Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Kluby CzW i prawo

Kluby CzW i prawo Kluby CzW w Polsce i za granicą, informacje na temat grupy inicjatywnej Klubu Czechosłowackiego Wilczaka, przepisy dotyczące rasy...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-05-2010, 15:56   #1
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Default psy szczekają, karawana idzie dalej....

Podczas każdej, organizowanej w Polsce Parady Równości, organizowana była kontrparada Młodzieży Wszechpolskiej.. ja widzę analogię:P
A serio-zupełnie nie wiem o co ta burza w szklance wody. Zainicjowanie działań, w tym związanie GI to była droga przez mękę, więc skoro w końcu się udało to chyba wielkie "uff" ? I trzymanie kciuków aby nie rozeszło się po kościach?
Krytyka-o ile konstruktywna-napędza do działania, warto ją mieć. Innymi chyba nie warto się przejmować? Zwłaszcza jeśli są w stylu :"O ile pierwsza z wymieniowych bywa na niektórych wystawach w kraju i ma część CsV wyszkolonych oraz hoduje, reszta osób (za wyj Pana Witolda Góralczyka, którego niestety z niczym nie kojarzę więc się nie wypowiadam) - reszta osób pojawia się na wystawach sporadycznie, nie są to hodowcy z doświadczeniem (za wyj D. Ziemnickiego), nie trenuje swoich Wilczaków (za wyj. 1 psa - Jabbera)."

Bo od kiedy tylko to, co jest publikowane, jest rzeczywiste? Wiele już było publikacji kłamliwych, nieprawdziwych egzaminów czy wyników i, z drugiej strony: wiele jest psów, które trenują ale właściciele nic o tym nie piszą.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 09-05-2010, 21:39   #2
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Nasuwa mi sie tylko jedno "wśród ślepców jednooki królem", a tak na poważnie zaczyna mnie powoli irytować ta wojna między hodowcami zwłaszcza że jako obserwator z boku i nie zkoligacony z żadna polska hodowla (dla nie wtajemniczonych mam suke ze słowacji) można mieć wiele zastrzeżeń co do naszych super hodowli zwłaszcza w kontekście opisów jakie robią na swoich stronach odnośnie swoich psów (chodzi mi o ich socjale i szkolenia jak i podejście do tych kwesti np. nie bede robic bo mi sie nie chce). Po co to całe halo o GI (Gi jest po to by zebrac 100 zgłoszeń) zbiezemy te 100 deklaracji zgłosimy klub, zrobimy walne zgromadzenie i wybieze sie zarzad. Robienie awantur na tym etapie jest dla mnie chore, rozumiem zawiść "konkurencji' że próbowała ale sie nie udało, ludzie dejcie sie na strzimanie "My" to robimy nie dla siebie ale dla Nas wszystkich, a co z tego wyjdzie czas pokaże. Rozumiem po trochu zal co niektórych osób co do spotkania Gi, sam byłem lekko zdziwiony nie tak to miało wyglądać ale kto chciał mogł byc. Tak na koniec powiem że jestem optimistą i mam nadzieje na szczęśliwy finał naszych działań ( i przez grzeczność nie bede sie odnosił do słów Pani Eli).
To pisałem Ja Witek

Last edited by Witek; 09-05-2010 at 21:49.
Witek jest offline   Reply With Quote
Old 10-05-2010, 00:10   #3
Khan
Junior Member

Khan's Avatar

To nie dobrze, że kolejny temat z klubem w tytule zaczyna się od wzajemnych oskarżeń. Nie dobrze, że biorą w tym udział członkowie grupy inicjatywnej.
Klub to nie sto podpisów, a zadaniem GI wbrew temu co o sobie mówi nie jest li tylko ich zbieranie. Jak pamiętamy, a to nie trudne, innym to się nie udawało. Trzeba wyciągnąć z tego wnioski.
Czego ja oczekuję od grupy inicjatywnej? Po pierwsze pewnego autorytetu. Przekonania, że tworzenie klubu jest w rękach osób o większym niż moje doświadczeniu z wilczakami.
Zaproponowania wizji klubu, jako czegoś więcej niż stu deklaracji. Przygotowanie programu i sposobów jego realizacji. Trudno podpisywać się pod deklaracją, jeśli nie wiadomo co się za nią kryje. Jeśli tego nie ma to trudno kogoś namawiać do tworzenia klubu.
I to jest najważniejsze zadanie GI. Sprawy organizacyjne są wtórne. Ale oprócz zbierania podpisów jest też organizacja zebrania założycielskiego, przygotowanie statutu(regulaminu), programu, dokumentów rejestracyjnych.
Khan jest offline   Reply With Quote
Old 10-05-2010, 00:35   #4
Witek
Plessowy wilczak

Witek's Avatar

Oczywiście że nie dobrze że tak sie zaczyna ale nie oszukujmy sie wszyscy wiedzieliśmy że tak będzie. Jak obserwuje zebranie tych stu podpisów bedzie sztuka a GI temu ma służyć. Program i wizja klubu były juz walkowane milion razy na forum, myslałem że to jasne. Celem GI jest wreszcie zebranie wymaganych stu deklaracji i ruszeniem z tym tematem do przodu. Działaniem klubu jego wizja na przyszłość bedzie walny zjazd który okresli cele i wybierze autorytety ktore beda nim kierowały. Ale jak widze i na tym etapie sa problemy. Widze że niektórym osobom członkowie GI są niewsmak (sorki za kolokwializm), nie aspiruje do władz i nigdy sie wnich nie znajde (niegodzien ja), jestem tam by pomoc w zbieraniu deklaracji. Niezgodze sie ze sprawy organizacyjne sa wtorne, od ilu lat probuje sie cos zrobic w sprawie klubu? i zjakim efektem odpowiedzcie sobie sami. Jeszcze raz powtórze moim skromnym zdaniem najważniejszy bedzie zjazd walny utworzenego klubu na ktorym beda wszyscy ktorzy beda chcieli byc i cos czynic dla rasy, ale jeżeli już teraz sa problemy przy zbieraniu deklaracji to może dajmy se spokoj z klubem raz na zawsze.
To pisałem ja Witek
Old 10-05-2010, 00:48   #5
Khan
Junior Member

Khan's Avatar

Jeśli zostałem źle zrozumiany to przepraszam. Nie pisałem o członkach GI ale o problemie jakim jest powołanie klubu.
Old 10-05-2010, 06:55   #6
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Jeśli zostałem źle zrozumiany to przepraszam. Nie pisałem o członkach GI ale o problemie jakim jest powołanie klubu.
Tadeusz, w takim razie spytam Cię uprzejmie i bez cienia emocji (bo i temat jest dla mnie całkowicie neutralny ): jaką masz konstruktywną propozycję dla członków GI którzy będą teraz odsądzani od czci wiary, 'zawstydzani' i 'obsmarowywani' na różnych mniejszych i większych prywatnych forach za to, że zgodzili się zbierać deklaracje członkowskie? Uważasz, że powinni milczeć i "nadstawiać drugi policzek" nawet jeśli ktoś będzie podawał nieprawdziwie informacje o nich oraz ich roli w GI?

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 10-05-2010, 09:28   #7
Khan
Junior Member

Khan's Avatar

Ja bym zadzwonił i poprosił o deklarację
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules