Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Standard plemene a bonitace

Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech...

 
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2004, 19:32   #1
Dia
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 13
Default Zkouška povahy na svodech a bonitacích

Zkouška povahy u svodu a bonitace


Při podzimní bonitaci Československých vlčáků 2.října 2004 v Hostivicích mě opět zarazily reakce zvířat při zkouškách povah u štěňat i dospělých psů.Tentokrát jsem viděla chování všech psů velmi zblízka a podrobně.Při zkoušce nápřahu nejedno štěně zjevně nechápalo proč má zaútočit na člena komise v civilním obleku, s kterým před malou chvílí navázalo přátelský kontakt.
Majitelé štěňátek se snaží vychovat bezproblémová zvířata.Správnou socializaci jim každý chovatel klade důrazně na srdce .Vúči lidem se má mladý i dospělý pes chovat přátelsky a nenapadat. Kousání se cvičí za pomoci figuranta pouze na cvičácích. Tady má figurant své pomůcky jako je oblek, rukáv,pešek atd.Při kousání se tak pes naučí orientovat na ně .Vychováváme tak dobré sportovní psi s kvalitní povahou.Budemeli u svodu trvat na zkoušce povahy měl by ji proto zde zde provést právě figurant.
Na bonitaci by lépe vyhovovala zkouška chování ve skupině osob za různých podmínek. Například u bonitace BO tvoří skupina osob kruh,který se postupně zužuje kolem psa a psovoda.Jeden člen skupiny následně psa pohladí a skupina se rozejde.Někomu by se toto zdálo být jednoduché ale doporučuji si vyzkoušet. Není to opravdu až tak snadné,když si uvědomíme,že pes i psovod jsou v cizím prostředí.a své tu sehrává nemalou úlohu i nervozita přenášená z psovoda na psa.Uvádím toto pouze pro -příklad protože bonitaci belgičanů znám.
Po této části by následoval samostatně útok figuranta na psa u kolíku a zkouška reakce na nárazový zvuk (střelbu).
Budou mě zajímat Vaše osobní názory a připomínky na toto téma
Dia jest offline   Reply With Quote
 


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
(c) Wolfdog.org