|
![]() |
#1 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]()
Souhlasím s jedinou výhradou. Už při tom prvním rozhovoru si tohle všechno může vyříkat s rozumným chovatelem (pochopitelně pokud má dost štěstí, aby na něj narazil a času, aby si ho poslechl) a to následující martyrium si ušetřit.
Na druhou stranu, když chce člověk psa jen jako společníka, nebude asi obcházet osm chovatelů a testovat, jestli jsou dost dobří chovatelé, aby si od nich vzal psa. Takže ono to funguje tak trochu na obě strany. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Souhlasim. Nepořizuju si psa především "na něco", ale jako společníka a parťáka, a taky si chovatele vybírám-nepopadnu první štěně jen proto, že nemám chovatelské ambice. Pak jestli se rozhodnu pro chov, výcvik, výstavy - to se uvidí. A trochu mě zaráží a upřímně řečeno i děsí názory, které na wolfdogu občas čítám od osoby pomáhající v bonitační komisi (konkrétně paní Marianky W.) - to není myšleno jako útok, ale jako konstatování faktu. S tvrzením, že cílem bonitace je uchovnění a že když někdo si bere psa "jen" jako společníka, tak neobjíždí chovatele a vezme první co najde, protože je to vlastně jedno, to moc zájemců o psy s PP asi nepřitáhne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
Soused je v tomhle případě jediný "množitel", který na svých odchovech nevydělá. Jestli se nedopatřením potkala hárající fena se psem a ten ji nakryl nebo ji majitel nechal nakrýt úmyslně, kvůli fámě, že každá fena by aspoň jednou v životě měla mít štěňata je jedno. Za symbolický poplatek 500kč se štěňat zbaví a má po problému. Nesnaží se na tom vydělat a proto je zavádějící nazývat ho množitelem. Množitel je člověk, který záměrně množí štěňata a ty pak prodává za vysokou cenu komukoliv, kdo by měl zájem. Takový člověk se nestará o dobro zvířat, jen o zisk. Quote:
Cílem bonitace je uchovnění a taky to, aby se zaznamenával vývoj (třeba zdraví) plemene. Nevím kolik lidí, kteří si chtějí pořídit psa a klidně i bez PP, když třeba ani neví k čemu ten papír je, bude objíždět chovatele. Spíš se poptá známých nebo se podívá na internet do inzerce psů a vybere si tam. Děje se dnes a denně, že si člověk řekne, že nechce chovat, tak na co psa s PP a řekne si, že radši ušetří a koupí nějakého bez. Neuvědomuje si, že může utratit mnohem víc například za veterináře, kvůli psovi, který měl nemocné rodiče. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]() Quote:
![]() Darlinku jsem si taky pořídila "jenom" jako společnici. Později jsem změnila názor a rozhodla se chovat. Jenže Darlinka názor nezměnila, takže asi stejně zůstane "jenom" společnicí. Měla jsem na mysli spíš to, že často se člověk při první návštěvě štěňat zamiluje a má vybráno. Asi nejsem z těch, co jsou tak nad věcí, že potlačí city a jdou se cílevědomě přesvědčit k dalšímu chovateli, jestli se u něj štěňátkům nedaří líp. Pokud vidím, že jsou štěňata zanedbaná a ve špíně, tak mě to samozřejmě taky odradí, ale když jsou v pohodě, což u většiny chovatelů jsou, tak by mi to stačilo. Vážně bych chtěla mít ten odhad, abych u pětitýdenního prcka poznala, jestli to bude lenoch, co nevytáhne packu z kutlochu. Jinak díky za upřímnost, to mě vážně dojímá. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]()
Tak to by ses ale měla stydět...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
no pockej. Ja jsem chtela fenku a ve Stripku snu (je pravda,ze jsem tenkrat o tom vedela houby,takze jsem napsala do prvni chovky) byly tenkrat ve vrhu jen dve fenky a ta jedna uz byla zadana,takze ja jsem se jela podivat na osudem prisouzene stene
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
To byla spíš narážka na výběr štěněte podle exterieru a ne podle vlastností plemene. Samozřejmě, že každé štěně je jiné, ale jen do jisté míry.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Šungmánitu-ha Khoyáke
|
![]()
Tak to je právě to, o čem si myslím, že kdo chce vystavovat a záleží mu na exteriéru, tak už má určité zkušenosti a požadavky a jde opravdu cíleně za konkrétní představou. Ale to už dle mého názoru (který nikomu nevnucuju) není člověk, který chce psa jako společníka. Do určité míry se dá odhadnout i hrubý obrys povahy, ale zásadní tvar tomu (opět dle mého nezávazného názoru) dává výchova a výcvik majitelem. Ale pokud chceš předem vědět, jestli bude pes rád běhat nebo bude rád plavat nebo bude aportovat a nic jiného ho nezabaví, tak to bych hledala nejspíš v křišťálové kouli. Můžeš mít rodiče se záchranářskýma zkouškama a po nich štěně úplný nešikovný lemro nebo naopak rodiče líný a tlustý a po nich šampióna. Vlohy se sice do určitý míry dědí, ale musí se pak taky rozvíjet.
Last edited by Marianka.W; 19-12-2011 at 16:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|