Précédent   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Réponse

Outils de la discussion Modes d'affichage
Vieux 06/01/2010, 13h33   #1
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream
Par défaut

Citation:
tylko podobno to u wilczaków mija z wiekiem
Może minąć, może nie minąć. Różnie z tym bywa. Czasem wystarczy jedno doświadczenie, żeby pies jednak uznał, że warto się pilnować.

Citation:
Masz rację że wielu ludzi nie zwraca uwagi na zachowania psa i od niego oczekuje że nauczy się niemalże ludzkiej mowy. I wiele psów szybko łapie język ciała ludzi. Sądzę że z psiej strony jest to o wiele większa praca - one bardziej się starają zrozumieć ludzi niż my zrozumieć je.
Myślisz, że wynika to z dążenia do jak najlepszych relacji w stadzie? Np. nasz Celar ewidentnie wychowywał się z kotem. Jego język ciała jest zaburzony. Wiele rzeczy robi jednak po kociemu, psiego nie znał - nauczył się od Baaja. Swoją drogą nawet nie wyłapaliśmy kiedy, a mamy je pod ręką cały czas.
AngelsDream jest offline   Réponse avec citation
Vieux 06/01/2010, 15h12   #2
Katka
Junior Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par AngelsDream Voir le message
Myślisz, że wynika to z dążenia do jak najlepszych relacji w stadzie?
Może tak, a może chodzi o to że szczeniak zostaje wrzucony w niezrozumiały świat i po prostu musi się nauczyć w nim poruszać. Instynkt przetrwania. Psy którym nie udaje się wyłapywanie ludzkich nastrojów i gestów są zrezygnowane, robią się agresywne lub wycofane. To samo się dzieje jeśli szczeniaka nie socjalizujesz z innymi psami - nie potrafi się poruszać w świecie psów i unikać konfliktów. Czasem nie jest to poważny brak, jeśli pies jest spokojny z natury, ale czasem dochodzi do skrajnych przypadków. Suka moich sąsiadów, która uwielbia ludzi już kilka razy rzuciła się na Atkę bez ostrzeżenia - nienawidzi wszystkich suk.

Zaznaczam że nie jestem wielkim znawcą i z moją Atką często nie udaje mi się porozumieć właściwie. Zwłaszcza gdy moje wymagania ewidentnie stoją w sprzeczności z jej naturą

Dernière modification par Katka ; 06/01/2010 à 15h49
Katka jest offline   Réponse avec citation
Réponse

Outils de la discussion
Modes d'affichage

Règles de messages