Wróć   Wolfdog.org forum > Polski > Wzorzec & bonitacje

Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych ....

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 11-06-2011, 23:34   #1
Gaga
VIP Member

Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Gaga
Domyślnie

Zaintrygowana wykorzystałam leżącego Księciunia-spoko wchodzi do książki

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-06-2011, 23:35   #2
jaskier
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał Gaga Zobacz post
Zaintrygowana wykorzystałam leżącego Księciunia-spoko wchodzi do książki
Ile wyszło? 90?

Pies: Absynt Wilk z Baśni (Jaskier)
jaskier jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-06-2011, 23:38   #3
Gaga
VIP Member

Domyślnie

Za basiora "statystycznego" może robić

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
stare 11-10-2011, 12:51   #4
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do jefta Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika jefta
Domyślnie

Moze ktos wysililby sie na znalezienie wagi jakis wybitnych maratonczykow-tych niskich, chudych niepozornych kenijczykow bysmy mogli porownac z naszymi duzymi i poteznie wygladajacymi mezczyznami pracujacymi umyslowo?
stare 11-10-2011, 12:59   #5
jaskier
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał jefta Zobacz post
Moze ktos wysililby sie na znalezienie wagi jakis wybitnych maratonczykow-tych niskich, chudych niepozornych kenijczykow bysmy mogli porownac z naszymi duzymi i poteznie wygladajacymi mezczyznami pracujacymi umyslowo?
I jaki sens ma to porównanie? Może post ma wzbudzić kompleksy w potężnie wyglądających, pracujących umysłowo mężczyznach? Najcięższy człowiek świata ważył ponad pół tony. Co z tego? My ludzie żyjemy w sztucznym środowisku - sprawność fizyczna nie jest już konieczna do przetrwania.

Podobnie wilkom, nie koniecznie jest potrzebna sprawność na poziomie zawodów frisbie

stare 11-10-2011, 13:02   #6
Gaga
VIP Member

Domyślnie

Cytat:
U afrykańskich maratończyków znaczenie ma miejsce, w którym żyją-tu: Wyżyna Abisyńska. Najlepsi długodystansowcy są po prostu przygotowani do wysiłku w warunkach niedostatku tlenu. Myślę, że wzrost czy waga nie maja tu większego znaczenia.

チェイタン。
stare 11-10-2011, 14:12   #7
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do jefta Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika jefta
Domyślnie

Wilki na wolnosci to maratonczycy a wilczaki raczej kanapowcow stad zainteresowala mnie waga dlugodystansowca vs Kowalskiego, bo wydaje mi sie ze malutki dlugodystansowiec bedzie wazyl wiecej niz duzy Kowalski a to wyjasnialoby 60 kg wilki.
Jaskier, nie mialam zamiaru oceniac, ktory lepszy i kogolwiek obrazac tylko porownac zaleznosc wzrost/budowa/waga od typu wysilku miesnie i tkanke tluszczowa mamy taka sama jak psy i wilki.
Do zabicia zwierza trzeba czesto wiekszej sprawnosci niz do zlapania dysku

Ostatnio edytowane przez jefta ; 11-10-2011 o 14:17
jefta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-10-2011, 14:19   #8
jaskier
Junior Member

Domyślnie

Cytat:
Wilki na wolnosci to maratonczycy
Czy aby na pewno? Siła i trochę masy przydają się w polowaniu. Na pewno jest jakiś złoty środek, idealny stosunek siły do zwinności dla określonych warunków, zwierzyny itp. Ale chyba nie można powiedzieć, że wytrzymałość i zwinność są jedynymi cechami fizycznymi, które zapewniają przetrwanie.

Cytat:
Jaskier, nie mialam zamiaru oceniac, ktory lepszy i kogolwiek obrazac tylko porownac zaleznosc wzrost/budowa/waga od typu wysilku miesnie i tkanke tluszczowa mamy taka sama jak psy i wilki.
Dochodzi jeszcze kwestia ćwiczeń fizycznych, które w pewien, nie do końca naturalny, sposób wpływają na nasz, czy psów wygląd. Dlatego uważam, że porównanie z maratończykami nie ma sensu. Przynajmniej nie tymi, robiącymi to dla sportu

Ps. Jaskier to mój pies, pisz mi Kuba

stare 11-10-2011, 14:29   #9
Gaga
VIP Member

Domyślnie

Cytat:
wydaje mi sie ze malutki dlugodystansowiec bedzie wazyl wiecej niz duzy Kowalski
Wyobraziłam sobie tego bardzo szczupłego maratończyka (niekoniecznie niskiego) i europejczyka "z brzuszkiem" to to chyba niemożliwe, aby ten pierwszy ważył więcej niż ten drugi
"chciało mi się"- wg Twojego życzenia więc cytuję: "(...) zaawansowani biegacze mają zwykle BMI na poziomie 21-22, ale już BMI rekordzisty świata w maratonie, Kenijczyka Paula Tergata, wynosi 18,7 (62kg/1,82m). Im niższe BMI, tym łatwiej biegać, ale - w drugą stronę - im więcej biegania, tym niższe BMI!". Przy tym wzroście (182 cm) średnia waga ciała "europejczyka" oscyluje spokojnie powyżej 70 kg.

チェイタン。
stare 11-10-2011, 14:34   #10
jaskier
Junior Member

Domyślnie

Ja bym z resztą wilczaka do maratończyka nie porównał. Jak dla mnie - nie ta budowa. Wilczak ma mieć silny, dobrze umięśniony przód ciała - szyja, ramiona. Poza tym, że jelenia trzeba najpierw złapać, to potem jeszcze trzeba go powalić Jak dla mnie wilczak, to ktoś, kto uprawia football amerykański

stare 11-10-2011, 14:36   #11
dorotka_z
Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał jaskier Zobacz post
Jak dla mnie wilczak, to ktoś, kto uprawia football amerykański
Od futbolu są buldogi
dorotka_z jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-10-2011, 14:19   #12
dorotka_z
Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał Gaga Zobacz post
U afrykańskich maratończyków znaczenie ma miejsce, w którym żyją-tu: Wyżyna Abisyńska. Najlepsi długodystansowcy są po prostu przygotowani do wysiłku w warunkach niedostatku tlenu. Myślę, że wzrost czy waga nie maja tu większego znaczenia.
Akurat w przypadku ludzi - maratończyków masa ciała i wzrost mają znaczenie. Jak popatrzymy na zawodowych biegaczy długodystansowych zobaczymy, że oni są zupełnie inaczej zbudowani niż nasi "zachodni" mężczyźni. Oni wyglądaja jak dzieci, jak młodzi chłopcy Pokusiłabym się o stwierdzenie, ze poza doskonałymi warunkami do treningów (mało tlenu tak jak napisała Gaga) mają jeszcze zupełnie odmienną budowę. W mojej ocenie to jest odrębna ludzka rasa mająca o wiele inne predyspozycje niż my, biali ludzie zachodu.

Z tym, ze jak napisał Kuba, w tym temacie to chyba nie ma znaczenia, bo ciężko jest porównywać ludzi z dziko żyjącymi zwierzętami. Odeszliśmy już od tego, ze sprawność fizyczna pozwala nam na przetrwanie. W zasadzie wystarczy nam forma pozwalająca dojść do pracy czy najblizszego sklepu (chociaż, mimo tego i tak na zimę przeważnie tyjemy, cóż, geny )

Myśle, ze temat się wyjaśnił. Wilki nie są olbrzymami, choć częśc osób pewnie to rozczaruje. Dziewięćdziesięcio centymetrowy okaz może i gdzieś bryka, ale na pewno jest odosobniony w swojej wielkości

Irmina, zapytam z ciekawości, jakiej wysokości jest Twój pies?
dorotka_z jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-10-2011, 14:38   #13
Gaga
VIP Member

Domyślnie

Cytat:
Napisał dorotka_z Zobacz post

jeśli nie ma oficjalnego pomiaru (svod lub bonitacja) to opierając się na lekturze wątku-stawiam, że odpowiedź będzie brzmiała:70?
Aaaaaale oczywiście to tylko moje domysły

チェイタン。
stare 11-10-2011, 23:29   #14
Irmina
Junior Member

Domyślnie

Witam!
Cytat:
Napisał dorotka_z Zobacz post
Wandal nie miał jeszcze bonitacji.
Wysokość w kłębie (na stojąco) to ok. 69 - 70 cm.
Waga 40kg

I ta wysokość mi odpowiada - nie muszę się schylać, aby pogłaskać psa po grzbiecie.......

pozdrawiam
IS
stare 11-11-2011, 02:05   #15
Gia
K-Lee Family

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Gia Wysy?anie wiadomo?ci przez Gadu Gadu do U?ytkownika Gia
Domyślnie

Cytat:
Napisał Irmina Zobacz post
Witam!
nie muszę się schylać, aby pogłaskać psa po grzbiecie.......
Irmina to akurat pojęcie względne... moja Mama nie musi się schylać, żeby pogłaskać Kalinkę A mój mąż i do Wandala musiałby się schylić...

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 11-07-2011, 00:06   #16
anula
czuły barbarzyńca

Domyślnie

Moj wilczak-owczak-dżerman-szeperd do najnizszych nie nalezy (do najwyższych też nie zresztą), ale na szczescie ma swoją osobistą trenerkę, która dba o jego kondycję
Dziękujemy Ci, Wonderfuljo ES!
PS. Aha, nie mialabym nic przeciwko temu, zeby byl ciut niższy (no, moze nie kosztem dlugosci nog). Wiem, ze mniejsze = zwinniejsze, może zdrowsze a czesto i dluzej zyjące. A tego życzę sobie i Biesiowi.
Ale taki urósł, cóż, i to wcale nie na kurczakach. I takiego go kocham, wilczakowczaka-dżermana-szeperda.

Ostatnio edytowane przez anula ; 11-07-2011 o 00:14 Powód: pees
anula jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania