|
|
|
|||||||
| _Administracja Pytania związane z działaniem Wolfdoga, bazą danych i innymi sprawami technicznymi.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
W wynikach z wystaw Baldiego jest minimalny błąd, ma napisane że zdobył 2 x Najlepsze Baby i 2 x Najlepsze Szczenię. A powinno być 3 x Najlepsze Baby i 1 x Najlepsze Szczenię ( Wrocław to był jego debiut w szczeniorach
I nie zgadza się data narodzin mojego szczyla, jest napisane 22.11 a powinno 21.11 Pzdr
|
|
|
#2 |
|
Galicyjski Wilk
|
Mam nietypowe pytanie ..., śledzę bazę danych właściwie nieustannie, przypuszczam że jak wielu hodowców. Mam pytanie, związane właśnie z bazą danych. Jeden miot na początku był wprowadzony "normalnie" później dodano mu "MIX", od kilku dni wykreślono "MIX" i znowu jest "Normalny". I tu pytanie do Admina, na jakiej podstawie dodawane jest "MIX" ?
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Moderator
|
Quote:
Cala sprawa rozbija sie o dowody. O ile w przypadku psow wloskich nikt sie nie kryje sie, ze Passo Del Lupo hoduje "Saarloosy" o tyle w przypadku psow francuskich mamy do czynienia z falszowaniem rodowodow. A to wymaga dowodow w postaci swiadkow i badan DNA. Nie sadze, aby ktokolwiek probowal komukolwiek wmawiac, ze to jest wilczak: ![]() czy ze np ten pies jest czystym CzW: ![]() Sa dowody, ze w hodowli de la Louve Blanche uzywa sie mieszanek Malamut-owczarka-i-amerykanskich wilkow. Stad te "wilcze" psy, jak i te nietypowe, ktore widac powyzej. Sa na to swiadkowie, ale zwiazek jest jakis nieruchliwy (w sumie co sie dziwic, skoro maja obecnie na glowie organizacje swiatowki). Miot C to mieszance malamuta-owczarka-wilka kanadyjskiego i wilczaka. Wiadomo, ze miot D pochodzi z krycia suki amerykanskiej mieszanki psem CsW. W kazdym razie: MIX widnieje przy psach, gdzie sa dowody, ze sa to miksy. Tak jest z domieszka Saarloosow w hodowli de Louba Tar, amerykanskich Wolfdogow w de la Louve Blanche, czy bialych owczarkow w de l'Ange Gardien de Faujus. ALE to nie sa jedyne psy, ktore sa ewidentnie miksami. Pod lupa sa kolejne mioty w tych hodowlach i wszyscy potomkowie. Jak tylko beda dowody to kolejne psy beda dostawaly MIX. Bo jeden lewy pies w miocie poowoduje, ze caly miot i WSZYSCY potomkowie dostaja hodowlanego "bana". |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Galicyjski Wilk
|
Dokładnie, pomijając zdjęcia dołączone do odpowiedzi...mnie chodzi tylko o jedną rzecz. Łatwo jest Adminowi dodać MIX , jednak zawsze to niesie konsekwencje dla hodowcy, dlatego ZAWSZE myślałam że takie działanie jest w 100% przemyślanie, obarczone dowodami....i dlatego tak bardzo się zdziwiłam że owy MIX został "cofnięty"
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Moderator
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
|
Quote:
A co do konsekwencji - zgadzam sie. Choc sa dwie strony medalu. Z jednej jest dobro hodowcy, ktory te "miksy" wypuscil na swiat. On jest oczywiscie ZAWSZE niewinny... Zreszta jak dotad nikt sie nie przyznal. Nawet jak byl juz wynik badan DNA Z drugiej strony trzeba pamietac o konsekwencjach jakie ponosza hodowcy, ktorzy nieswiadomomie uzyja takiego miksa. Zmyleni jego "leganlym wilczakowym" rodowodem. Gdy przy badaniu DNA wyjdzie, ze dany pies to nie jest czysty wilczak to CALA JEGO LINIA leci jako "miksy". Nikt nikogo nie pyta czy dzialal w dobrej wierze - linia nie spelnia wymagan i staje sie "niehodowlanymi kundelkami" ze slowem MIX w bazie... To jest wlasnie obecnie koszmar francuskich hodowcow. Wiekszosc z nich nie miala pojecia, ze hoduje kundelki... Dala sie zmylic ladnymi fotkami paru "wilczych" psow... Teraz waza sie losy ich CALEJ pracy hodowlanej... W paru przypadkach z hodowli wyleca wszystkie mioty kilku hodowcow... |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Galicyjski Wilk
|
Quote:
Po pierwsze nie pisałam ani słowem o francuzach....po drugie ....pytam tylko o podstawy dodawania "MIX" do przydomka... Uważam że jak juz doda sie takie piętno, to trzeba miec niezbite na to dowody |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
MIXa maja jedynie Francuzi... Wloskie mieszanki sa "Saarloos_alike_MIX"
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Moderator
|
Quote:
o tym jak psy staja sie mix'ami jest nie jeden post napisany tylko trzeba znalesc i poczytac |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Moderator
|
Sorry, juz wiem, ze nikomu "mix" nie zostal cofniety...
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Galicyjski Wilk
|
Miot Ossa CW i Merlin CW ?
Był MIX teraz nie jest ,od 2, 3 dni |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Moderator
|
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=18997
chyba tu czytac trzeba |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Moderator
|
Nie. Ossa i Merlin mialy "!", czyli byly "na dywaniku". Teraz beda mialy MIXa, bo sa juz osoby, ktore potwierdza (w tym wlasciciel psa), ze ojcem Ckinaya i CPuschki jest amerykanski miks malamuta, owczarka i wilka kanadyjskiego z "hodowli" Southern Breeze - Unca.
Zreszta jest juz na ten temat dyskusja: http://www.wolfdog.org/forum/showthr...85488&langid=7 Kolejny krok nalezy do francuskiego Zwiazku Kynologicznego, czy postanowi cos z tym zrobic. Bo to, ze we Francji hoduje sie kundelki to juz nie tylko przypuszczenia, ale dobrze udokumentowane fakty... |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|