Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2015, 10:03   #6
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by leski View Post
Aga Brtszwsk Przede wszystkim jednak oddzieliłabym dośwadczenia właścicieli psów i suk, one jednak inaczej sie zachowują
Zgadzam się z Agą -na podstawie obserwacji swoich burych mogę powiedzieć, że nie powinno się ich brać "jedną miarą".
Quote:
Originally Posted by leski View Post
Aga Brtszwsk Dla bezpieczeństwa wryłabym dziewczynie jedną komende, ale tak na blachę: STÓJ, po której ma się bezwzględnie nie ruszać, nie ruszac w pościg, ma stać i czekać, aż do niej dojdziesz. Nie komenda "do mnie", która wymaga bardzo dużo od psa, szczególnie w sytuacji, gdy cos namierza, ale właśnie STÓJ.
Rewelacyjna komenda, która u nas się sprawdziła...... wielokrotnie choć nie zawsze. Mimo że łatwa w odbiorze przez wilczaka czasami trudno ją wykonać /słuch wtedy z kolei szwankuje/... np. gdy maleństwo akurat już jest w galopie, bo szybciej od nas coś zlukało....
.....
Moje doświadczenia co prawda zerowe, ale jedno wiem: wilczaki uczą się przez obserwację i nie zostają obojętne na nie. Chyba najważniejsze nie dopuścić do "zakręcenia się" wilczaka -10 min hiper-emocji a odkręcanie przez wiele miesięcy lub lata.
.....
Puchatek jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules