Go Back   Wolfdog.org forum > Česky > Standard plemene a bonitace

Standard plemene a bonitace Jak by měl vypadat typický vlčák, poměřování a komentáře ke standardu plemene, informace o bonitacích a svodech...

Thread Tools Display Modes
Old 25-04-2005, 10:51   #28
HankaB
Junior Member

Všechny zdravím.
Heleno, Simono, opravdu Vám připadá, že tento typ "zkoušek povahy" m objektivní vypovídací schopnost? Myslím si, že je nelogické, aby zkoušku povahy bylo možné natrénovat předem. Pak to není zkouška povahy, ale toho, co psa učím, jestli chodím na cvičák a tak. O povaze psa mi to nic neříká.
Souhlasím s Květou, že měření je pro psa velkou zatěžkávací zkouškou.
Ovladatelnost mohu psa naučit spolehlivě - i pro krizové situace - i bez obran. Znám pár psů různých plemen, kteří na cvičák chodí, cvičí obrany, ale klidně utečou za zvěří nebo za kočkou a ovladatelnost je v tahu.
Mám dva ČV a pokud se mě týká, měla bych v budoucnu zájem o štěňata po rodičích, kteří obrany nebyli nuceni cvičit. O tom to není. Jsem si jistá, mám vyzkoušeno konkrétními událostmi, že pokud je dobrý vztah mezi pánem a psem, i pes necvičený na obrany je ochoten svého pána bránit.
V dnešní době považuji za nejlepší řešení učit psa, že po člověku se vyletět za žádných okolností nesmí a do lidí se prostě nekouše.
Co se týká populace ČV, myslím, že je škoda, že v současném systému nemohou být uchovněni psi, jejichž majitelé odmítají cvičit obrany.
Podle informací, které jsem si našla, v ostatních zemích se povaha ČV touto formou nezkouší? Jak to tedy dělají tam? Jsou jejich psi labilní, neovladatelní atd.? Děkuji za odpověď.
HankaB jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules