![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
My mamy pastucha odkąd Ereshka pojęła co to są kury sąsiadki, czyli od ponad 4 lat. A jak poszła za kurką to i Maxio poszedł na spacer. Sprawdza się bardzo również w przypadku wałęsających się po wsi psów którym oba nasze wilczaki bardzo chciałyby przetrzepać skórę. Ereshka startuje wtedy robić podkop pod siatką i dostaje w nos. wystarczy potem aby sama taśma wisiała bez prądu i pies wie co to znaczy. Chociaż pierwsze spotkanie Ereshki z pastuchem wprawiło nas w osłupienie bo malutka siedziała i go gryzła wykrzywiając się niemiłosiernie. Byłam przekonana, ze nie jest podłączony i ja oberwałam sprawdzając. Nasz pastuch nie ma obwodu zamkniętego mamy go tylko z dwóch stron ale stanowią jedną całość czyli nad bramą przewód jest w górze (mamy drzewa i to nam pomaga go przeciągnąć 3 m nad bramą). mamy podłączony do sieci poprzez transformator do urządzenia imitującego impulsy o napięciu ok. 10 tyś wolt ale znikomym amperaaży. kupiony w sklepie rolniczym Agroma. najważniejsze aby taśmy w których płynie prąd nie były uziemione. w związku z tym zawieszone są na plastikowych specjalnych do tego słupkach. w każdej chwili możemy go wyłączyć tak jak światło wyłącznikiem. bateria starczała nam na jakieś 5 m-cy a kosztowala ok. 100 zl. W zimie praktycznie nie stosujemy w ogóle bo snieg lezy wysoko przy siatce i pokusy na podkopy mniej. W ogóle im wilczak starszy tym bardziej trzyma się domu. Tylko te kury.
![]() |
#2 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
![]() widzialam miot pewnej suczki, dla ktorej kawaler z sasiedniej posesji przeskoczyl plot ![]() Kawaler byl wysokosci jamnika, plot mial 1,5 m wysokosci, ale zima byla bardzo sniezna ![]() No i zasiał chłopak... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
ha, ha u nas płot ma minimum 2,20 m
![]()
http://henrykowka.wolfdog.org/ Last edited by konek; 06-11-2011 at 19:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
zastosowałam raz takie ogrodzenie elektryczne, że pies miał na szyi nadajnik, wokół ogrodzenia był rozciągnięty kabel. gdy pies zbliżał się do ogrodzenia, obroża wysyłała dźwiękowy sygnał ostrzegawczy, a przy przekraczaniu kabla wysyłała impuls elektryczny. przestałam to szybko stosować bo gdy za ogrodzeniem pokusa była nie do odparcia, to i tak je przeskakiwała, impuls nie robił wtedy najmniejszego wrażenia, natomiast podczas zabaw na podwórku wiele traciłyśmy, bo uważała, żeby nie przekroczyc bariery, więc połowa entuzjazmu z zabawy stracona... tego rozwiązania nie polecam. może to miałoby sens jesli teren jest hektarowym kwadratem... ja zużyłam 600m kabla, w środku stał dom, terenu do szaleństw nie zostało wiele, ciągle pies był przy ogrodzeniu, obroża ciągle piszczała... w normalnych warunkach to ogrodzenie się nie sprawdza.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
ale ja pytalam o pastucha, a nie o obroze elektryczna...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Ania, dam Ci na priva namiar na moja przyjaciółkę, która to ma od lat przy kilku sztukach dużych psów- podpytasz i będziesz wiedziała
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
czuły barbarzyńca
|
![]()
o, fajnie, interesuje mnie odpowiedni dobor mocy do wielkosci i futra mojego psa. Coby nie przesadzic w zadna strone
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
to jest właśnie elektryczny pastuch... tak to nazywają na stronie dystrybutora
http://www.elektrycznypastuch.pl/?pl...f-3004xw-20,13 składa się z kabla i obroży elektrycznej. chyba nie chodzi Ci o pastucha dla krów, gdzie pies dotykając drut z prądem zostaje kopnięty? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
my mamy takiego pastucha co kopie prądem gdy dotknie się linki. kopnięcie jest dosyć nieprzyjemne, miałam okazje sie kilka razy przekonać na własnej skórze :/ ale nie jest to raczej nic co mogłoby zrobić psu krzywdę. nie wiem jakiej mocy on jest, popytam męża.
na początku mieliśmy takiego pastucha z obrożą, gdy pies zbliżał się do linki to obroża najpierw piszczała, a później kopała. tylko wyglądało to tak, że Dark piszczenia się nie bał, więc pół dnia pod siatką przesiadywał, obroża cały czas piszczała, aż w końcu bateria się wyczerpywała i pies brał się za demolkę linki i siatki ![]() za to jesteśmy bardzo zadowoleni z tego pastucha, którego teraz używamy, pies został ze 3 razy kopnięty i już się nie zbliża, skończyło się rozrywanie siatki i uciekanie na wioskę.. boję się tylko, że Dark kiedyś wykombinuje sobie, że przez siatkę da się przeskoczyć :/ :-D
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|