|
|
|
|||||||
| Sport & trénink Českoslovenští vlčáci jako pracovní psi - jak cvičit, jak učit nové prvky, informace o soutěžích a zkouškách a výcvikových seminářích... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Senior Member
|
Rok se sešel s rokem, narodilo se spousta štěňátek, je spousta nových majitelů, tak sem hodím zase ten stejný dotaz: začal jste tuto zimu někdo s vlčákem s mushingem?
U nás nic nového, jen my přibyl jeden pejsek do týmu: http://wolfdog.wbs.cz/?gen=274 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
supr foto
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Member
|
My zkoušíme tahat, ale výsledky jsou docela tristní. V podstatě pořád musím vymýšlet technologie jak ty dva obalamutit. Návnady na otočce a v cíli, zvířátka na cestě, předběžci atd.
Canicross běháme několikrát týdně a nějaké výsledky přichází jen po kapkách. V podstatě když vidí postroj nebo psí batohy tak jejich nadšení klesne na bod mrazu. Jsem rád, že běží a o zvyšování rychlosti si můžu nechat zdát. Nějaké donucování nebo jen moje negativní nálada by způsobili, že začnou dělat naschvály. Docela je chápu. Vlci toho v zoo taky moc nenaběhají. Ale kdybych toužil po nějakých výsledcích tak na to existují specializovaná plemena stejně jako značkové lyže. Vlčák je spíš značka pro syrovou romantiku |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Odkial máte výbavu na mushing? Je podla vás lepšie ZeroDC alebo ManMat?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Senior Member
|
A tady aktualizuji téma o motivaci čsv při mushingu, abychom nepsali OT do jiného tématu
A když už jsme u toho, začíná se ochlazovat a zima bude brzy klepat na dveře, tak se ptám: Přibyli nám tento rok nějací noví nadšenci do tahavého sportu? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Member
|
Já bych to určitě rád zkusil (Akkon možná nerad, ale ztím se ho nikdo neptal) Kolo tahá vcelku dobře
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
http://www.tobrok.sk
|
Cez zimu sme to skúšali... Absolútne žiadna reakcia, len na mňa hučal - doslova, či mi hrabe, že sedím a on má bezo mňa ísť dopredu... (ono u nás je to aj pri venčení tak - akonáhle ja zastavím, stojí aj on a nepohne sa... potom kňučí "poďme úúúúúúž!" nemôžem ho teda venčiť tak, že sa postavím do stredu poľa a psisko venči sa, musím s ním kráčať...)
Teraz cez leto sme viac trénovali - bicykel, korčule, položili sme nejaké tie základy a dúfam, že cez zimu spravíme dáky ten pokrok. Osobne by ma to veľmi bavilo, priestor je, tak dúfam, že aj psisko pochopí, že môže bežať, dokonca predomnou bez toho, aby som sa ja hýbala...
|
|
|
#8 |
|
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Junior Member
|
Ti dva podloudníci si ani sáňky nezaslouží
Hafan trochu táhne, zato holka to sabotuje a ještě mu to znepříjemňuje tahem za spojku mezi obojky dozadu. Jo a v okamžiku kdy se objeví na obzoru člověk začne obzvlášť vypečené číslo: výstup týraných zvířat-zastavování, tah do stran, panické otočky. Zkrátka počítají s tím, že před lidma se "po vlčím" netrestá/to zná jak jsem zjistil nejeden vlčák /. Když jedeme ve stopách nějakých soukmenovců, tak to je nádhera a opravdu adrenalin. Možná kdybych je přidal někomu do početnějšího zápřahu tak by to vypadalo zase trochu jinak.K tomu co psala Orka/neumím sem dát citace Myslím, že jsem pochopil jak byla myšlena motivace u Čsv a moje historka s tím souvisí/byla to smrková monokultura /. Kdo má Čsv tak myslím pochopil. Oni to udělali ze zlomyslnosti. Taky nezapomenu jak Akeenah v zimě opakovaně naváděl sáně v plné rychlosti z kopce na jediný strom široko daleko a těsným úhybem se je snažil o něj rozstřískat i s posádkou. Tažný pes má práci v tahu v genech po tisíce let, vlk zase neplýtvání silami a jistou svobodomyslnost. Pokud by nějaký Čsv při práci umřel tak by to udělal pouze a jen pro svého průvodce nikoliv pro práci samotnou. Systém který jsem popsal praktikují třeba eskymáci kteří udržují psy polodivoké a každý výjezd je v podstatě cesta za jídlem. Nějaké Čsv takto taky naučili tahat/nic víc umět nepotřeboval/. Nevím jestli je to týrání. Otázka co si pod tím představit. Někteří psi jsou prostě pořízeni čistě na práci a podle toho se s nima zachází/Osobně považuju za týrání třeba výcvik slepeckých psů-ač zvolna směřuju do kategorie potřebných , ale to je jen a jen můj subjektivní názor/. Jestli máš 20 psů asi k nim budeš muset mít pochopitelně jiný přístup než kdyby jsi měla 2-3. Čsv tady v Čechách snad nikdo nemá víc než 10/s vyjímkou "pana doktora"/. Ale jo, když se na to ptáš znám pár musherů/a to určitě nejsou všichni / jejichž přístup považuju za podivný. Třeba když někdo stahuje tažné psy ze všech útulků v kraji a zároveň celkem pravidelně vodí zvířata na uspání. Taky jsem mockrát neslyšel, že by měl někdo doma "domov důchodců" ze svých několika desítek tažných psů/a když ano tak to klobouk dolů-nedovedu si to představit/. Zato občas potkávám bývalé mushery kteří vyprávějí o svých velkých smečkách před pár lety, které již dnes nemají/to asi nebude nic snadného zbavit se takové party dospělých psů?/ a inzeráty na prodej závodních šampionů/hlavně ESP/ za vrcholem taky o majiteli ledasco vypovídají.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
|
No...to se tak nějak obecně ví, jak to je u "musherů" se starými psy. Povětšinou se rozdají začátečníkům a ti, které nikdo nechce.......
Zrovna tak s mladými. Nechá se celý vrh "evropských saňových psů" , po sezóně nebo ještě v tréninku se nechají doma jen ta nejlepší zvířata a zbytek se rozdá. Ale o mladé je ještě aspoň nějaký zájem. Ale u těch starých to moc nechápu. Já jsem se jednou jedinkrát octla v situaci, kdy jsem se musela rozhodnout, kterou ze dvou starých fen si nechat, protože situace ohledně jejich vzájemné averze už byla neúnosná a na mojí minizahradě se to nedalo řešit.....Nikomu to nepřeju. Ale zase mě nakonec hřálo vědomí, že si 10letá kotcová fenka rychle zvykla na nové lidi a na válení v domě . Žila ještě 3 klidné roky. Tohle jsem opravdu dlouho nemohla rozdejchat.....Taky jsem někde četla, že někde na severu nechávali štěňata bez socializace v nějaké vykopané velké díře a teprve až je chtěli zapřáhnout tak je vytáhli ven a okšírovali. Prej potom rychle běželi Jo jo, každý čsv je unikát a na každého platí jiný způsob. Já už teď mám perpetum mobile, každej novej člen mého "saňového týmu" Neumím sem vkládat fotky, tak aspoň jeden odkaz: http://wolfdog.wbs.cz/Mushing38.html?fotka=62#foto Pro mě je důležité, že je to baví a běhají s chutí (což je snad vidět na jejich ksichtících na fotce) , bez donucení. Není to na žádné závody, stejně bychom neměli šanci a ani nejsem soutěživý typ
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Junior Member
|
Dne 27 - 30.1. 2010 se konal jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě " Šediváčkův long " na 200 km přes hřebeny Orlických hor.
Ing. Kamila Nováková závodila jako jediná s ČSV s Ohnivákem z Molu Es (7 let) v tzv. SKJ - skieringu. Z pátku na sobotu byl povinný noční bivak (psi a majitelé nocují venku na sněhu!) Kamila s Ohnivákem extrémní závod dokončili a ve své kategorii obsadili III. místo!! Výsledky ZDE Monika
|
|
|
#12 | |
|
http://www.arqeva.cz/
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Senior Member
|
Tak už mi doma moji PC odborníci udělali to video, protože mě samotnou tyhle práce kolem PC nebaví. Jen mě mrzí, že ta kvalita na You tube není taková, jako ji má video v originále. Ale i to se snad nějak časem "sklepe".Tohle je první, co jsme na You tube dali......
Po několika dnech hledání zimní hudby jsme nakonec skončili u osvědčeného. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Junior Member
|
Krása!!! Vypadá to že je to fakt baví, pěknej start. A taky je vidět že jsou fakt zvyklí tak běhat, jak často takhle jezdíte? Ale domů se stejně těšili nejvíc, co?
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Member
|
Quote:
Jinak také gratulujeme:-) Last edited by yzengrin; 11-02-2010 at 20:52. |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Kamile vyřídím gratulaci i od Jiřky. Dík. Monika
|
|
|
|
#17 |
|
Junior Member
|
Z hafany to teď venku beze stanu vydržet jde i s pochybným spacákem. Jeden "přímotop!" na nohy druhý na ledviny/však proto mám dva
/. Ovšem stejně jsem o víkendu ve hvozdech záviděl Šroubovy spícímu opodál jeho čtyři |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Junior Member
|
Na loňském dogtreku v Odrách jsem se s několika mushery bavila a fakt mě překvapilo, kolik jich tvrdilo, že někdy s čsv pracovali. bohužel výsledek byl takový, jaký je zmíněn výše - spíš psi pro pohodáře než pracanti pro závodníky.
ale těší mě, že na startovce Krušek jsou zase dvě nová čévéčka a už se na Vás holky s Dandym moc těšíme (pokud ten sníh přežijeme a dojdeme do cíle) |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Senior Member
|
Pro Orku: měla bych zájem o nějakou fotečku, můžeš mi napsat? [email protected] Dík
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
REJPAL
|
Pro ty, co neradi hledají
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()