![]() |
![]() |
|
Wzorzec & bonitacje Jak powinien wyglądać typowy wilczak, ile waży CzW, ile ma w kłębie, informacje o przeglądach hodowlanych .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]() Quote:
100ZL - bonitacja na ocene doskonala i slowne pochwalenie sedziny ze "tak pieknego wilczaka jeszcze nie widziala" 90ZL - bonitacja na ocene doskonala 80ZL - bonitacja na ocene doskonala ale z wpisanymi maly bledzikami 70ZL - bardzo dobra P3 60ZL - P3 i nie patrzymy na to jaki pies ma charakter 50ZL - rzut moneta - zdaj sie szczesliwy los - ocene przyznamy wedlug wyniku Orzel_lub_reszka (czyli P1 lub P3) P14 oczywiscie za darmo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() inaczej nie bede sedziowac ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Plessowy wilczak
|
![]()
Dajcie już spokój z tymi wojnami dla nas (młodych właścicieli) to troszku niesmaczne i niezrozumiałe. Myślałem że to forum dla miłośników wilczaków. Proponuje wojny sprowadzić do priva a nie męczyć nimi pozostałych użytkowników.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() po drugie, nikt nie zmusza do czytania ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Plessowy wilczak
|
![]()
A chyba że tak. Taka lekcja pokazowa jak to jest w prawdziwym wilczym świecie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
złośliwy krasnolud
|
![]()
Pojawił się jeszcze zarzut korupcji - kupowania wyników bonitacji/przeglądu młodych. Dawaj, dawaj jeszcze, co się tak ograniczasz.
![]() |
#8 |
Plessowy wilczak
|
![]()
Chciałem tylko nadmienić (Witek nie Magda)iż nie mam nic przeciw dyskusją pod warunkiem że wynika z nich coś konstruktywnego dla dobra ogółu a jak obserwuje idzie to wzupełnie innym kierunku smutne to. Więc naprawde róbmy cos wspólnie dla naszych kochanych czworonogów, zamiast wojować ze sobą i dzielić naszą "wilczą brać". To tyle w temacie wiecej sie nie udzielam bo mie moja połowa zabije
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Sam przeglad hodowlany ma sluzyc zbieraniu informacji o populacji - oferowuje dane statystyczne dla hodowcow i komisji hodowlanych... Krotko mowiac same bonitacje sa BARDZO potrzebne... to BARDZO WAZNE... Niestety tak jak we wszystkim, tak i tu wprowadzono "bonitacje pod sedziego" - zaprasza sie takich, ktorzy daja jak najlepsze oceny naginajac mierzenia, falszujac ich wyniki i zatajajac wady.... Wybacz, ale to nie tylko meczace dla nas hodowcow (wyobraz sobie hodowce, ktory jedzie 1000km do Czech na krycie do IDEALNEGO psa, a na miejscu odkrywa, ze ten pies jest jedynie stopien lepszy od owczarka niemieckiego) i samych komisji (naciaganie wysokosci psow nawet o 5!!!!cm, co kompletnie wypacza cale mierzenia). Ale tez niesprawiedliwe dla samych wlascicieli - bo osoba, ktora pojedzie do ostrego, ale sprawiedligowe sedziego na 100% bedzie miala gorszy kod niz wlasciciel slabego psa, ktory pojechal na sedziowanie do "kolezenskiej sedziny" (ktora kody daje wedlug widzimisie)... Wybacz, ale ja widze rozczarowanie u ludzi kiedy zerkaja, ze ich NA SERIO PIEKNY pies dostaje ocene sporo gorsza od takiego, ktora LEDWIE CO PRZYPOMINA wilczaka... Wiem, ze macie juz dosc wojen forumowych, ale beda tak dlugo jak ludzie bede probowali ukrywac maniupulowanie wynikami pod przykrywka "prawie-oficjalnosci".... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Nie jestem w komisji hodowlanej czeskiego klubu, ale tu tu sa moje notatki :
1. Od bonitaciji jesiennej 2008 musa byc w kodu bonitacyjnym indexy formatu. To bylo zaaprobowano na konfenciji klubowej 14.6.2008 (punkt 3.3. protokolu - http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=78). Take sa regulaminy bonitaciji KCHČSV w Czechach. 2. Ing. Monika Soukupová nie jest oficyalnym reprezentantem czeskiego Klubu. Jest tylko sedziem. 3. Bonytacja prowadzona wedlug regulaminow czeskich bez indexu formatu w kodu bonitacyjnym, jest prosto niewazna. Regulaminy bonitacji slowackiej nie maja jeszcze indexy formatu w kodu, ale jest tam trocha inny test charakteru. 4. Bonitacje nieprowadza tylko sedzia. Wedlug regulaminu (http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75) muszy byc minimalnie 3 czlonkowa komisja - sedzia, konsultant hodowli i kierownik bonitacji. Ostatny przypisek - Ing. Monika Soukupová w preszlosci byla w komisji hodowlanej, ale ostatnie 4 lata jest s klubiem w konfliktu. W przeszlosci byla angazowana na 99% tylko w klubie Czeskim, dzis probuje jechac po Europie i robic sedzia na wystawach i bonitacjach bez delegowania Klubiem czeskim. Tak samo jest i takze bywaly czlonek komisji hodowlanej Jindřich Jedlička. W Polsce nie jest oficyjalny Klub CsW, i nie sa regulaminy hodowlane, takze mozno robic, co kdo mysli. Ale niech sa nieprezentuje jakas "bonitacja" za bonitacje "czeska". To tylko moj pomysl. I przepraszam za moja polszczyzna !!! Dzieki Pavel Last edited by Pavel; 09-09-2009 at 15:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Z tego co piszesz to jest jasne, ze czeski klub nie ma prawa ingerować w bonitacje jakie odbywają sie w Polsce bo jest to nasza sprawa. Nikt poza Margo nie twierdzi, ze bonitacje jakie odbywają sie w Polsce są czeskie czy słowackie. Jednak kody bonitacyjne jakie zostały nadane na bonitacji w Osiecznej posiadają jako uzupełnienie na kartach indeksy i pewnie zostaną przekazane czeskiemu klubowi do archiwizacji. Choć ja nie wiem jak się to odbywa ale ktoś je musi zarchiwizować aby mozna było potem wystąpić o duplikat. Co do konfliktów to się nie wtrącam bo sa one wszędzie i jak znamy życie to zawsze chodzi albo o pieniądze czy pozycję. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|