![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Margo, zapytam wprost:dlaczego wpisałaś wyniki z czegoś, czego nie chcesz nazwać bonitacją, co nie jest zgodne z jakimkolwiek regulaminem i co generalnie negujesz? Sam temat mógłby sobie istnieć dla zainteresowanych stron ale na forum, a forum to dyskusje a nie baza. Nie potrafię znaleźć w tym logiki bo albo krytykujemy i nie umieszczamy wyników w bazie albo umieszczamy jednocześnie uznając ów przegląd jako BONITACJĘ, weź no wyjaśnij blondynce bo chyba nie nadążam
![]() Zrozumiałabym temat w obliczu blokady wpisania wyników ale tak? uwierz, że nie wszyscy czytają forum i głowę daję, że znacznie więcej osób przeczytało "wyniki bonitacji w Osiecznej" niż ten topik. W rodowód mogę sobie wpisać, że mój pies ma różowe oczy i klepnąć jakakolwiek pieczatkę-wiemy jaka jest rzeczywistość:nikt tego nie zweryfikuje bo rodowód jest naszą własnością a jedyny, oficjalny urząd (ZKwP) charakteryzuje się daleko posuniętą ignorancją w temacie, zwłaszcza rasy czw. Baza więc pozostaje jedynym, w miarę wiarygodnym zbiorem danych...choć chyba powinnam napisać: pozostawała. Żeby była jasność: dla mnie te wyniki mogą sobie tam wisieć do upojenia, tylko w takim razie po co ta cała dyskusja? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Z tego samego powodu do bazy wpisywane sa kundelki typu Mutara. Chodzi o informacje - przy przebudowie bedzie sie pojawiac dodatkowa informacja, ze dana bonitacja to "zabawa", dane zawody sa o puchar soltysa, dany pies to mieszaniec, a dana hodowla to produkcja kundelkow... Uwierz mi, ze sami wlasciciele kundelkow i organizatorzy pseudobonitacji najchetniej by je usuneli z Wolfdoga. Bo dzieki temu mogliby pokazywac pieski jako "wilczaki", a wynik bonitacji jako "profesjonalna czeska bonitacja". To oni najwiecej by zyskali o zatajaniu i nie pisaniu o tym, ze cos jest jedynie "udawane" i "podrabiane".... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Powstaje pytanie co jest dla kogo bazą i gdzie jest granica między danymi "w bazie" a danymi nieważnymi ![]() Quote:
![]() ![]() Długo wierzyłam, że jak coś czytam tutaj to owo coś ma jakąś wartość, bardzo nie chciałabym aby to się zmieniło. Quote:
![]() Dzięki za wyjaśnienia, ja pozostaję przy twierdzeniu, że wyniki znalazły się w bazie, obawiam się że nie tylko dla mnie. i to wprowadziło ten potężny zamęt. W sumie jest i plus- zrobił się początek do ciekawego tematu o bonitacjach w ogóle, ale nie w tych emocjach-trzeba trochę poczekać na spokojną, rzeczową wymianę poglądów ![]() Wierzę (nadal), że przyjdzie na to czas ![]()
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 09-09-2009 at 21:01. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||||||||||
Senior Member
|
![]()
Dziękuje Pavle bo uważam, że jeśli mamy dyskutować fer to takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Zachowałeś się w porządku.
Quote:
Czyli mam rozumieć, ze ten hodowca jest niepoważny ![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
W zasadzie podważyłaś bonitację zrobioną w Jevisovicach. Małgosiu wybacz ale niedostateczna muskulatura nie obniża oceny wydanej na bonitacji. Ja nie napisałem, ze Czambor ma otwarte kąciki warg, ale obwisłe i czasami jest to widoczne bardziej czasami mniej, a czasami wcale. To samo dotyczy Twoich psów. Jeśli nie rozumiesz co to znaczy otwarte kąciki warg to ja Ci tego nie wytłumaczę ale pewnie Daiva zrobi to doskonale. Wytłumaczy Ci też inne wady Czambora. Cytat „bo ma za krotke nogi za krotki korpus i wargi i wyraz i siersc „ Quote:
Quote:
Quote:
Czyli rozumiem, ze wg Ciebie jedynymi osobami na świecie uprawnionymi do zrobienia poprawnej bonitacji są Oskar i Daiva. Podważasz wszystkie wyniki bonitacji jakie odbyły się w innych krajach. Nie było cię przy bonitacji i nie wiesz, co powiedziała sędzina. Nie wiesz w jakiej formie był pies. Nie wiesz nic na ten temat i mówisz mi , że to poważna wada. Muszę w takim razie zwrócić się do czeskiego klubu o unieważnienie bonitacji i kodu Czambora. Z tak poważną wadą nie powinien być nawet reproduktorem. Quote:
Małgosiu jeśli pies nie da się zmierzyć to wtedy albo odracza się jego bonitację albo wpisuje An, lub As, lub Av. Czy nie tak to powinno wyglądać. : As F1,2,14 R1 Ob P14 Quote:
Quote:
![]() |
|||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Świetne pytanie zadałaś.
Dla mnie jest tak: i Osieczna, i Późna w Polsce są tak samo legalne/nielegalne - ważne/nieważne. Bo w Polsce nie ma żadnych przepisów na ten temat. A czeskie i słowackie uwarunkowania prawne u nas nie działają. Więc nie można nikomu zarzucić że nie przestrzegają regulaminów - bo takich obowiązujących w Polsce nie ma.
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Rozumiem Margo, że byłaś na miejscu i dokładnie wiesz jak zachowała się GINA po strzale.
Dla tych co nie byli wyglądało to tak: GINA została przypięta do drzewa, bez przewodnika. W chwili kiedy padł strzał cofnęła się kilka kroków w tył. Nie zachowała się agresywnie, nie napięła linki którą była przywiązana do drzewa - nie próbowała uciec). Myślę, że nadanie GINIE w kodzie S2 za takie zachowanie jest dowodem rzetelnej, lub nawet ostrej oceny jakiej poddane były psy na bionitacji w osiecznej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Tak - to kwalifikuje sie to na S2. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
złośliwy krasnolud
|
![]() Quote:
Bonitacja u nas w sumie nic nie znaczy. Widzisz różnicę?
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
oraz w każdym innym kraju zrzeszonym w FCI.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wilczy Duch
|
![]()
a takie pytanie nie do sprawy.. Czemu inne bonitacje nie sa widoczne w kartach psow_
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
To ze u nas nie ma bonitacji i nie musimy ich robic nie oznacza, ze mozemy robic sobie wolna amerykanke i nazywac czeska bonitacja kazde spotkanie i mierzenie z udzialem jakiegokolwoek sedziego... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Bardzo jestem zainteresowany kto umieścił wyniki bonitacji z Osiecznej w bazie danych i przypisał je do konkretnych psów. Bardzo chcę zobaczyć kopię kart bonitacyjnych z Osiecznej na , których nie ma wpisanych indeksów. Jeśli jesteś tego pewna to musisz być w ich posiadaniu. Jeśli ktokolwiek sobie tego życzy to mogę dać skan karty bonitacyjnej mojego psa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() Mozliwe jest, ze mam zaburzenia widzenia, ale ja widze KOD BONTACYJNY: A70 Of P1 podczas, gdy prawidlowo kod ten powinien miec forme: A70 Of P1 Xf109 Xv54 Wybacz, ale to sie nazywa "klamanie w zywe oczy".... ![]() PS. Bo chyba nie chcesz mi wciskac, ze indeksy w kodzie z Osiecznej to to cos co dopisales dlugopisem na dole karty? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
![]()
Pytanie nr. 2.
W naglowku karty bonitacji widnieje tekst "Klub Hodowcow Czechoslowackiego Wilczaka" Jako jeden z POLSKICH hodowcow chcialabym sie dowiedziec odkad mamy w Polsce taki klub? A moze to jakis rejestrowany w PKPR? Bo ZKwP nic o tym nie wie.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
VIP Member
|
![]() ![]() Ooo mamy KLUB !! p.s. Margo mnie uprzedziła :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Gorthan's WeReWoLf