|
|
|
|||||||
| Sport & trénink Českoslovenští vlčáci jako pracovní psi - jak cvičit, jak učit nové prvky, informace o soutěžích a zkouškách a výcvikových seminářích... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Ti dva podloudníci si ani sáňky nezaslouží
Hafan trochu táhne, zato holka to sabotuje a ještě mu to znepříjemňuje tahem za spojku mezi obojky dozadu. Jo a v okamžiku kdy se objeví na obzoru člověk začne obzvlášť vypečené číslo: výstup týraných zvířat-zastavování, tah do stran, panické otočky. Zkrátka počítají s tím, že před lidma se "po vlčím" netrestá/to zná jak jsem zjistil nejeden vlčák /. Když jedeme ve stopách nějakých soukmenovců, tak to je nádhera a opravdu adrenalin. Možná kdybych je přidal někomu do početnějšího zápřahu tak by to vypadalo zase trochu jinak.K tomu co psala Orka/neumím sem dát citace Myslím, že jsem pochopil jak byla myšlena motivace u Čsv a moje historka s tím souvisí/byla to smrková monokultura /. Kdo má Čsv tak myslím pochopil. Oni to udělali ze zlomyslnosti. Taky nezapomenu jak Akeenah v zimě opakovaně naváděl sáně v plné rychlosti z kopce na jediný strom široko daleko a těsným úhybem se je snažil o něj rozstřískat i s posádkou. Tažný pes má práci v tahu v genech po tisíce let, vlk zase neplýtvání silami a jistou svobodomyslnost. Pokud by nějaký Čsv při práci umřel tak by to udělal pouze a jen pro svého průvodce nikoliv pro práci samotnou. Systém který jsem popsal praktikují třeba eskymáci kteří udržují psy polodivoké a každý výjezd je v podstatě cesta za jídlem. Nějaké Čsv takto taky naučili tahat/nic víc umět nepotřeboval/. Nevím jestli je to týrání. Otázka co si pod tím představit. Někteří psi jsou prostě pořízeni čistě na práci a podle toho se s nima zachází/Osobně považuju za týrání třeba výcvik slepeckých psů-ač zvolna směřuju do kategorie potřebných , ale to je jen a jen můj subjektivní názor/. Jestli máš 20 psů asi k nim budeš muset mít pochopitelně jiný přístup než kdyby jsi měla 2-3. Čsv tady v Čechách snad nikdo nemá víc než 10/s vyjímkou "pana doktora"/. Ale jo, když se na to ptáš znám pár musherů/a to určitě nejsou všichni / jejichž přístup považuju za podivný. Třeba když někdo stahuje tažné psy ze všech útulků v kraji a zároveň celkem pravidelně vodí zvířata na uspání. Taky jsem mockrát neslyšel, že by měl někdo doma "domov důchodců" ze svých několika desítek tažných psů/a když ano tak to klobouk dolů-nedovedu si to představit/. Zato občas potkávám bývalé mushery kteří vyprávějí o svých velkých smečkách před pár lety, které již dnes nemají/to asi nebude nic snadného zbavit se takové party dospělých psů?/ a inzeráty na prodej závodních šampionů/hlavně ESP/ za vrcholem taky o majiteli ledasco vypovídají.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Senior Member
|
No...to se tak nějak obecně ví, jak to je u "musherů" se starými psy. Povětšinou se rozdají začátečníkům a ti, které nikdo nechce.......
Zrovna tak s mladými. Nechá se celý vrh "evropských saňových psů" , po sezóně nebo ještě v tréninku se nechají doma jen ta nejlepší zvířata a zbytek se rozdá. Ale o mladé je ještě aspoň nějaký zájem. Ale u těch starých to moc nechápu. Já jsem se jednou jedinkrát octla v situaci, kdy jsem se musela rozhodnout, kterou ze dvou starých fen si nechat, protože situace ohledně jejich vzájemné averze už byla neúnosná a na mojí minizahradě se to nedalo řešit.....Nikomu to nepřeju. Ale zase mě nakonec hřálo vědomí, že si 10letá kotcová fenka rychle zvykla na nové lidi a na válení v domě . Žila ještě 3 klidné roky. Tohle jsem opravdu dlouho nemohla rozdejchat.....Taky jsem někde četla, že někde na severu nechávali štěňata bez socializace v nějaké vykopané velké díře a teprve až je chtěli zapřáhnout tak je vytáhli ven a okšírovali. Prej potom rychle běželi Jo jo, každý čsv je unikát a na každého platí jiný způsob. Já už teď mám perpetum mobile, každej novej člen mého "saňového týmu" Neumím sem vkládat fotky, tak aspoň jeden odkaz: http://wolfdog.wbs.cz/Mushing38.html?fotka=62#foto Pro mě je důležité, že je to baví a běhají s chutí (což je snad vidět na jejich ksichtících na fotce) , bez donucení. Není to na žádné závody, stejně bychom neměli šanci a ani nejsem soutěživý typ
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Member
|
Hanko bylo by super kdyby to šlo třeba naše psy zapřáhnout k tvým, aby se naučili.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
|
Nevím nevím, museli by tu být delší dobu, aby byli nejdřív součástí smečky a chtěli být spolu. Jenže začlenit nové psy....Klukům by se asi nelíbil nový pes a holkám nová fena. Nicméně to není vyloučené a můžeme něco v zimě zkusit
Teď budu před sněhem prohánět tříkolku, takže by budeme začínat už skoro teď, aby byli na zimu trochu v kondici. Od loňska mi tu přibyly dvě vrácené fenky, takže ty budou začínat od nuly... Jen nějak nevím co dřív, jestli jezdit na krytí, cvičit ty "navrátilky" nebo běhat kolem štěňátek . Ještě, že na to nejsem sama.......
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Member
|
Ty díry ve sněhu, to dělají v Gronsku/a asi i jinde kde je dost sněhu, je to docela vtipně řešený kotec/. Bývalý Čsv musheři ze Slovenska mi říkali, že lze zapřahat i psy kteří se vyloženě nesnáší/to věřím, že to pak musí svištět, ale představit si to nedokážu
Já teď dám hafanům s kolem na týden pokoj/jedeme na Velkou fatru Nicméně mě nedávno docela udivilo, že po 40km průzkumu Pražských cyklostezek/většinou dlažba, asfalt/, byly zvířáci úplně v pohodě/tlapy nebylo třeba nijak zvlášť ošetřit/, a ještě doma dělali binec, kdežto ZVP1 v Letovicích odskákali rozervanými polštářky a dvoudenní neschopností ujít víc jak 10 metrů v kuse. Nevím co Trenéra Jílka na tomto podniku z pohledu diváka tak pobavilo/jak píše ve zpravodaji KCHČSV/, ale většině účastníků do smíchu nebylo. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Member
|
Kdybys potřebovala s něčím pomoct, stačí napsat. Seznamování s tvojí smečkou bych určitě taky přivítal. Když to po tom mým puberťákovi starší fenka nebo pes chce, podřizuje se zatím celkem ochotně.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Senior Member
|
Díky za nabídku, psíky zatím stíhám (taky by bylo blbý kdyby ne), holt to ošidím jinde
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Member
|
Na svých stránkách Hanko varuješ před užíváním "Guard" postrojů. Ale to platí předpokládám jen pro sáně? Při cannicrosu nebo Bikejöringu vede tažná šňůra směrem nahoru a to by byl asi u saňového postroje problém, nebo ne? I když jinak vypadá pohodleněji
Last edited by Adrian; 17-09-2009 at 11:48. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
http://www.srdcervac.wbs.
|
Quote:
|