Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-11-2010, 21:20   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Margo View Post
juz jakis czas temu padl pomysl, aby zrobic badanie "hurtowe". To pozwoliloby nam popertraktowac z laboratorium w kwestii ceny (co w chwili obecnej robi nasz "forumowy" wet).

Rozmawiałam o badaniu z lekarzem, zrobił duże oczy na wieść o badaniu wilczaków (sami współpracują z Laboklinem oraz Idexx), otóż Laboklin nie ma na swojej liście ras, dla których opracowane sa testy, wilczaków (http://www.laboklin.de/index.php?lin...zuordnung.html) ani badań, o których tu rozmawiamy : http://www.laboklin.de/pages/html/pl...enetyczne.html

Mam pytanie do naszego "forumowego weta": jaka jest miarodajność badań, które nie są certyfikowane w Laboklinie? A może są, ale nie znalazłam na stronie?

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 21:43   #2
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

Z tego co wiem okazało się, że wilczaki można testować na DM na teście dla ON. A na karłowatość trzeba mieć specjalną metrycę dla wilczaków.

Dla ON jest jeszcze kilka testów i trzeba brać pod uwagę, że wilczaki odziedziczyły po ONach więcej chorób i niedługo lista badań do zrobienia jeszcze się wydłuży. Miejmy nadzieję, że też będzie je można robić na teście dla ON bo będą wtedy tańsze i łatwiej dostępne...

Z laboklinem jest dziwnie, bo mi nie chcieli zrobić MDR1 na teście dla ON a od innego wilczaka wzieli
Old 28-11-2010, 22:03   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Wiesz, może być Właśnie zaspokajam swoją ciekawość w tym względzie Tym bardziej, że podobno (ktoś to może potwierdzić? zanegować?) sens ma badanie opracowane dla konkretnej rasy.
Nie chcę negować ani żadnych wyników, ani samej idei, zwyczajnie lubię wiedzieć

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 28-11-2010, 22:35   #4
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post

Mam pytanie do naszego "forumowego weta": jaka jest miarodajność badań, które nie są certyfikowane w Laboklinie? A może są, ale nie znalazłam na stronie?
Laboklin może nam te testy zrobić (DM) bez najmniejszego problemu. Na razie zaoferowali gratis certyfikaty przy większej ilości przesłanych próbek (krwi), jednak ja walczę o dodatkową zniżkę.
Jednak tutaj musicie Wy zadecydować, czy mam nadal działać... bo jak wywalczę przykładowe 180 zł od badania plus darmowy certyfikat i kuriera za np. minimum 20 prób, a popytu nie będzie to szkoda zachodu. Im więcej chętnych tym większy rabat...

Krew mogę pobrać sama przy okazji np. wystawy majowej lub w Późnej.
Tylko pytanie: czy to się uda...

Ktoś byłby chętny? (można pisać PW, ja zrobię wstępną listę)

Last edited by Rybka; 28-11-2010 at 22:49.
Rybka jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 22:58   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Rybka,a jeszcze jedno pytanie: to są testy dla ONów? Dla jakiejś innej rasy? Dla czw? Czy w ogóle to nie ma znaczenia i mogą być nawet dla pudli?

チェイタン。
Old 28-11-2010, 23:12   #6
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Rybka,a jeszcze jedno pytanie: to są testy dla ONów? Dla jakiejś innej rasy? Dla czw? Czy w ogóle to nie ma znaczenia i mogą być nawet dla pudli?
Rasą predysponowaną do DM są Owczarki Niemieckie ale u innych łowcaków też może wystąpić (w tej chwili mało wiadomo o tej chorobie, więc to tylko gdybanie- muszę poszukać literatury i "zaciągnąć języka" na uczelni). CzW jako rasa powstała z ONów niestety też tą mutację może posiadać.
Old 28-11-2010, 23:18   #7
jefta
Call Me Sexy Srdcervac

jefta's Avatar

Send a message via Skype™ to jefta Send Message via Gadu Gadu to jefta

A może przy okazji warszawskiej wystawy by zeszli jeszcze z ceny zamiast opłacania kuriera?

Ja muszę się najpierw zdecydować czy chce i mogę hodować. więc na dziś raczej nie.
Old 28-11-2010, 23:20   #8
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
A może przy okazji warszawskiej wystawy by zeszli jeszcze z ceny zamiast opłacania kuriera?

Ja muszę się najpierw zdecydować czy chce i mogę hodować. więc na dziś raczej nie.
Z Łodzi można wyskoczyć do Wawy. A resztę krwi dosłać kurierem. Wszystko da się zrobić tylko potrzeba chętnych!
Old 29-11-2010, 00:11   #9
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Też jestem za i w miarę możliwości chcę zrobić, ale muszę wiedzieć, że to test dla CSV. - skoro to tyle kasy i teraz ludzie się szczypią, to dlaczego mamy płacić za testy dla ONów przecież mamy rasę co nie?

To teraz na szybko, bo miałam piękny tekst ale mi go wcięło……..
Wreszcie miałam okazję przysiąść do tego tematu.
Więc walę tylko pytaniami, które pewnie dadzą Wam do myślenia, ale o tym właśnie dyskutujemy po za forum……….
Mamy dwie pary pól genowych wilk+ON i ON+wilk – to jako podstawa.
Wraz z rozwojem rasy mamy mutacje genów, po drodze wpadki hodowców (czytaj domieszki czegoś tam, gdzieś tam), zatem kolejna mutacja, pary mieszają się między sobą.
Pytanie czy mamy teraz czystego CSV= wilk+ON czy „COŚ”
Na podstawie wyglądu możemy oceniać – ten b. wilczy, ten b. ON
Ale czy faktycznie tak jest w genach? Czy może okazać się, że te z wyglądu ONkowate są bardzie zdrowe, a te wilkopodbne są nosicielami DM?
I co wtedy zrobią hodowcy? Stwierdzą, że rasa jest kiepska i znów domieszają wilka czy jak?
Zaczyna się wynajdować coraz to gorsze choroby, a przecież mówiono „to zdrowa rasa” – więc mamy CSV - tego zdrowego? Może zamiast serwowania „setki” badań na dzień dobry przydałby się genetyczny test na to czy nasz CSV jest mieszanką ON+wilk? – ale to pewnie też nie wyjdzie biorąc pod uwagę historię powstawania ONków.

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2010, 23:02   #10
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post

Krew mogę pobrać sama przy okazji np. wystawy majowej lub w Późnej.
Tylko pytanie: czy to się uda...

Ktoś byłby chętny? (można pisać PW, ja zrobię wstępną listę)
My byśmy byli chętni ale... w maju mam termin porodu. Więc wystawy i Późna w tym roku odpada. Nie dałoby rady zrobić zbiórki na katowickiej wystawie? Tam zawsze jest dużo wilczaków z różnych stron Polski.
Old 28-11-2010, 23:06   #11
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
Nie dałoby rady zrobić zbiórki na katowickiej wystawie? Tam zawsze jest dużo wilczaków z różnych stron Polski.
Nie widzę problemu. Możecie podskoczyć do weta swojego, żeby pobrał krew w tym samym czasie, kiedy ja pobierałabym w innym miejscu i wysłać do mnie kurierem tak aby przyszła akurat w momencie, gdy ja będę przygotowywać paczkę z próbami do wysłania do Laboklinu.
Old 28-11-2010, 23:10   #12
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
Nie widzę problemu. Możecie podskoczyć do weta swojego, żeby pobrał krew w tym samym czasie, kiedy ja pobierałabym w innym miejscu i wysłać do mnie kurierem tak aby przyszła akurat w momencie, gdy ja będę przygotowywać paczkę z próbami do wysłania do Laboklinu.
A to może być zwykły kurier czy jakiś taki a'la krwiodawstwo? I czy trzeba taką próbkę jakoś specjalnie zapakować?
Old 28-11-2010, 23:17   #13
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by trunksia&witgor View Post
A to może być zwykły kurier czy jakiś taki a'la krwiodawstwo? I czy trzeba taką próbkę jakoś specjalnie zapakować?
Musi być w probówce 2 ml na EDTA, zapakowana najlepiej w pudełeczko plastikowe (Wasz wet będzie wiedział) i folię bąbelkową. Dajesz do koperty i wysyłasz zwykłym kurierem. Opisaną- dane potrzebna podam jak się uda zebrać odpowiednio dużą pulę.
Na razie szukam chętnych- jak będą to jakoś pokonamy "problemy logistyczne".
Mogę np. na majówkę wybrać się w podróż krajoznawczą po Polsce w poszukiwaniu krwi którą uwieńczę wystawą w Łodzi.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules