są naprawdę znikome. Jedynie gdzie wilczak może się sprawdzić, to tylko i wyłącznie tropienie, jako tzw "posokowiec" napewno by sobie poradził, ale tak jak pisałem wcześniej, te psy mają tyle innych kierunków zachowań, że szkoda by było w nich to tępić żeby uzyskać efekt myśliwski w +/- 10%