Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Chov

Chov Informace o chovu, výběru, odchovech....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-09-2011, 14:17   #1
Elsia&Benjamin
Junior Member

A tohle tedy pravda je nebo ne?
"Obecně platí, a snažíme se to vždy novým majitelům vlčáků co nejdřív vštípit, že co nestihnete do tří měsíců věku štěněte, to pak musíte složitě dohánět a někdy se to už nepodaří." (autor se snad nebude zlobit, že jsem to sem dala)
Protože pak mi přijde nesmyslné, si tu dobu na ukázání světa malému šedivcovi (a to hlavně věcí, které třeba se mnou potkávat bude a u chovatele tato možnost není) zkracovat z 6 týdnů na 4?
Elsia&Benjamin jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 15:01   #2
GabrielaVesela
Junior Member

GabrielaVesela's Avatar

Mam nacteno ze prvni doba ranneho impritingu je uz do osmi tydnu. Takze od chvile, kdy se stenatkum otevrou oci, by se meli seznamovat se vsim moznym. Je mi ale taky jasne, ze sam chovatel nebude mit cas uplne na vsechno, proto ten napad, podilet se spolecne s chovatelem na ranne sozializaci, jak jsem psala predtim. Myslim ,ze budu hledat chovatele, ktery pristoupi na to, ze budu navstevovat stene co nejdriv i kdyz ho odeberu az v osmi tydnech, presto se budu snazit uz treba od pateho tydne, si stene na nejakou dobu pujcit, hrat si s nim, udelat maly vylet s dcerkou a stenatkem a pak ho zase vratit k mamine a sourozencum. Snad mi na to chovatel pristoupi ? Nebo jsou nejake zduvodnene argumenty, ktere by mluvily proti ? Napr. to, ze pes jeste neni ockovany atd ? Rizika ?
GabrielaVesela jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 15:09   #3
saschia
Member

saschia's Avatar

Send a message via Skype™ to saschia

Ja som stenata poziciavala kamaratom, a buduci majitelia mohli k nam chodit na navstevu kolko chceli. Je pravda ze neockovane stena je vo vacsom riziku chytenia nejakej choroby, takze treba byt opatrny. Ale aj chovatel, pokial to nieje mnozitel, sa stencom ma moznost venovat, a ten zivot stenata nema byt len o socializacii na cudzie veci, ale aj o spravani sa v svorke, spolupraci, komunikacii, a to mu zas daju matka a surodenci. Tiez neposlete 6-rocne decko na 10 hodin do skoly zarezavat, lebo ved vzdelanie je dolezite a v ranom veku sa uci najlepsie...
saschia jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 15:15   #4
sdivokoukrvi
Member

Taky mám fenu od 6 týdnů a nevidim na ní, že by se to někde negativně podepsalo. Do 8 týdne sme toho ale v rámci socializace stihli hodně,( dost pochybuju že bych tohle mohla poskytnout třeba 8 štěňatům) od čajoven po mhd, po návštěvy mých kamarádů. Od mala se vídala s jinými psy od štěňat po dospělce.
sdivokoukrvi jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 15:26   #5
GabrielaVesela
Junior Member

GabrielaVesela's Avatar

saschia - zcela souhlasim :-) a o to mi jde...chodit k chovateli, ktery si pri navstevach udela i cas na to, mi poradit i pote co si stene odvezu a urcite i pozdeji treba u vychovy a poslusnosti. Ted uz musim jen premyslet za kym pujdu, kdo planuje za 3-4 roky stenatka ( coz asi takto dopredu nikdo neplanuje ) a jestli si mam poridit fenku ci psa. Tendence je fena, protoze ti vlci spolu zrovna na te vystave moc nevychazeli, za to feny v kruhu byly daleko vice v pohode...jenze zde jsou nazory ruzne...tak budu jeste premyslet a premyslet a ptat se a ptat se...
Old 08-09-2011, 15:33   #6
sdivokoukrvi
Member

Quote:
Originally Posted by GabrielaVesela View Post
saschia - zcela souhlasim :-) a o to mi jde...chodit k chovateli, ktery si pri navstevach udela i cas na to, mi poradit i pote co si stene odvezu a urcite i pozdeji treba u vychovy a poslusnosti. Ted uz musim jen premyslet za kym pujdu, kdo planuje za 3-4 roky stenatka ( coz asi takto dopredu nikdo neplanuje ) a jestli si mam poridit fenku ci psa. Tendence je fena, protoze ti vlci spolu zrovna na te vystave moc nevychazeli, za to feny v kruhu byly daleko vice v pohode...jenze zde jsou nazory ruzne...tak budu jeste premyslet a premyslet a ptat se a ptat se...
Myslím že v dnešní době ti možnost častých návštěv poskytne každý
sdivokoukrvi jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 16:21   #7
saschia
Member

saschia's Avatar

Send a message via Skype™ to saschia

Heh, fenky sa tiez nemusia navzajom, takze ak sa chces vyhnut vnutropohlavnym nezhodam, CVcko si neber. Nevravim ze sa to neda vychovne ovplyvnit, da, ale ci sa to podari prave tebe nezaruci nikto.

Za 3-4 roky sa toho vela zmeni, takze nieco presne planovat nema zmysel, najma si sprav prehlad v tom kto tu je a kto sa comu venuje, ktore zvery sa ti pacia a tak.
saschia jest offline   Reply With Quote
Old 08-09-2011, 19:37   #8
GabrielaVesela
Junior Member

GabrielaVesela's Avatar

Knihu pana Hartla mam prectenou ( uz asi 3 roky ) a pochopitelne se k jednotlivym kapitolam znovu vracim. Na strane 17-18 je sice rozliseny brzky a pozdni ober, ale zde se jedna o odber v 6. tydnu stari , nebo az odber napr. 4 mesicniho stenete. Zde jsou mi rozdily jasne. Rozdil mezi 6.a 8 tydnem popsan uz neni, ale myslim, ze je urcite dobra rada, od nevyrovnane fenky vzit stene driv, nez u fenky pohodove.
A jak uz jsme psali, rozhodla bych se pro osmy tyden s tim, ze mohu stene navstevovat driv a chovatelska stanice se mi v pristupu ke stenatum bude libit. Vychazim ale take z toho , ze uz pri vyberu chovatele budu chtit najit rodice s povahou vyrovnanou a pokud zrovna v tom roce nebudou, tak si pockam o rok dele, na tom uz mi nesejde...ted take musim byt trpeliva a vim ze musim vydrzet minimalne jeste 3-4 roky...:-(
Pri otazce pohlavi si jako zacatecnik troufam vice na fenu ( i podle toho co pise p. Hartl a take proto, ze mam vice zkusenosti s fenami obecne ), ale protoze v dobe kdy bych si chtela stene poridit budu mit jiste jeste i fenku Labradora, ktere v te dobe bude 6-7 let, objevuji se nove otazky a nazory.Zde se setkavam s doporucenim, poridit si radeji psa, protoze dominantnejsi fena cevecka by mohla mit pri dovrseni dospelosti s fenkou Labradora problem. Ja si myslim, ze pokud spolu vyrostou , melo by se to zvladnout i kdyz nevylucuji, ze spolu mozna jednou budou diskutovat o postaveni. Jenze nekteri me strasi i tim, ze je docela mozne, ze mi fenka Cevecka muze labinu i zlikvidovat. To bych pochopitelne nerada :-( Zda se mi to trochu prehnane, urcite vim, ze budu muset davat pozor kdyz pujde o zradlo, protoze obe plemena jsou znama velkou zravosti, ale jinak si myslim, ze jim bude stacit si to vyrikat. Ma nekdo zkusenosti v tomto smeru ?
Old 08-09-2011, 15:29   #9
Elsia&Benjamin
Junior Member

Má o tom napsáno i p.Hartl ve své knize - http://www.sky.cz/seda-eminence/pkniha.html - doporučuji přečíst celou - výhody a nevýhody časného odběru - str.17/18 knihy, 22/23 PDF dokumentu.
Elsia&Benjamin jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules