Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Różne

Różne O wszystkim co jest związane z CzW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-03-2011, 01:04   #1
behemotka
Junior Member

Send a message via Skype™ to behemotka

Całkiem spora część naszego społeczeństwa uważa psa za stworzenie podwórkowo-łańcuchowo-kojcowo-budowe, a nie domowe, więc nie wiem, czy to takie ogólnokulturowe przyporządkowanie... Zresztą nawet gdyby było powszechne, "domowość" jest wciąż argumentem z serii "bo tak". Bo taki jest podział i już.

I co ze świniami? Mają już status domowych (= niejadalnych) czy jeszcze nie?
behemotka jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 01:12   #2
God Of War
Kawał ch*ja

God Of War's Avatar

Send a message via Skype™ to God Of War

Mi sie wydaje raczej, ze psa czy kota latwiej oswoic, przez co ciezej myslec o spozyciu tak naprawde swojego przyjaciela, niz taka swinie, chociaz i tu zdarzaja sie wyjatki... To jest moje i tylko moje zdanie, a co mysla inni na ten temat pozostawiam wylacznie im samym, dla mnie zjadanie psow czy kotow jest po prostu nie do przyjecia.
Czarna Helena hoduje bluszcza, sadzi begonie w donice, tylko na stadion nikt jej nie wpuszcza, bo się jej boją kibice. Czarna Helena ma dużo wdzięku, i innych zalet ma parę: wianek na głowie, badylek w ręku, a przed nią bieży owczarek.
God Of War jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 02:51   #3
Z LASÓW LOTHLORIEN
Junior Member

Z LASÓW LOTHLORIEN's Avatar

Quote:
Originally Posted by God Of War View Post
... dla mnie zjadanie psow czy kotow jest po prostu nie do przyjecia.
...zarówno przeze mnie, jak i moich sąsiadów, znajomych. Masakra.

Z LASÓW LOTHLORIEN jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 11:16   #4
behemotka
Junior Member

Quote:
Originally Posted by God Of War View Post
Mi sie wydaje raczej, ze psa czy kota latwiej oswoic, przez co ciezej myslec o spozyciu tak naprawde swojego przyjaciela, niz taka swinie, chociaz i tu zdarzaja sie wyjatki...
Czy ja wiem? Z psami sprawa jest dyskusyjna (podobno świnie są od nich bardziej inteligentne, ale nie jestem pewna, czy to sprzyja oswajaniu), za to na pewno świnię dużo, dużo łatwiej oswoić niż kota, bo ona jest bardziej nastawiona na człowieka

Czyli wedle tego podziału zjedzenie schabowego jest dużo bardziej naganne od zjedzenia mięsa z kota.

Nie zachęcam do tego oczywiście. Po prostu się zastanawiam, jaki jest powód oburzenia - oprócz "bo tak". Ogólnie nie lubię granic ideologicznych, dzielących świat na "naszych" (tych lubimy, więc o nich dbamy i kochamy, i chronimy przed krzywdą) oraz "obcych" (ci nas nie obchodzą, więc ich zabijanie jest w porządku).
Old 06-03-2011, 03:07   #5
Z LASÓW LOTHLORIEN
Junior Member

Z LASÓW LOTHLORIEN's Avatar

Quote:
Originally Posted by behemotka View Post
...stworzenie podwórkowo-łańcuchowo-kojcowo-budowe, a nie domowe, więc nie wiem, czy to takie ogólnokulturowe przyporządkowanie... Zresztą nawet gdyby było powszechne, "domowość" jest wciąż argumentem z serii "bo tak". Bo taki jest podział i już.
I co ze świniami? Mają już status domowych (= niejadalnych) czy jeszcze nie?
Zwierze udomowione to termin nadający użytkowość zwierzętom. Nie odnosi się do miejsca jego przebywania. Chodzi o bliskość ludzkich osad, domostw. O użytek dla ludzkości, a nie o to czy pies śpi z Tobą w łóżku czy pod krzakiem na łańcuchu.

Sprawa "jadalności" lub nie zwierząt, które posiadamy jest kwestią złożoną. Opiera się na przekonaniu, etyce, moralności własnej, świadomości kulturowej, religijnej i wielu innych czynników związanych chociażby z tradycją.

W Polsce psów się nie je, ani kotów, ani szczurów. Jeśli już porównywać jakieś zwierzęta, to bliżej niż świnie w tym temacie mają króliki, bo to one są popularnymi przytulakami domowymi, a zarazem obiektem pożądań wielu kucharzy.

Z LASÓW LOTHLORIEN jest offline   Reply With Quote
Old 06-03-2011, 11:23   #6
behemotka
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Z LASÓW LOTHLORIEN View Post
Zwierze udomowione to termin nadający użytkowość zwierzętom. Nie odnosi się do miejsca jego przebywania. Chodzi o bliskość ludzkich osad, domostw. O użytek dla ludzkości, a nie o to czy pies śpi z Tobą w łóżku czy pod krzakiem na łańcuchu.
W takim razie domowa jest również krowa, kura, indyk itp. Czyli czyste sumienie mają wyłącznie wegetarianie.

Quote:
Sprawa "jadalności" lub nie zwierząt, które posiadamy jest kwestią złożoną. Opiera się na przekonaniu, etyce, moralności własnej, świadomości kulturowej, religijnej i wielu innych czynników związanych chociażby z tradycją.
Zgadza się - i warto te wpływy rozumieć, by nie iść ślepo za tradycją (która kiedyś uświęcała np. staropolski obyczaj wbijania na pal), tylko mieć świadomość, co nami kieruje.

Statystyczny Europejczyk (o ile nie ma własnego gospodarstwa) uważa za niedopuszczalne zjedzenie zwierzęcia, które pogłaskał, nadał mu imię etc. TO jest u nas tabu, a nie gatunek. Ten sam człowiek bez wyrzutów sumienia zje stek "upolowany" na sklepowej półce. Stek anonimowy, o którym może wierzyć, że wyrósł sobie na drzewie albo pochodzi ze zwierzaka szczęśliwego, że może służyć jako posiłek. Na zasadzie "co z oczu, to z serca". To jest moralnie uczciwe?

Oburzenie na pomysł zjedzenia psa albo kota pochodzi z emocjonalnego przywiązania do zwierzaków, które lubimy. Słysząc o pomyśle tego Wietnamczyka, od razu tworzymy skojarzenie z własnym psem, więc powodem braku akceptacji innej kultury są tu uczucia, nie etyka.

Quote:
W Polsce psów się nie je, ani kotów, ani szczurów. Jeśli już porównywać jakieś zwierzęta, to bliżej niż świnie w tym temacie mają króliki, bo to one są popularnymi przytulakami domowymi, a zarazem obiektem pożądań wielu kucharzy.
A gdzie się produkuje smalec z psów, jak nie w Polsce? Najwyraźniej jest to element naszej "kultury" i "świadomości religijnej".

No więc co z królikami? Jedzenie mięsa tych domowych przytulaków jest zgodne z tradycją, akceptowane kulturowo?
Old 06-03-2011, 13:13   #7
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Ja jestem przeciw zjadania psow, ale z drugiej strony...
Jakby nie patrzec, to w PL juz dawno to bylo. Chociazby robienie smalcu z psow, bo to "zdrowe".
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules