|
|
|
|||||||
| Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Sam fakt istnienia pozytywanego i negatywnego PRa mnie nie dziwi... Ja osobiscie lubie te tematy, bo wtedy wychodzi to co jest opowiadane za plecami - nawet jesli sa to wlasnie bzdury... Ale tez widze, kto mysli, a kto jest.... "mondry inaczej"... Bo to JAKIE informacje sa przekazywane swiadczy tez o osobie ktora je przekazuje.... Wiec mam dwa w jednym: wiem CO sie mowi, i latwo wylapac 'baby-jarmarczne', ktore powtorza kazda glupote, bo, jak to ktos ladnie opisal maja "czolka mysla nieskazone"... Jesli ktos mi powie o problemie, bo zna 6 polamanych szczeniakow (bez powodu) w 3 generacjach to mam powod aby brac ta linie pod lupe... Ale jesli ktos mi powie o wadzie genetycznej kregoslupa pewnej linii, bo szczeniak spadl ze schodow i skrecil sobie kark to wybacz, ale taka "jaskolka" czy "skowronek" laduje u mnie na liscie braci Grimm w dziale "niepoczytalni"... I dlatego tak bardzo mi zalezalo na tym, abym sie dowiedziala, co Puchatek mial na mysli... Wiem, od kogo ma informacje. Wiem co ta osoba rozpowiada. I wiem jaka glupota jest to co opowiada... Ale na serio warto, aby o tych "rewelacjach" dowiedzieli sie tez inni polscy hodowcy, bo czasem "scenka opada"...
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
|
yyy, znów mnie skasowało
Dla mnie oczywiste jest, że nie można mówić o chorobach genetycznych jednego psa, nie mając zbadanej całej lini ![]() Małgoś, masz wielką wiedzę i widać, że starasz się pokazać w czym ludzie nie mają racji. Ale sposób w jaki to robisz powoduje, tylko ciąg dalszy burzy - rozumiesz Małymi kroczkami pokazuj nam, gdzie się mylimy (tu elaboraty nie potrzebne), przecież nie wszyscy jesteśmy tacy jak Ty (nie mamy takiej wiedzy) i trzeba nas "uświadamiać" chyba dla dobra rasy, nie? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
Aga, masz racje, ale w założeniach. małe kroczki czynione są od dawna i gra muzyka
Przecież o wiele lepiej jest odpowiadać na zadane wprost pytania a nie sprzątać taki bajzel, który ktoś urządził..ale czasem nie ma wyboru |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Wiem tez, co sie mowi, bo wiesz jak jest w tej rasie... informacje kraza... I co z tego wychodzi....? Mielismy w Polsce miot, gdzie wlascicielka przyznala sie do pokrycia suki z dysplazja. Wiesz kto najwiecej o niej obecnie mowi? Nie, nie ci "zdrowi". Najbardziej czepia sie jeden wlasciciel uzywajacy reproduktora po suce z dysplazja (HD-D) i drugi majacy potomka dwoch dysplatycznych psow. Roznica taka, ze ich zle wyniki sa ukryte, a psy lansuja jako super-zdrowe, a ona smiala sie przyznac... Mielismy przypadek, gdzie milutka osobka pomagala znalezc ROSLEGO przyszlego reprodutora. Nie wsrod naszych hodowcow, bo tu sa psy 'male'. Co im wcisnela? Potomka niewystawianej mikro-suki, ktora po naciagnieciu bedzie miala moze 55cm (to nie pomylka - na serio chodzi o 55cm, a nie 65cm). Przekonala ich aby nie brali szczaniaka po NORMALNYCH rodzicach, ale wcisnela takiego po mikrusie (mowiac, ze pochodzi z hodowli duzych psow)... Naklamala im w zywe oczy tylko aby zrobic na zlosc.. No chybe, ze rzeczywiscie chodzi o likwidacje konkurencji dla jej reproduktorka. Mamy i kolejnych wlascicieli, ktorzy dali sie przekonac, aby nie kupowali szczezniaka z hodowli XXX, bo "tam sa chore psy". I aby wzieli psa po zdrowiusienkich rodzicach z hodowli YYY. Uwierzyli zamiast popytac i sprawdzic. I co maja - szczeniaka z hodowli YYY, ktory juz teraz bardzo zle chodzi i nic dziwnego, bo pochodzi z linii wlasnie majacej o generacji problemy ze stawami... I takich wpadek, takich klamstw jest masa.... Te opisane przyklady akurat mnie "nie dotykaja", bo w zadnym nie chodzi o mnie, ale sorry, czasem czlowiek ma dosyc jak codziennie slyszy jakas glupote, nawet jesli chodzi o wlasna "konkurencje"... Niestety JEDYNYM sposobem na walke z takimi polprawdami jest mowienie o nich... Problem w tym, ze sami "siewcy absurdu" sa zbyt strachliwi, aby powiedziec komus cos w twarz (tym bardziej, ze wtedy sprawa by sie "sypla", czyt. wyjasnila i co by potem opowiadali Jedyne co pozostaje to "wyciaganie i publiczne pranie brudow"... czasem w postaci monologu... (kiedys obiecywano mi odpowiedzi na zadane pytania, ale po roku czekania stracilam nadzieje... )Wiem jak to sie czyta, wiem jak czlowiek odbiera podobne rozmowy, bo czytam fora o innych rasach, ale jesli choc jeden czlowiek pomysli, zanim zacznie rozpowiadac klamstwa; jesli choc jeden "nowy" zastanowi sie, czy milutka chetna do pomocy pani hodowczyni nie robi go jednak swiadomie w konia to... bedzie warto... PS. Jak Puchatek bedzie mial czas to mam nadzieje, ze jednak przyjdzie i podzieli sie z nami tymi plotkami... Bo przeciez cenimy otwartosc i nie chcemy ukrywac zadnych potencjalnych problemow naszej rasy... I nie jest to zlosliwosc - jej odpowiedz doskonale by pokazala z jaka skala absurdu mamy u nas obecnie do czynienia...
Last edited by z Peronówki; 02-03-2010 at 19:56. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Junior Member
|
Quote:
Tym bardziej jestem ciekawa takich wynurzeń po wrocławskiej wystawie 2009. Planowalam spotkac Margo, a dane mi było przebywać pośród innych hodowców. Zadośćuczynienie z tamtej wystawy to radość z poznania Łowcy. Piękny pies |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Wilkokłak
|
Quote:
Chyba kojarzę osobę, która się kryje pod nickiem, fajnie, że się zalogowałaś. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Plessowy wilczak
|
Quote:
To pisałem ja Witek |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
VIP Member
|
Quote:
I właśnie pierwsza część poszła w świat i na wystawie będzie " o! Tamta ma za duże..., za okrągłe..itd". Druga część, jako zbyt dużo materiału do zapamiętania (albo wg drugiego dnia podróży Małego Księcia) nie do przyswojenia, zaginie bezpowrotnie
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 03-03-2010 at 00:33. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Licho nie śpi...
|
No, no... Licho potraktował to zbyt personalnie... Łypie teraz w monitor okiem o wyjątkowo mądrym spojrzeniu i koniecznie kazał napisać, że dobry lichy wilczak wcale nie jest zły!!!
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Junior Member
|
A jak to jest z wadami genetycznymi wilczaków w porównaniu z innymi rasami? Tak na logikę wilczaki jako bardziej pierwotne powinny być zdrowsze od ras udziwnianych i "modyfikowanych" przez pokolenia. Czy chociażby jak ONki z nienaturalnie obniżonym zadem (nie rozumiem PO CO???) - chorujące na kręgosłup.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|