![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
ngi dhla
|
![]()
Najważniejszy problem jaki ja widzę z wilczakami, i który każdy początkujący właściciel powinien rozważyć, a przed którym nikt mnie wcześniej nie ostrzegł jest taki, że mając w stadzie jednego chce się kolejnych.
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Tym bardziej, że jeszcze niedawno obiecywałam sobie, że nie biorę trzeciego psa, że następny będzie już wilczak. No i mam trzy... ...więc strach pomyśleć, o ile silniejsza jest taka pokusa w przypadku csv ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]()
BYSTRA BEDALIEL Wilczy Duch Last edited by anija; 01-11-2011 at 11:09. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]() Quote:
![]() Tylko na poczatku sie o tym nie mysli, a potem... bum ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
czuły barbarzyńca
|
![]() Quote:
![]() ![]() mysle, ze razem moglyby sie wspaniale uzupelnic... tzn nie chodzi mi o krzyżowanie, boże broń! Last edited by anula; 04-11-2011 at 22:10. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
chodziak
![]() ja tez nie mam takiego problemu-nastepny w planach od zawsze jest maliniak, ale od niedawna niesmialo zastanawiam sie nad ONkiem. Natomiast nigdy nie chcialabym miec naraz dwoch wilczakow Last edited by jefta; 04-11-2011 at 23:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Chodsky pes
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
Może za płytko w to wpadliśmy, ale dla nas Baaj to raczej pierwsza i ostatnia przygoda z czewką. Żaden już nie będzie nim, a on jest TYM psem.
![]() |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Odświeżę trochę wątek, jako, że właśnie odnalazłam sprawcę całego tego "zamieszania", o którym tutaj rozprawiamy
![]() Otóż, znalazłam zdjęcie PIERWSZEGO wilczaka, jakiego zobaczyłam i który jak się domyślacie - całkowicie zawrócił mi w głowie. I tak oto od dnia 11 maja 2002 roku czekam na moją czeweczkę, o której właśnie tutaj między innymi rozmawiamy ![]() A że ten temat ma traktować o wychowaniu, to żeby bałaganu nie robić, zapraszam do wątku specjalnie przeznaczonego na tego "tajemniczego" wilczaka, który mnie tak omamił -> http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=21536 Ciekawa jestem co to za pies tak mi w głowie poprzewracał ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]()
Cześć czołem
![]() Po paru miesiącach przeglądania forum WD, postanowiłam się w końcu odezwać i ze wszystkimi przywitać a ponieważ nie jestem jeszcze w szacownym gronie posiadaczy CSV uznałam, że ten wątek będzie najwłaściwszy. W zasadzie wiele mogłabym skopiować z pierwszego postu makoty, ale nie będę się powtarzać tylko napisze krotko: O wilczaku marzę od kilku lat i nie przestałam marzyć nawet po przeczytaniu "najgorszych" (najbardziej zniechęcających) wątków na tym forum ![]() ![]() Ponieważ forum jest bardzo obszerne, przez te parę miesięcy nie udało mi się jeszcze przebrnąć przez wszystkie wątki i posty, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli pytania się powtarzają ![]() Przechodząc do rzeczy- oto moje pytania i wątpliwości: -To co mnie najbardziej przeraziło to chyba lęk separacyjny. Nie byłam świadoma, że może (podkreślam- może) to tak wyglądać. Czy myślicie że obecność drugiego psa- dorosłego, spokojnego goldena może w jakiś sposób pomóc i "osłodzić" rozłąkę na czas naszego (mojego i mężowego ![]() ![]() -Czy możecie mi polecić rzetelną, fachową literaturę do tyczącą "psiej psychologii"? może być anglojęzyczna jeżeli tylko jest dostepna ![]() ![]() Z góry dziękuję za odpowiedz! Emilia |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Member
|
![]()
Ja poza przemyślanymi milion razy problemami, doświadczenia praktycznego z burym jeszcze nie mam, więc rad nie ośmielę się udzielać, ale mogę polecić kilka wartych przeczytania książek
![]() Moim zdaniem najlepszy jest Coren, więc wszystkie jego książki i kilka innych autorów: - "Jak rozmawiać z psem" /Stanley Coren/ - "Tajemnice psiego umysłu" /Stanley Coren/ (świetna książka) - "Dlaczego Twój pies zachowuje się w ten sposób?" /Stanley Coren/ - "Sygnały uspokajające" /Turid Rugaas/ - "Zachowania agresywne u psów" /James O'heare/ * - "Mój pies się nie boi" /Nicole Wilde/ * To moim zdaniem obowiązkowe lektury, poza tym na rynku dostępnych jest dużo więcej pozycji, moim zdaniem każdą warto przeczytać, jednak niektóre trzeba traktować z przymrużeniem oka ![]() Ale po kilku przeczytanych książkach człowiek w miarę wyrabia sobie umiejętność "trzeźwego" przyswajania wiedzy ![]() Wymienię resztę książek, wśród których można przebierać: - "Nasz wierny przyjaciel pies. Metody pozytywnego wzmocnienia psów w treningu" /Pat Miller/ - "Oczami psa" /Alexandra Horowitz/ - "Wszystko, co usłyszałem od moich psów" /Jon Katz/ * - "Obedience. Trening posłuszeństwa" /Inki Sjosten/ - "Strachopies" /Grzegorz Firlit/ * A jako, że wilczakowi do wilka nie tak daleko, to można też zajrzeć w literaturę typu: - "Porozumiewanie się zwierząt. WILK" /A.Bereszyński, A.Kraśkiewicz, J.Więckowski/ Są też książki, których lepiej nie czytać, albo jeśli już - czytać z dużym przymrużeniem oka jak np. książkę pani I.Fennel, bo podaje JEDNĄ metodę na wszystko i zachęca do SZTUCZNEGO udawania przywódcy, a to nie z każdym psem jest bezpieczne ![]() Spoza mojej biblioteczki mogę też chyba odradzić panią Victorię Stilwell (mam na nią uczulenie ![]() ________________________ * książki z gwiazdką to takie, których nie czytałam, albo nie skończyłam, ale z pewnością do nich zaglądałam i wydają mi się być godne uwagi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Makota bardzo bardzo
![]() ![]() Z wymienionych przez ciebie pozycji znam i czytałam tylko dwie, więc jest co czytać ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
Podstawową podstawą, którą moim zdaniem powinien przeczytać właściciel KAŻDEGO psa są "Sygnały uspokajające".
I od tego radziłabym przygodę z psią literaturą. Mi ta książka pokazała psa w zupełnie innym świetle. DO dziś pamiętam jak po pochłonięciu jej w akademiku w Lublinie wyszłam do miasta późnym wieczorem i idąc długą ścieżką (akademiki mieliśmy w środku pola) mijałam pana z pieskiem. Jak zwolniłam kroku, obeszłam psa łukiem i zastosowałam wszystkie właśnie poznane zasady dobrego wychowania. A pies takimi samymi mi odpowiedział. Niesamowite uczucie, polecam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
To ja jeszcze dorzucę "Okiem psa-poradnik psiej psychologii" John Fisher PWRiL
|
![]() |
![]() |
![]() |