![]() |
![]() |
|
Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Rozmawiałam o badaniu z lekarzem, zrobił duże oczy na wieść o badaniu wilczaków (sami współpracują z Laboklinem oraz Idexx), otóż Laboklin nie ma na swojej liście ras, dla których opracowane sa testy, wilczaków (http://www.laboklin.de/index.php?lin...zuordnung.html) ani badań, o których tu rozmawiamy : http://www.laboklin.de/pages/html/pl...enetyczne.html Mam pytanie do naszego "forumowego weta": jaka jest miarodajność badań, które nie są certyfikowane w Laboklinie? A może są, ale nie znalazłam na stronie? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
Z tego co wiem okazało się, że wilczaki można testować na DM na teście dla ON. A na karłowatość trzeba mieć specjalną metrycę dla wilczaków.
Dla ON jest jeszcze kilka testów i trzeba brać pod uwagę, że wilczaki odziedziczyły po ONach więcej chorób i niedługo lista badań do zrobienia jeszcze się wydłuży. Miejmy nadzieję, że też będzie je można robić na teście dla ON bo będą wtedy tańsze i łatwiej dostępne... Z laboklinem jest dziwnie, bo mi nie chcieli zrobić MDR1 na teście dla ON a od innego wilczaka wzieli |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Wiesz, może być
![]() ![]() Nie chcę negować ani żadnych wyników, ani samej idei, zwyczajnie lubię wiedzieć ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
Jednak tutaj musicie Wy zadecydować, czy mam nadal działać... bo jak wywalczę przykładowe 180 zł od badania plus darmowy certyfikat i kuriera za np. minimum 20 prób, a popytu nie będzie to szkoda zachodu. Im więcej chętnych tym większy rabat... Krew mogę pobrać sama przy okazji np. wystawy majowej lub w Późnej. Tylko pytanie: czy to się uda... Ktoś byłby chętny? (można pisać PW, ja zrobię wstępną listę) Last edited by Rybka; 28-11-2010 at 22:49. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
VIP Member
|
![]()
Rybka,a jeszcze jedno pytanie: to są testy dla ONów? Dla jakiejś innej rasy? Dla czw? Czy w ogóle to nie ma znaczenia i mogą być nawet dla pudli?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Rasą predysponowaną do DM są Owczarki Niemieckie ale u innych łowcaków też może wystąpić (w tej chwili mało wiadomo o tej chorobie, więc to tylko gdybanie- muszę poszukać literatury i "zaciągnąć języka" na uczelni). CzW jako rasa powstała z ONów niestety też tą mutację może posiadać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Call Me Sexy Srdcervac
|
![]()
A może przy okazji warszawskiej wystawy by zeszli jeszcze z ceny zamiast opłacania kuriera?
Ja muszę się najpierw zdecydować czy chce i mogę hodować. więc na dziś raczej nie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Z Łodzi można wyskoczyć do Wawy. A resztę krwi dosłać kurierem. Wszystko da się zrobić tylko potrzeba chętnych!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
To teraz na szybko, bo miałam piękny tekst ale mi go wcięło…….. Wreszcie miałam okazję przysiąść do tego tematu. Więc walę tylko pytaniami, które pewnie dadzą Wam do myślenia, ale o tym właśnie dyskutujemy po za forum………. Mamy dwie pary pól genowych wilk+ON i ON+wilk – to jako podstawa. Wraz z rozwojem rasy mamy mutacje genów, po drodze wpadki hodowców (czytaj domieszki czegoś tam, gdzieś tam), zatem kolejna mutacja, pary mieszają się między sobą. Pytanie czy mamy teraz czystego CSV= wilk+ON czy „COŚ” Na podstawie wyglądu możemy oceniać – ten b. wilczy, ten b. ON Ale czy faktycznie tak jest w genach? Czy może okazać się, że te z wyglądu ONkowate są bardzie zdrowe, a te wilkopodbne są nosicielami DM? I co wtedy zrobią hodowcy? Stwierdzą, że rasa jest kiepska i znów domieszają wilka czy jak? Zaczyna się wynajdować coraz to gorsze choroby, a przecież mówiono „to zdrowa rasa” – więc mamy CSV - tego zdrowego? Może zamiast serwowania „setki” badań na dzień dobry przydałby się genetyczny test na to czy nasz CSV jest mieszanką ON+wilk? – ale to pewnie też nie wyjdzie biorąc pod uwagę historię powstawania ONków. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Plessowy wilczak
|
![]()
My byśmy byli chętni ale... w maju mam termin porodu. Więc wystawy i Późna w tym roku odpada. Nie dałoby rady zrobić zbiórki na katowickiej wystawie? Tam zawsze jest dużo wilczaków z różnych stron Polski.
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Nie widzę problemu. Możecie podskoczyć do weta swojego, żeby pobrał krew w tym samym czasie, kiedy ja pobierałabym w innym miejscu i wysłać do mnie kurierem tak aby przyszła akurat w momencie, gdy ja będę przygotowywać paczkę z próbami do wysłania do Laboklinu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Plessowy wilczak
|
![]()
A to może być zwykły kurier czy jakiś taki a'la krwiodawstwo? I czy trzeba taką próbkę jakoś specjalnie zapakować?
![]() |
#13 | |
Member
|
![]() Quote:
Na razie szukam chętnych- jak będą to jakoś pokonamy "problemy logistyczne". Mogę np. na majówkę wybrać się w podróż krajoznawczą po Polsce w poszukiwaniu krwi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|