|   |   | 
| 
 | |||||||
| Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  | 
|  02-11-2016, 12:07 | #1 | 
| Junior Member Join Date: Feb 2013 Location: Ostrzeszów/Poznań 
				 |   

nikt za nikogo nie będzie ręczył, dzisiaj jest dobrze,a jutro ktoś następny hodofcą mieszańców się stanie, można samemu wnioskować z powyższego wpisu dodatkowo sprawdzać w jednej z lepszych istniejących obecnie baz danych pochodzenie szczeniąt - wolfdog.org
		 | 
|   |   | 
|  02-11-2016, 12:08 | #2 | 
| Senior Member Join Date: Sep 2009 
				 |   

A kto dzisiaj jeszcze czyta WD? Ja po iluś latach bycia w rasie stałam się leniwa...   Wolę od razu iść do wiedzących.  A taka oficjalna lista dobrych hodowców jest przecież też do sprawdzenia na bieżąco. Bo przecież zawsze któremuś może się "ręka omsknąć" przy tym hodowaniu...     | 
|   |   | 
|  02-11-2016, 12:08 | #3 | 
| Moderator |   

Szczerze - zabrzmi to dziwnie, ale polece ci hodowcow uzywajacych tylko CZESKICH (i slowackich) psow....   Poziom w Czechach polecial w dol - jest masa potomkow psow z francuskiej hodowli kundelkow "de la louve blanche", masa potomkow wegierskich Saarloosowilczakow "Crying wolf" i masa miotow z wloskim rodowodem z psami "Passo del Lupo"... Piekne reklamy, ale w 99% to BARDZO slabe jakosciowo mioty (czy to eksterierowo, czy to zdrowotnie + diabli wiedza co te psy maja w rodowodach). Krotko mowiac: w miotach zerknij na rodowody, czy nie ma tam "wlochow", "wegrow" i "francuzow" - i kupuj.... bo obojetne, czy bedzie to super pies, czy tylko przyzwoity to a) bedzie rasowy, b) bedzie uzyteczny dla naszej populacji BTW: Wiem, ze to obecnie niemodne, ale niemieckie psy w rodowodzie sa OK. Poziomem i czystoscia rasy bija obecnie nie tylko Czechy, ale ostatnio nawet Slowacje. | 
|   |   | 
|  02-11-2016, 12:09 | #4 | |
				 |   Quote: 
  Tak czy inaczej, to cenna wskazówka. Co prawda nie dla mnie, bo wiesz... ja i tak "pójdę na skróty" czyli zadzwonię do Ciebie. :P  ...albo od razu się przyczłapię... | |
|   |   | 
|  02-11-2016, 12:09 | #5 | |
| Moderator |   Quote: 
    Mea culpa... ja to napisalam i wyszlo jak wyszlo...   | |
|   |   | 
|  02-11-2016, 12:09 | #6 | 
				 |   

Cóż... ja w sumie nie miałabym nic "na przeciwko" /a wręcz przeciwnie nawet/, gdyby taką czystość ras wprowadzono w kynologii... ale to się raczej nie uda...za dużo dogo-cioteczek kochających piesie i ich "petową" /rasową i para-rasową/ pododmianę...Tylko w powrocie do tej czystości widzę nadzieję dla wielu schorowanych i skundlonych ras... przyszłościowo dla wilczaków też. A taką wiarę miałam w Czechów... ech... i oni zawiedli. :/
		 | 
|   |   | 
|  02-11-2016, 12:10 | #7 | 
| Junior Member Join Date: Mar 2016 
				 |   

Would you please write your post in English too? I am interested and my translator turns everything into a nonsense... thanks in advance
		 | 
|   |   | 
|  | 
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
| 
 | 
 |