![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
a czy coś wiecie o sędzinie - Małgorzata Hałas, będzie w Płocku
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Napiszę Ci w środę, po wystawie w Dobrym Mieście
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Ja wiem, że są różne sędziowania ale trochę ostatnio rozwija się jakaś poza ringowa paranoja. Bez przesady. Mam psa, który potrafił przegrać BOBa bo konkurent miał "głębszą klatkę piersiową" - owszem, szczęka mi opadła, podobnie raz nie dostaliśmy CWC bo pies trzymał nogi pod sobą a nie w wykroku a la ON. Ale w żadnym z opisów nie mamy jakichś niestworzonych historii. Ostatnio przeczytałam, że podobno Chey miał w opisie "zbyt mało wyraźna maska" - Margo pomyliła Cheya z Camio - Chey NIGDY takiego opisu nie dostał.Bywało, że szlag mnie trafiał gdy pies z ogonem pod brzuchem stawał do porównania ale takie wypadki były, są i będą jako niewielki % całości. I nie wierze, że nagle wszyscy sędziowie dostali zaćmienia umysłu. Analizując nasze opisy widzę jedno-powtarzają się te same rzeczy. Więc chyba jednak nie sędziują nas sami dyletanci?
![]() Za tydzień sprawdzę na własnej skórze czy na sędziowski świat spadła jakaś zaraza czy nie... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]()
Gaga, "podkradłam" fragment z tematu obok, bo akuratnie pasuje do "rozkminek" w tym temacie....
Quote:
![]() ![]() >Znam wzorzec mojego psa< /czy jakoś-takoś/ lub >Znam wzorzec mojego psa i Ty go poznaj< ![]() a pod nim strzelili obrazek instruktażowy autorstwa Autorytetu: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...23888225_n.jpg to chyba nie było by to nieuprzejmością i szykaną względem sędziego? ![]() Gdyby była nas spora grupa wystawiających wilczaki, to nie udało by się tej "manifestacji" nie zauważyć........ Taka "subtelność" a'la wilczak.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
No tak, ale każdy kij ma 2 końce i połowa takich osób mogłaby co najwyżej pochodzić dookoła ringu, bo zgodnie z ową manifestacją nie powinna poddawać psa ocenie (skoro i tak wie lepiej)
![]() Zawsze, w każdej rasie są sędziowania lepsze i gorsze, oczywiście te lepsze są wtedy, gdy nasz niuniuś zostaje doceniony:P Chciałam Ci tylko przekazać, że porządny pies zawsze się jakoś obroni, a jeśli nie, to wnikliwa analiza pozwoli na zrozumienie czemu tak się stało (bo handler też może położyć sprawę). Trochę to Twoje pytanie zabrzmiało tak, że równie dobrze mogłabyś je zastąpić innym: znacie adresy priv sędziów, bo chcę podesłać im fotę mojego psa i spytać czy dadzą mu zajebisty opis ![]() ![]() Nie wiem nic o sytuacji, gdy porządny wzorcowo, dobrze wystawiony i wystawiający się pies zaliczył jakąś obniżzoną ocenę. Za to nigdy nie przeczytałam tu pytania, które często pojawia się na dogomanii, w temacie sędziów. Czy sędzia zwraca uwagę na ruch? Na zachowanie? Na przygotowanie? Na okrywę? Bo to może zdecydowanie być podpowiedzią czy do danego sędziego koniecznie chcemy jechać. Albo masz psa, który jest wilczakiem w pełnym tego słowa znaczeniu i możesz spokojnie jechać gdzie chcesz albo jesteś świadoma jego minusów i będziesz próbowała ustrzelić takiego sędziego, który tego nie zauważy (podpucha ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Gaga bedziecie w Lodzi na wystawie?
Gaga, porzadny pies sie nie obroni, niestety, juz nie raz sie o tym przekonalam i co mi po tym jak spytam sie czy sedzia patrzy na ruch skoro nie wie jaki ten ruch ma byc i wybiera psa przekatowanego z ruchem owczarka, co z tego ze patrzy na szate skoro wybiera wilczaka bez wlosa, co z tego ze patrzy ma zachowanie skoro zwyciezca rasy przejawia brak jakiegokolwiek charakteru i kontaku z otoczeniam
Ja & Urciowaty Last edited by avgrunn; 27-04-2013 at 16:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() p.s. tak, Łódź ![]()
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 27-04-2013 at 19:02. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||||
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Czy naprawdę tak trudno wymienić sędziów, którzy oceniają wilczaki jak wilczaki a nie jak owczarki niemiecki lub inne psowate? ![]() Quote:
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() ![]() |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wilkokłak
|
![]() Quote:
![]() A tak na serio. Ja sprawę widzę tak; w czasach gdy Wy "szaleliście" na wystawach (fakt, nie było to znowu aż tak dawno - raptem parę lat temu, ale w przypadku wilczaków te parę lat to całkiem sporo) można było jeszcze wg mnie przymknąć oko na pewne sprawy, bo wilczaki cały czas były jeszcze w pewnym sensie "nowością", albo przynajmniej od biedy tak uznać. Należałoby się spodziewać, że przez ten czas sędziowie zdążyli już "okrzepnąć" i się dokształcić, a tu tymczasem zdziwko, bo wygląda na to, że jest wręcz gorzej niż to było kiedyś i to jest dopiero dziwne i zastanawiające. Co do pytań, mnie to akurat nie dziwi; podstawą jest (powinna być) znajomość wzorca, a to czy sędzia zwraca bardziej uwagę na zęby czy na sposób wystawiania, to już są "niuanse", które są, owszem, ważne, ale na drugim miejscu po wzorcu. Last edited by Grin; 27-04-2013 at 19:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
VIP Member
|
![]()
Ano nie, ale jego żona i owszem i było zabawnie
![]() Ja się nie dziwię pytaniom i nie krytykuję ich stawiania. Odpowiadam na nie, niekoniecznie wprost. W ramach rozmowy, przedstawiam swój punkt widzenia. Trochę się tylko jeżę na zawołania stawiania kos na sztorc przeciw wszystkim "owczarkom" (czytaj: psom, które wygrały z moim) ![]() Poza wszystkim są psy, które zawsze będą w czołówkach na wystawach i takie, które na pudle nie stają, za to są "interesującym materiałem hodowlanym" i wiele razy było pisane, że jedno niekoniecznie musi iść w parze z drugim (a z polskiego podwórka takich przykładów mamy sporo). Od bycia w którejkolwiek grupie, żaden pies nie pięknieje ani nie brzydnie (zależnie od opcji). Więc wracając do pierwszego pytania Burej i odpowiedzi Jefty-nie bez znaczenia jest fakt, w jakim celu Bura chce rozpocząć przygodę wystawową ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jestem bardzo ciekawa jak ta Pani oceniałaby w większych stawkach, bo moim zdaniem ma pojęcie o rasie, ale za pośpiech i dystans do psów duży minus ![]() Do moda/admina: czy mogę prosić o dodanie Pani Małgorzaty Hałas do listy sędziów, bo chciałabym dodać wyniki wystawy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Junior Member
|
![]()
dziękuję z informacje. w Płocku sama się przekonam czy to pośpiech czy norma. moja Anarchia ma dopiero 7 miesięcy to może nie będzie się jej bała i będzie ją dotykać
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Miejmy nadzieję, że mała słodka Anarchia rozczuli sędzinę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
Miejmy nadzieję.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
ngi dhla
|
![]() Quote:
One wręcz starają się by w ringu zrobić odwrotne wrażenie.
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
![]()
i mam w "poważaniu" to sędziowanie .
bez urazy i przepraszam jak kogoś uraziłem . a tak naprawdę nie pociąga mnie ten "spęd" i wolę wskoczyć do kajaka lub na rower ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Ty zwyczajnie spamujesz temat ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |