Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-11-2010, 10:10   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Coz, wiwat pseudo-hodowle!
Rozumiem, że na tej półce można postawić wszystkich, którzy mają psy bez badań? Tym gorzej, jeśli badan nie mają a właśnie oczekuja na szczeniaki

Quote:
Teraz przerabiamy to w Polsce, wczesniej bylo to samo w Niemczech i Wloszech.
To ja ponowię pytanie: jaka liczbę "speronówek" stanowi owe "min. 2 x więcej przebadanych psów? Odnoszę sie do tych Twoich słów: "Tak sie sklada, ze mamy obecnie najwiecej przebadanych psow na DM i karlowatosc wsrod polskich hodowli.(...)Przebadanych psow jest min. 2 razy wiecej.... "

Margo, to chyba nie jest trudne pytanie? Wiadomo ile jest psów z Twojej hodowli w Pl, jak widać wiesz ile jest przebadanych?
Dlaczego uparcie trzymasz to w sekrecie?

Quote:
Wyjasnienie jest proste: sa hodowle, ktore przebadaly juz wszystkie swoje psy. Moglo byc i 5 zdrowych, a wystarczylo, ze trafial sie choc jeden pies nosiciel, aby nie opublikowaly nawet jednego wyniku. Bo jesli wrzuca 5 dobrych, to "grzesiowie" spala ich na stosie za ten jeden wynik...
Sorry ale leci bzdurą na kilometr! Chciałabym zobaczyć to nowe zjawisko, kiedy najbardziej pożądany wynik jest ukrywany.
A już na pewno nie w proporcjach 4 zdrowe i 1 chory.

Quote:
Czy sie zgadzam z ukrywaniem wynikow przez hodowcow? Nie do konca, ale CALKOWICIE ich postepowanie rozumiem. Wiem, dlaczego postepuja tak a nie inaczej. Dla mnie wazne jest glownie, czy podadza mi wyniki jak bede dobierac pary hodowlane - a z tym dotad nie bylo problemu.
W takim razie zastanawiam się na sensem istnienia bazy, skoro priorytetem są informacje zdobywane przez Ciebie i dla Ciebie a nie baza, jako źródło informacji dla hodowców.

Z drugiej strony, odnosząc się do Twoich słów- nawet jeśli baza przestała funkcjonować, rozumiem, że np. jako potencjalny chetny na szczeniaka, mogę zgłosić się do każdej polskiej hodowli, która obecnie oczekuje/ma szczeniaki, ma psa z Peronówki i prywatnie dostanę odpowiedź i informacje na temat wyniku badania? Przykład stąd, że przypadkiem mamy tych przypadków całkiem sporo, a odnosząc się do Twoich "min. 2 x więcej" spokojnie mogę liczyć na pozytywną odpowiedź.

Quote:
Kolejno zostana przebadane wszystkie moje psy. Czy opublikuje wyniki - jasne, ze tak. I to wszystkie....
Czyli wniosek podtrzymuję (patrz wyżej), skoro do tych przebadanych nie należą chwilowo Twoje...

Quote:
Bo jesli o mnie chodzi to bylo juz tak nie raz... Wczesniej z HD, gdy obrywalo sie ludziom za kazdy wynik, ktory nie byl HD-A mimo, ze to krytykanci radosnie mnozyli niebadane psy (i to pomimo, ze pochodzily z mocno obciazonych linii). Teraz mamy powtorke z rozrywki...
Dobrze wiesz jak jest: jeśli psy się bada a jakieś nie mają wyników badań to lecą automatem do worka "fatalny wynik badania", a teraz chcesz hołdować zasadzie, że tajemnica jest słodka?

Reasumując: nie atakuję ani Ciebie, ani żadnego psa, ale Twoja wypowiedź (i wcześniejsza Daivy) sugeruje, że obie macie przebadane psy, przodujecie w tej dziedzinie w swoich krajach i z tego powodu narażone jesteście na ataki, tymczasem właściciele Eurego są jedynymi naiwnymi, którzy wystawili się na grad kul z powodu ujawnienia wyniku badania.
No kurcze....aż w oczy szczypie .....

Zastanawiam się o co chodzi, ja nie wstydzę się powiedzieć, że raczej nie planuję badania Cheya. Wycofałam go właściwie z krycia, mamy ustalony tryb życia, nie piszemy, że biegamy i latamy i w pełni świadoma konsekwencji, optymistycznie patrzę w przyszłość.
Oczywiście może się zdarzyć, że jednak zaistnieje jakaś sytuacja, która skłoni mnie do badania, ale sama z siebie i dla siebie nie wybieram się i już. Potencjalne, a przede wszystkim wyimaginowane nagonki mało mnie interesują, bo jak rzekłam, ja udziału w wyścigu repów nie biorę, z wyboru. Dlatego wybieram opcję "nie planuję" zamiast "ależ tak oczywiście, przebadałam, ale nikomu nie powiem"

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 26-11-2010 at 10:30.
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 26-11-2010, 11:25   #2
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Gaga, ja napisalam ze to robi sie tz po woli ale robi sie, nie jest ignorowanie to badanie. Wynikow narazie czekami.
Old 26-11-2010, 11:32   #3
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Daiva, OK, rozumiem, że np. w przypadku Litwy nie ma takiej samej możliwości jak w Warszawie- wynik po 3 dniach mailem. I nie naciskam. Odnoszę się tylko do słów Margo, że :
mamy obecnie najwiecej przebadanych psow na DM i karlowatosc wsrod polskich hodowli

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Old 26-11-2010, 11:34   #4
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Daiva, OK, rozumiem, że np. w przypadku Litwy nie ma takiej samej możliwości jak w Warszawie- wynik po 3 dniach mailem. I nie naciskam. Odnoszę się tylko do słów Margo, że :
mamy obecnie najwiecej przebadanych psow na DM i karlowatosc wsrod polskich hodowli
to i mnie zainteresowalo, bo liubie polskie reproduktory ( ach ten Cheo i kazdy wynik to duza pomoc dla hodowli
Old 26-11-2010, 11:38   #5
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
to i mnie zainteresowalo, bo liubie polskie reproduktory ( ach ten Cheo i kazdy wynik to duza pomoc dla hodowli
Jeśli badając swoją hodowlę wzdłuż i wszerz będziesz potrzebowała wyniku ode mnie - to go dostaniesz, zrobię badanie, bo będę Ci to winna. To dla mnie jest powód. Dlatego napisałam "nie planuję", bo na dziś nie widzę powodu abym leciała i robiła. W prywatnym życiu moim i Cheya to badanie nic nie zmieni

チェイタン。
Old 26-11-2010, 11:39   #6
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Quote:
Jeśli badając swoją hodowlę wzdłuż i wszerz będziesz potrzebowała wyniku ode mnie - to go dostaniesz, zrobię badanie, bo będę Ci to winna. To dla mnie jest powód. Dlatego napisałam "nie planuję", bo na dziś nie widzę powodu abym leciała i robiła. W prywatnym życiu moim i Cheya to badanie nic nie zmieni
jak to mowi sie- "bedziemi w kontakcie "
Old 26-11-2010, 13:08   #7
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
!
Quote:
Originally Posted by z Peronówki
Coz, wiwat pseudo-hodowle!
Rozumiem, że na tej półce można postawić wszystkich, którzy mają psy bez badań? Tym gorzej, jeśli badan nie mają a właśnie oczekuja na szczeniaki
Nie wyrywaj mi prosze zdan z kontekstu... Calosc brzmiala:
Coz, wiwat pseudo-hodowle! HodoFcy badac swoich psow oczywiscie nie beda... A jak sie im w Polsce jakis hodowca wychyli i psy przebada - to poczekaja na wyniki i wynajda (lub co w ich wypadku bardziej prawdopodobne - wymysla) cos, aby zrobic z niego producenta rozmnazajacego chore psy.

To o czym pisalam stanie sie widoczne, gdy tylko opublikowane zostanie wiecej wynikow badan na DM. W sumie juz teraz widac o co mi chodzi...

Quote:
Sorry ale leci bzdurą na kilometr! Chciałabym zobaczyć to nowe zjawisko, kiedy najbardziej pożądany wynik jest ukrywany.
A już na pewno nie w proporcjach 4 zdrowe i 1 chory.
Widzisz, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak szkodliwe sa "grzesiowate" nagonki.... Dla Ciebie to bzdura, ale TAK JEST. Powiem ci wiecej - ukryte sa np. WSZYSTKIE badania wykonane przez niemiecki klub. ZADNE nie zostalo podane do publicznej wiadomosci - poza nielicznymi przypadkami, gdzie wlasciciele jednak "prywatnie" zdecydowali sie wyslac Mijke wynik.
Na liscie nie znajdziesz wiec sporej ilosci psow ZDROWYCH.

Quote:
W takim razie zastanawiam się na sensem istnienia bazy, skoro priorytetem są informacje zdobywane przez Ciebie i dla Ciebie a nie baza, jako źródło informacji dla hodowców.
Gaga, ponownie przeinaczasz fakty... Tak sie sklada, ze to wlasnie ta "moja" baza jest glownym zrodlem informacji o chorobach i wynikach testow. To moim celem przy budowie tej strony bylo zapewnienie hodowcom dostepu do jak najbardziej kompleksowych informacji. To my z Pavlem walczylismy, aby czeski klub publikowal wyniki HD wszystkich psow, a nie jedynie te dobre.
I nic sie nie zmienilo - ja WIERZE, ze przyjdzie czas, gdy pozwoli sie mi opublikowac WSZYSTKIE wyniki. Ze hodowcy nie beda juz "przesladowani", za to, ze badaja swoje psy i zgodza sie na ich "odtajnienie".

Ale w chwili obecnej jest tak jak wczesniej bylo z wynikami HD - zbieram dwa typy informacji - "jawne", ktore zostana opublikowane. I "tajne" - psow, ktorych wlasciciele nie chca publikacji. Nie zlamie danego slowa i nie podam "tajnych" - ale tez nie dziw sie prosze, ze je zbieram, bo tak jak kazdy hodowca "kolecjonuje" co tylko moge jesli chodzi o zdrowie...
W chwili obecnej....

A za rok, czy za dwa - pewnie stanie sie to samo co z HD. Po okresie "przejsciowym" nastapi koniec psow niebadanych i nie beda publikowane mioty bez testow DM.... To zalatwi sprawe....
ALE TO JESZCZE NIE TERAZ. Teraz mozna jedynie mowic hodowcom: badajcie, bo zaden wynik nie jest wyrokiem dla "hodowlanki" Waszego psa...

Quote:
Dobrze wiesz jak jest: jeśli psy się bada a jakieś nie mają wyników badań to lecą automatem do worka "fatalny wynik badania", a teraz chcesz hołdować zasadzie, że tajemnica jest słodka?
No wlasnie NIE! Zobacz na statystyki - jesli hodowcy przebadaja psy to ok polowa z nich bedzie "nosicielami". Tych hodowcow "grzesiowie" zniszcza. Natomiast ci, ktorzy psow nie przebadaja beda mowic, ze maja zdrowe psy (pamietasz wymowke w przypadku HD - "bo chodza").
Zerknij na przyklad ze strony vlcak - tam nie uzyto psow NIEBADANYCH. Aby wskazac, ze jak nic mamy DM w hodowli uzyto wyniku Eurego, ktory jest.... ZDROWY...
Wiesz co by bylo, jakie byloby uzywanie, gdyby okazal sie nosicielem?

Tak jest teraz - mam nadzieje, ze kiedys bedzie tak jak mowisz. Ze "be" nie bedzie pies badany i hodowca, ktory nad problematyka DM pracuje. Ale pies niebadany i hodowcy, ktorzy wyniki ukrywaja (lub ich nie wykonuja)...

Ale na to trzeba czasu...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules