|
|
|
|||||||
| Wystawy Nasze sukcesy wystawowe, jak przygotować CzW, jak wystawiać.... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Senior Member
|
Ja miałem jechać na tą wystawę ale po opiniach pewnych hodowców zrezygnowałem. Opinie na temat sedziny też są znane większości osobom w wilczakowym świecie.
Takich spraw się nie uniknie ale dla mnie jest to nie pojęte bo Amore jest rzeczywiście pięknym psem i w dodatku docenianym przez znawców rasy. Wyniki tej wystawy zaskoczyły mnie strasznie. Ale to swiadczy nie o psach ale o tym kto te psy sędziuje. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Ale tez z czeskich sedziow Monika jest jedna z sedzin, ktore jednak cenie najbardziej... Bo (mimo wszystko) doskonale wiedza co mowi wzorzec i potrafia stac przy swoim... ![]() Wiem, ze wielu jej nie "lubi". I to nawet bardzo.... Nalezy bowiem do tych "wredot", ktore dadza psu slaba ocene psu, ktory sie im nie podoba nawet jesli to jedyny pies na wystawie... Przez lata podziwialam jej ostre sedziowanie. Czesto stawki byly u niej male, bo kto mial slabego psa wcale go nie zglaszal, wiedzac, ze nawet jak bedzie sam w klasie to dobrej oceny nie dostanie... "Nasze drogi" rozeszly sie, gdy kilka lat temu zaczela hodowac psy we wloskim typie "a la Passo del Lupo", ktore mi sie nie podobaja - sa za dlugie (indeksy maja bardzo slabe), za slabo sie poruszaja (zdecydowanie nie jakna CzW przystalo), "bogata - puchata" sierscia przypominaja husky, a nie wilczaki czy wilki. Maja slabe, waskie glowy i jasne oko, krotkie ucho czy jasna maska nie zmienia faktu, ze moze sa proprawne i moga sie podobac, ale BARDZO daleko im do typowych europejskich wilkow. Co sie zreszta dziwic, skoro sam hodowca jest fanem puchatych wilkow amerykanskich i ich krzyzowek. A te maja sie nijak zarowno do wzorca CzW, jak i do tego wilka, ktorego znamy z naszych lasow... Co do Horovic - trzeba przyznac, ze Will Passo del Lupo podoba sie wielu Wlochom. Jak widac niektorym czeskim hodowcom nie, bo rzeczywiscie typ CzW promowany przez Fabia mocno odbiega od kanonow "piekna" promowanych zarowno przez Czechow jak i Slowakow. Biorac jednak pod uwage preferencje sedziny i jej obecna "milosc" do Fabiowych psow to mozna uznac, ze decyzja byla spowodowana jej preferencjami.
Last edited by z Peronówki; 16-04-2009 at 15:40. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
|
No włąśnie Małgosiu tak jak piszesz doskonale znaja wzorzec i samą rasę i dlaczego ulegają wpływowi zupełnie czegoś innego. Ja rozumiem, ze sedzia ocenia psa pod kątem swoich preferencji i w takim przypadku to wystawy niech będą wystawą pięknosci i niech nie bierze sie tam pod uwagę wzorca, eksterieru, i niech nie mają one zupełnie wpływu na hodowle psów. Dlaczego jest inaczej wszyscy wiemy. Mnie sie włoskie psy nie podobają choć sam mam psa w takim typie i nie znaczy to, ze go nie kocham bo to jest zupełnie cos innego. Jednak stanowczo powinno być rozgraniczone to co się komu podoba z tym jak powinno być faktycznie. Bo sama pewnie przyznasz mi racje, ze jeśli bedzie tak dalej to wilczaki zostaną podzielone na podkategorie - kwestia tylko jakie? Bo w każdym kraju będą wyglądały zupełnie inaczej.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
VIP Member
|
Quote:
Pamietam jedna z czeskich wystaw (kilka lat temu), gdzie takze wygral Fabio. Wtedy bylo jasno powiedziane - "Musial cos dostac, bo przeciez jechal kilkaset km". Na moje pytanie co JA dostane, bo tez troche musialam jechac odpowiedzi nie dostalam... Co do "zmian" typow - nie wiem, co zadecydowalo tutaj... Nie chcialabym pisac w stylu "co poeta mial na mysli" Osobiscie nie mam pojecia, bo jednak nie widze powodu dla jakiego Monika - osoba, ktorej rzeczywiscie zalezy na samej rasie i ktora sie na niej zna; ktora ceni sobie stabilny charakter i osoby pracujace z psami miala miec cokolwiek wspolnego z wloskim hodowca, ktory przez lata zajmowal sie hurtowym "importem i rozprowadzaniem" szczeniat z Czech na tarenie Wloch, a potem ich masowo hodowla, ktory chyba w zyciu nie zaliczyl z CzW nawet podstawowego testu posluszenstwa, a same CzW hoduje nie dla wzorca, ale "pod publike".... No chyba, ze uznamy, ze "przeciwnosci sie przyciagaja.... PS. Ja Czambora pod Wlocha nie podciagam...Dla mnie to jednak czeski pies pelna geba... tfu..pyskiem...
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|