Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Wychowanie i charakter

Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, ....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-06-2011, 10:21   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Grin View Post
S Dobrze że wyluzowałeś trochę z tym podejściem "mój pies nie będzie wchodził mi na głowę".
Jasne, że tak musi być, ale z wilczakiem osiąga się to trochę inną drogą, zwłaszcza jeśli mówimy o szczeniaku.
Powodzenia.
Ta Pani jak już wpadnie i coś napisze, to zasługuje na wódkę
(opcjonalnie może być wielka bomboniera)

Tak się zastanawiałam, że może nadchodzą czasy, gdy znów bezkarnie będzie można pisać o tych schodach na poczatku drogi z wilczakiem? Bo chyba warto? Mamy już całkiem sporo dorosłych wilczaków, kilka doświadczeń, którymi warto się podzielić. I do diabła z tym, czy ten "nasz" da sie wykreować na super-duper-multi-srulti . O wiele ważniejsze przecież jest to, że mamy fantastycznego PRZYJACIELA, z którym możemy iść wszędzie i zawsze cieszyć się jego obecnością (z wzajemnością).
Ja zawsze o ogromną ochotą oglądam foty rozbawionej i uchachanej Lorki, dzielnie wędrującego w ekipie Łowcy, fruwającej Kalinki, niańki Unki - bo tam widać że wszystko jest RAZEM, dla wspólnej radochy. I tam jest prawda o wilczakach

Quote:
Ha, "wilczaki uczą pokory"! Zdaje się, że Gaga lubi o tym przypominać
Kiedyś to wymyśliłam, jeden z rozsądniejszych pomysłów w moim zyciu

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 15-06-2011, 11:12   #2
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Kiedyś to wymyśliłam, jeden z rozsądniejszych pomysłów w moim zyciu
No popatrz, a ja byłam pewna, że to moje powiedzenie O ile dobrze pamiętam, to nawet kiedyś mi go gratulowałaś...

Ale spoko, nie przywiązuję się do własnych cytatów i chętnie oddam autorstwo . W sumie to i tak banał, do którego wcześniej lub później dochodzi prawie każdy normalny właściciel wilczaka.

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 15-06-2011, 11:18   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona View Post
No popatrz, a ja byłam pewna, że to moje powiedzenie O ile dobrze pamiętam, to nawet kiedyś mi go gratulowałaś...
Hmm...w takim razie, z nagła dopadła mnie wybiórcza amnezja
Ale nic to, w myśl Twojego hasła "wszystkie wilczaki są nasze" - pro publico bono. (tantiemy też)

Quote:
W sumie to i tak banał, do którego wcześniej lub później dochodzi prawie każdy normalny właściciel wilczaka.
ano, truizm wręcz...

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 15-06-2011, 13:06   #4
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:

Ale spoko, nie przywiązuję się do własnych cytatów i chętnie oddam autorstwo . W sumie to i tak banał, do którego wcześniej lub później dochodzi prawie każdy normalny właściciel wilczaka.
Odkąd znam Romę przy każdej rozmowie słyszę to powiedzonko Obecnie jeszcze została dodana wersja "dzieci uczą pokory"
Old 15-06-2011, 13:19   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Default offffffff

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Odkąd znam Romę przy każdej rozmowie słyszę to powiedzonko Obecnie jeszcze została dodana wersja "dzieci uczą pokory"
Jako rzekłam - luzik, nie będę sięgać do archiwum skype'a z czasów szczenięcych Lorki. Nie raz miałam już satysfakcję (taką całkiem osobistą) gdy moje jakieś pomysły (a czasem i wymysły) zaczynały żyć własnym życiem. Jeszcze parę ich wymyślę, mój potencjał na tym jednym się nie kończy Bierzcie i wychowujcie jak swoje, ino kochajcie te dzieci

チェイタン。
Old 15-06-2011, 14:09   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Jako rzekłam - luzik, nie będę sięgać do archiwum skype'a z czasów szczenięcych Lorki.
To powiedzonko sięga znacznie starszych czasów niż szczenięctwo Lorki Chyba egzaminu PT któregoś z wilczaków, ale nie pamiętam już którego Grzebać po WD też nie mam zamiaru, bo i po co

Quote:
Obecnie jeszcze została dodana wersja "dzieci uczą pokory"
A nie uczą? Dopiero wnuki dają wytchnienie, bo uczą pokory swoich rodziców, a nie dziadków

Jeśli chodzi o wychowanie wilczaka - ich empatia, spostrzegawczość i pamięć są tak duże, że w mig łapią o co chodzi, tylko nie zawsze chcą się dostosować... ale zapewniam Cię, że kiedy właściciel naprawdę wścieknie się na wilczaka, to bury i tak o tym wie, nawet kiedy człowiek ani słowa nie powie i palcem nie kiwnie .

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 15-06-2011, 14:18   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
To powiedzonko sięga znacznie starszych czasów niż szczenięctwo Lorki Chyba egzaminu PT któregoś z wilczaków, ale nie pamiętam już którego Grzebać po WD też nie mam zamiaru, bo i po co
Dobrze więc, jako dziecko (dawno temu) z dobrego domu, nauczone szacunku do starszych - poddaję się, oddaję pokłon, hołd i należne wyrazy....
(bez złośliwości, ironii i takich tam, całkiem poważnie - "znaj proporcją, mocium panie")

チェイタン。
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules