![]() |
![]() |
|
Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Ojej, na dzień dobry tak o drazu grubą amunicją
![]() ![]() A serio: nie byłam nigdy z Cheyem wystawowym wyjadaczem, wystaw nie pokochałam nigdy, na szczęście mam psa, który sam się wystawia. Nigdy nie dostaliśmy niżej niż doskonała, gładko skończyliśmy Interchampionat ALE nie było też tak, że łykaliśmy BOBa za BOBem. Bywało różnie. Wygrywało się z jednymi, przegrywało z innymi albo tymi samymi, tyle ze na innej wystawie, u innego sędziego. I słowo, że nie wpisałabym żadnego oceniającego nas sędziego na czarną listę, nawet p. Jakubowskiego, który skrytykował fakt, że wilczak nie stoi wyciągniety jak ON ![]() Z drugiej strony zawsze i wszędzie będę polecać wszystkim zaczynającym p.sedzinę Mariolę Semik. Nie dała nam nigdy wygrać: albo "mieliśmy jeszcze czas" albo konkurent miał "głębszą klatkę piersiową" ale podejście tej pani do psów to jest absolutny wzór empatii, znajomości psychiki psa i szacunku dla niego. A to jest nie mniej ważne od samej oceny i wpisu w karcie. Nie wiem skąd pomysł na ranking sędziów, zwłaszcza gdy u naszego boku nie stoi posągowa piękność świata wilczakowego. Mnie na myśl przychodzi jedynie pogoń za tytułami: super sędzia to ten, który doceni nasze czworonozne "cudo", jeśli jest inaczej- na szafot z nim ![]() Dla zdrowia psychicznego i wystawców i psów proponuję więcej dystansu, i tak każdy wilczak dostanie CH. Pl., to nie jest tytuł "tylko dla wybranych". A czy będzie miał tego championa czy nie-on i tak ma to w nosie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wilkokłak
|
![]()
Niestety w każdej dziedzinie (głównie sportu), gdzie jest miejsce choćby na ociupinę subiektywizmu, a nie tylko np. wyliczanie czasu co do ułamka sekundy, będą ci bardziej i mniej "poszkodowani", "lepsi" i "gorsi" sędziowie itd... Coś o tym wiem i to wcale nie z ringu wystawowego.
![]() Być może faktycznie niektórzy z nich tę "ociupinę subiektywizmu" naciągają trochę bardziej, niż by wypadało. Cóż, chyba nie ma innej rady, jak albo się z tym pogodzić, albo się w to nie bawić. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Ależ ten 'sport" ma właśnie wkalkulowane ryzyko przegranej i to na poziomie 50 %
![]() ![]() Powiem więcej: kiedy my się wystawialiśmy, mimo animozji, konkurencji- potrafiliśmy grać fair, ustępować sobie miejsca na wystawie gdy komuś zależało na "pustej klasie" do skończenia jakiegoś etapu. I nie wieszaliśmy przysłowiowych (nomen omen) psów na sędziach. Dzisiaj mogę się tylko cieszyć, że nie biorę już udziału w tej zabawie i nie zazdroszczę temperatury emocji, jaka staje się udziałem aktualnych, nowych wystawców. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wilkokłak
|
![]()
Ano w rzeczy samej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Fenela ponad wszystko
|
![]()
Bardzo mi się to podoba co napisałaś ale jak widać nie wszyscy wilczakowcy są podobnego zdania . Dlatego choć zaczynam drogę którą obrałem dla mojego ukochanego psa mam już pare osób które nie znają sie na tym jak zachować się w stadzie . To dla mnie takie pozerstwo mam wilczaka ale nie wiem dlaczego i co mnie martwi nawet nie wie po co . OSZOŁOMY ...... Gaga wiesz o czym mówie. Pozdrawiam wszystkich normalnych
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wiewiórka Wredna
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Tematem była chyba lista czarnych owiec sędziowskich a nie święte oburzenie jedynych sprawiedliwych.Zalecam lekturę mojego tekstu dokładnie.Właśnie o normalność mi chodzi,o pokorę przy braku najwyższej noty,o wyciąganie nauki z ocen sędziowskich,o kulturę zachowań właścicieli patrzących na siebie "wilkiem" z przeciwległych narożników ringu. Ci, których możnaby było umieścić na czarnej liście,to sędziowie stronniczy,często zmanipulowani przez właścicieli psów,lub kierując się własnym subiektywnym gustem nie kierują się wzorcem rasy.Wielu z Was posiada nie tylko wilczaki i wiecie,że dotyczy to każdej rasy.Ja nie mam żadnego kompleksu swojego psa,na wystawy jeżdzę,bo /jak ktoś powiedział/są to kolejne etapy.I będąc już na kilku z nich raczej obserwuję zachowanie właścicieli niż sędziów/a jest na co popatrzeć z boku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Ale.. czemu tak ostro? Co sie takiego stało? napisałas pierwszy post, potem drugi tak bez słowa kto, co i dlaczego i od razu tak "marsz i do kąta" ![]() Quote:
![]() ![]() Quote:
![]() ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Distinguished Member
|
![]() Quote:
![]() Natomiast kiedy ktoś po wystawie wpada w euforię albo zalewa się łzami, przeżuwa krzywdy na forach, wylewa pomyje na sędziów, filmuje i umieszcza w sieci wizerunki i komentarze wystawców bez choćby kurtuazyjnego zapytania czy nie mają nic przeciwko temu (nie mówię o prawie, tylko o tzw. dobrych obyczajach), 'jeździ' po konkurencji, ogłasza jakieś 'rankingi' umieszczając w nich psy ludzi, którzy sobie tego bynajmniej nie życzą, itp. - to wg mnie świadczy nie tylko o braku kindersztuby, ale i o chorych ambicjach, a może nawet o jakiś poważniejszych zaburzeniach? ![]() ![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Aby zachować się przyzwoicie wobec przyzwoitego człowieka musimy jeszcze "odbębnić" trzy wystawy (po naszej pierwszej w K-wie mam o nich jeszcze gorsze zdanie niż wcześniej ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Ardal Conall
|
![]() Quote:
![]() ![]() P.S. rankingom tez mowimy stanowcze NIE!!! ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|