![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Wracam do pytania: na jakiej podstawie twierdzisz, że wilczak POWINIEN być większy, powołując się na wymiary wilków i ignorując wymiary owczarków? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Plessowy wilczak
|
![]()
Gaga, bo jak już niejednokrotnie zostało powiedziane- wilczak ma wyglądem przypominać wilka a nie ONka
![]() Co nie zmienia faktu, że wilki to nie olbrzymy ![]() ![]()
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
trunksia&witgor: Niekoniecznie, w początkach rasy ciężko tam było wilka zobaczyć, a też te najstarsze wilczaki nie miały po 80-90 cm w kłębie, Rep z PS (F3)!, na podstawie którego spisano wzorzec miał 67,5 cm. Bliżej tam było do wilków niż teraz. Skąd więc po tylu latach miałby nastąpić tak gwałtowny progres w tej kategorii?
p.s. dla mnie wilczak może mieć i 67 i 72-jeśli mieści się we wzorcu-każdy z nich jest prawidłowy. Skąd więc tak kategoryczne stwierdzenia, że "powinien być wyższy" ? Tego nie rozumiem, bo ze wzorcem nie ma to absolutnie NIC wspólnego.
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 07-11-2011 at 00:38. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Plessowy wilczak
|
![]()
Gaga, nie ma co kombinować. Wilczka ma przypominać wilka. Nie wiem czy tak było od początku powstania rasy, tak jest teraz. Nie można napiętnować wilczaki za budowę, maskę, kufę (czy cokolwiek innego) ONka, podczas gdy uznać, że wzrost to on akurat ma mieć po ONku!
Jednak bez dwóch zdań trzeba przyznać, że mniejsze wilczaki bardzo często mają fajniejszą budowę. Proponuję miłośnikom kolosów przejechać się na zawody frisbee i zobaczyć K-lee, a następnie porzucać coś swojemu kolosowi. Różnica będzie diametralna. Podczas gdy K-lee naprawdę LATA, to taka wyższa i cięższa Aszczu już tylko skacze.
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Magda, nie zrozumiałaś moich intencji
![]() ![]() Ale ponieważ wilczaki powstały (podobno tylko:P) z ONków i wilków to chcemy czy nie-musimy brać oba gatunki pod uwagę. ONek jest rasa średnią – nie olbrzymią, pierwsze pokolenia były zdecydowanie bardziej podobne do ONków niż do wilków – i niezależnie od tego jaki kierunek wyznaczyli później hodowcy – pytam Irminę skąd wzięła granitowe przekonanie, że wilczak koniecznie ma być większy i od czego. Gdzie leży ta podstawa wzrostu, bo sama (rzekoma czy rzeczywista) wielkość wilków to za mało. P.s. na poparcie Twojej tezy z frisbee: rzeczywiście duży Cheitan do frisbee podbiega świńskim truchtem i niespiesznie sprawdza co to upadło ;D |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Też zrobiłem test
![]() moja Suczysława strasznych rozbieżności leżąc i stojąc nie ma, aczkolwiek (biorąc pod uwagę błąd mierzącego wcale nie profesjonalnego ![]() - 65,5 stojąc - 69 leżąc |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Witam! To jest moje osobiste granitowe przekonanie, że średnia wzrostu wilczaka w populacj, powinna oscylować przy 70 cm dla psów i 65 cm dla suk. Tylko kilka cm - tyle i aż tyle. Przy zachowaniu pięknych proporcji.
PS I - dalej nurtuje mnie pytanie skąd biorą się rozbieżności w podawanych danych o wzroście wilka - spróbuję to wyjaśnić, tak jak obiecałam. IS ![]()
![]() |
#8 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() (pytanie retoryczne) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|