Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-03-2010, 08:21   #21
anetawron
Licho nie śpi...

anetawron's Avatar

Send a message via ICQ to anetawron

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Aha wiem że teraz podpadam wielu ludziom więc odrazu pisze co by potem nie plotkowali jakiego to mam wilczaka lichego
To pisałem ja Witek
No, no... Licho potraktował to zbyt personalnie... Łypie teraz w monitor okiem o wyjątkowo mądrym spojrzeniu i koniecznie kazał napisać, że dobry lichy wilczak wcale nie jest zły!!!
anetawron jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 08:45   #22
atah
Junior Member

atah's Avatar

A jak to jest z wadami genetycznymi wilczaków w porównaniu z innymi rasami? Tak na logikę wilczaki jako bardziej pierwotne powinny być zdrowsze od ras udziwnianych i "modyfikowanych" przez pokolenia. Czy chociażby jak ONki z nienaturalnie obniżonym zadem (nie rozumiem PO CO???) - chorujące na kręgosłup.
atah jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 10:39   #23
Jasmina
Junior Member

Jasmina's Avatar

Z listy wad i chorób, które mogą byc lub są uwarunkowane genetycznie owczarków niemieckich dotyczy: achalazja przełyku, przetoka odbytowa (owrzodzenie), skręt żołądka, zespól złego wchłaniania, niewydolność trzustki, katarakta, skórzak, łuszczka, dysplazja siatkówki, hemofilia, przetrwały prawy łuk aorty, zwężenie przedaortowe, choroba von Willebranda, zapalenie kości, karłowatość przysadkowa, izolowany wyrostek haczykowaty, demielinizacja rdzenia, zespół E-D (cienka, łamliwa skora), epilepsja, neuropatia aksonalna, angiosarkoma, uszkodzenie ucha środkowego, pyoderma. Oczywiście część z tych chorób albo występuje rzadko, albo na innym kontynencie.
Po wilkach wilczaki jedyne co mogą dostać to skłonność do pasożytów, ale to przypadłość każdego wolno żyjącego, szczęśliwego stworzenia.
Tak dla ścisłości: wilki chorują - oprócz pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych - na wściekliznę, nosówkę, zakaźne zapalenie wątroby, parwowirozę, gruźlicę, drożdżycę płuc, reumatyzm.
Żadna z tych chorób nie jest uwarunkowana genetycznie.
Samo zdrowie :-)

Last edited by Jasmina; 03-03-2010 at 10:52. Reason: dopisek
Jasmina jest offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 11:27   #24
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Gdzieś czytałam (prawdopodbnie nawet tutaj, na WD), że problem dysplazji dytyczy 70 proc populacji owczarków niemieckich, podczas gdy u wilczaków jest to max. 30 proc. Różnica jest więc ogromna i to tylko jeśli wziąć pod uwagę samo HD. Natomiast dość "popularny" u ONów skręt żołądka, u wilczaków chyba nie występuje w ogóle. (?)
Grin jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 12:38   #25
sssmok
Gorthan's WeReWoLf

sssmok's Avatar

Send a message via Skype™ to sssmok Send Message via Gadu Gadu to sssmok

Wracam do tematu, zeby nie bylo zadnych watpliwosci:

Quote:
Originally Posted by GRABA View Post
Dawno temu jedna właścicielka psiaka z tej hodowli zasugerowała mi, że gdy szczeniak łamie łapę, to też wina genetyki....
- zatem skoro takie rzeczy piszą sami właściciele, to nie ma się co dziwić, że ludzie nie posiadający wilczaka " z Peronówki"
piszą, to co dostają od innych
Okazuje sie, ze to naprawde chodzilo o mnie :O

Sprostowanie:
Nikomu nic nie sugerowalam. Przejrzalam rozmowe z Graba na GG - mam ja caly czas na komputerze. Napisala do mnie w sprawie Strzygi tuz po zlamaniu lapy. Zlamanie bylo dosc dziwne, bo powstalo po zwyklym wywroceniu sie. Bardzo mocno szukalam wtedy przyczyny tego urazu. Napisalam do Margo jako pierwszej, ale akurat byla w trasie, wiec odezwala sie troche pozniej. Przez Grabe zostalam wprost zapytana czy to genetyczne - odpowiedzialam "moze", bo nie mialam na tamta chwile zielonego pojecia. Na inne pytania odpowiadalam rowniez "moze" lub "nie wiem". Jesli nie znam przyczyny to nie moge jednoznacznie odpowiedziec tak lub nie. Po tej rozmowie moje watpliwosci rozwiala Margo - zaden szczeniak w jej hodowli nigdy sie nie polamal i wykluczyla chorobe genetyczna. Zdjecie ogladalo pozniej paru weterynarzy i wszyscy zgodnie twierdzili: PECH. Nikt nie stwierdzil zadnej choroby, ale tez Graba juz sie tym nie interesowala. Zlamanie zroslo sie w niecale 3 tygodnie i zostala po nim tylko ledwie wyczuwalna blizna na kosci.

W skrocie:
Strzyga najzwyczajniej w swiecie zlamala noge, nie ma zadnej choroby genetycznej i nic takiego nikomu nie sugerowalam - osoby zainteresowane same sie podpytywaly i nigdy nie dostaly odpowiedzi potwierdzajacej cokolwiek, zeby moc wysuwac jakies dalekosiezne wnioski. Cala sytuacja to kwestia blednej interpretacji slowa pisanego lub nadinterpretacji - nic wiecej

Forum to nie rzeczywistość...
A to, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Last edited by sssmok; 20-03-2010 at 12:45. Reason: Literowki.
sssmok jest offline   Reply With Quote
Old 20-03-2010, 12:44   #26
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

No cóż - zatem skoro to tylko nadinterpretacja..... pozostało napisać: PRZEPRASZAM

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Reply

Posting Rules