Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Żywienie i zdrowie

Żywienie i zdrowie Czym żywić wilczaka, informacje o karmach i pomysły na smakołyki, jak szczepić i co robić, gdy pies zachoruje....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-04-2009, 15:15   #21
szasztin
Senior Member

szasztin's Avatar

Ja też myslę o różowych dla Imbusa))
A teraz wersja Imbusa z "ludzkimi" okularami :

Trzymajcie się!!!
szasztin jest offline   Reply With Quote
Old 02-04-2009, 15:59   #22
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Dobrze, ze obylo sie bez operacji
Bedzie dobrze, poglaszcz psiaka od nas
Old 03-04-2009, 20:10   #23
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gia View Post
Wieczorem Czambor stracił kolor w oku, ono się jakby wylało, wypłynęło, a Czambor cały czas to oko przymykał i probował troche trzeć łapą. Chyba źle na nie widział, bo cały czas trzymał się blisko Grzesia na spacerze. A stało się to na popołudniowym spacerku z innym psem.

Jak tylko wróci Grzesiu to napisze pewnie więcej, bo ja nie chcę za bardzo poprzekręcać.
Jejku, jak to przeczytałam, to aż mi serducho zadrżało.....jak makabreska jakaś
Dobrze, że pięknemu nic poważnego nie jest. Szybkiego powrotu do zdrowia!
Pozdro

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 23:38   #24
wilczakrew
Senior Member

Witam
Mam pytanie odnosnie uszkodzenia oka.
Czambor w tej chwili ma jedno oko inne i drugie inne.
Dostaje Difadol i Torbex czy to moze mieć wpływ na rozszerzanie się źrenic.?
W uszkodzonym oku nie widać źrenicy. Jest cały czas ciemne i szkliste.
Sprawdzałem i oko reaguje na ruch ale widocznosć jest kiepska. Pies jest zdezorientowany. Moze to być efekt wewnętrznej opuchlizny.
Czy ktoś miał taki przypadek. Moze Kasia cos wiesz więcej.

Bo ja zaraz pewnie zaczne panikować Kurde swoim okiem się tak nie przejmowałem.

Last edited by wilczakrew; 05-04-2009 at 23:48. Reason: panika
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 23:47   #25
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Wierz mi, że najlepsze informacje dostaniesz od dr. Jacka Garncarza Po prostu zadzwoń

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 23:54   #26
wilczakrew
Senior Member

Wiem i pewnie tak zrobie ale na odległosć to i tak mi niewiele powie czy coś sie z okiem dzieje. Zreszta co ma być to będzie i tak na to większego wpływu nie mamy.
Old 06-04-2009, 00:08   #27
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Difadol zawiera diklofenak- substancję przeciwzapalną stosowaną m. in. w stanach zapalnych i urazach oka. Diklofenak ma też działanie przeciwbólowe (ale chyba słabe), i stosuje się go podczas operacji na oczach, żeby nie dochodziło do zwężania źrenicy (podczas zabiegów na oko pada ostre światło z lampy, więc źrenica byłaby maksymalnie zwężona i nie byłoby widać struktur znajdujących się dalej za tęczówką)- dlatego domniemam, że to dzięki temu w oku jest rozszerzona źrenica i może się wydawać całe czarne. Ale proponuję zapytać jakiegoś okulistę dla pewności (te kropelki są ludzkie, więc każdy okulista będzie wiedział).
Old 06-04-2009, 00:38   #28
wilczakrew
Senior Member

Własnie szperam po necie. Masz Rybka racje. To przez Difadol ma cały czas rozszerzoną źrenice. Dzięki teraz będe spokojniejszy.

Last edited by wilczakrew; 06-04-2009 at 11:31. Reason: błędne sformułowanie
Old 06-04-2009, 10:24   #29
anetawron
Licho nie śpi...

anetawron's Avatar

Send a message via ICQ to anetawron

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Własnie szperam po necie. Masz Rybka racje. To przez Difadol ma cały czas zwężoną źrenice. Dzięki teraz będe spokojniejszy.
Ale difadol ma zapobiec zwężeniu źrenicy a nie powodowac jej zwężenie...
anetawron jest offline   Reply With Quote
Old 06-04-2009, 10:50   #30
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Dostaje Difadol i Torbex czy to moze mieć wpływ na rozszerzanie się źrenic.?
W uszkodzonym oku nie widać źrenicy. Jest cały czas ciemne i szkliste.
Tak, Difadol ma wpływ na rozszerzanie źrenic. Jeżeli źrenica jest maksymalnie rozszerzona nie widać tęczówki (brązowej) tylko wielką, rozszerzoną źrenicę, stąd wrażenie ciemnego (czarnego) oka. Szkliste- nie wiem co ozncza- jeżeli błyszczące to pewnie od zwiększonego wydzielania łez, jeżeli ciemne i z błękitnym nalotem to oznacza obrzęk rogówki, któy powinien zejść niedługo, tym bardziej, że krople mają działanie przeciwzapalne (czyli m. in. przeciwobrzękowe). A na ostrym świetle jak oczko? Jeżeli źrenica jest maksymalnie rozszerzona to pies powinien je mrużyć (razi go słońce bo źrenica nie zwęży sięjak powinna i dużo promyczków wpadnie do oka podrażniając siatkówkę).
Old 06-04-2009, 11:30   #31
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Rybka View Post
Tak, Difadol ma wpływ na rozszerzanie źrenic. Jeżeli źrenica jest maksymalnie rozszerzona nie widać tęczówki (brązowej) tylko wielką, rozszerzoną źrenicę, stąd wrażenie ciemnego (czarnego) oka. Szkliste- nie wiem co ozncza- jeżeli błyszczące to pewnie od zwiększonego wydzielania łez, jeżeli ciemne i z błękitnym nalotem to oznacza obrzęk rogówki, któy powinien zejść niedługo, tym bardziej, że krople mają działanie przeciwzapalne (czyli m. in. przeciwobrzękowe). A na ostrym świetle jak oczko? Jeżeli źrenica jest maksymalnie rozszerzona to pies powinien je mrużyć (razi go słońce bo źrenica nie zwęży sięjak powinna i dużo promyczków wpadnie do oka podrażniając siatkówkę).
Zgadza sie jest ciemne z błękitnym nalotem i na białku przekrwione. Staramy sie mało chodzić w pełnym słońcu i raczej zacienionymi miejscami. Teraz praktycznie cały czas części leśne. Jednak jak jesteśmy już na słońcu to praktycznie go nie otwiera albo bardzo mocno przymyka.
Źrenica praktycznie nie reaguje wcale bo jej nie widać.
Zastanawia mnie tylko jedno bo krople dostaje do obu oczu i w takim przypadku oba powinny wykazywać zanik żrenicy, a tak nie jest.
Praktycznie został jeszcze tydzień i jedziemy na kontrole i wtedy zobaczymy co z siatkówką, która została też uszkodzona.
Old 06-04-2009, 12:18   #32
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Grzegorz, siatkówka nie może być uszkodzona, ponieważ znajduje się na samym dnie oka i kolec musiałby przejść przez całą gałkę oczną, włączne z komorą tylną i ciałem szklistym. No i Czambor już nie ujrzałby już nic tym okiem. Siatkówka to taka światłoczuła siateczka z czopkami i pręcikami- taki "odbiornik" dla oka, gdzie "wyświetlane" jest to co się widzi.
Tobie pewnie chodzi o rogówkę, która "osłania" oko i jest to gruba, twarda warstwa, która została uszkodzona przez kolec co spowodowało jej obrzęk- dlatego ma kolor niebieskawy. Za nią znajduje się przednia komora oka z tęczówką (ta tarczka brązowa, na podstawie której mówimy jakiego koloru jest oko) i dziurą pośrodku- czyli żrenicą, przez którą wpada światło. Więc nie możesz powiedzieć o zaniku źrenicy bo to nic innego jak dziurka w tęczówce. Może być na maksa zwężona i jest wtedy mikrokropeczką albo rozszerzona- wtedy otwiera się na wielkość niemal całej tęczówki.
Jeżeli psiak mruży oczęta na słońcu oznacza to, że jest wrażliwy na światło, czyli siatkówka działa, źrenica przepuszcza światło i wszystko jest ok
Jeżeli martwisz się zadzwoń do dr Garncarza, powiedz dokładnie co widzisz... Trudno jest ocenić cokolwiek nie widząc tego, dlatego ja nie powiem Ci nic na temat Czmborowego oka- mogę tylko wytłumaczyć jak oczko powinno działać i jak jest zbudowane.
Pozdrawiam i głowa do góry, będzie dobrze! A jak coś Cię niepokoi dzwoń do doktora, na pewno Ci wyjaśni co i jak
Old 06-04-2009, 16:09   #33
wilczakrew
Senior Member

Dzwoniłem do P. Garncarza i wszystko jest dobrze. Ja jak zwykle wszystko pomieszałem. Kolec wbił się w górną część oka pod kątem około 30 stopni. Przebił rogówkę skąd wylała się ciecz z komory przedniej gałki ocznej, uszkadzająć nieznacznie tęczówke. Od miejsca uszkodzenia teczówki do rogówki jest biała smuga, która powinna sie wchłonąć w przeciągu kilkunastu tygodni.
Rozszerzona na maksa teczówka i brak wyraźnych źrenic jest spowodowany podawaniem leków. Oko reaguje więc nie ma powodów do paniki.

Tylko jak tu nie panikować.

Dzięki Rybka za porady. Teraz wiem wszystko i jestem spokojniejszy.
Old 06-04-2009, 16:39   #34
Rybka
Member

Rybka's Avatar

No, teraz już wszystko i ja wiem Oj namieszałeś z tą siatkówką Grzegorzu, namieszałeś
Głąski dla Czamborka i życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
Old 06-04-2009, 16:41   #35
wilczakrew
Senior Member

Ja tak zawsze. Jak bym nie namieszał to byłbym chory. Nie mam pamieci do nazw, imion i zawsze je mieszam.
Old 15-04-2009, 00:23   #36
wilczakrew
Senior Member

Jesteśmy dzisiaj po wizycie kontrolnej u P. Garncarza. Oko bardzo ładnie się goi, praktycznie nie ma już zapalenia i na rogówce został tylko minimalny ślad. Smuga też już się wchłoneła. Pies widzi normalnie i jedynie są minimalne zmiany na siatkówce ale to też powinno się ustabilizować po kolejnym antybiotyku. P. Garncarz stwierdził, ze jedynie dzięki szybkiej interwencji jest tak dobrze bo po tak głębokim uszkodzeniu rogówki najgorsze jest zapalenie oka. Udało się je w pore opanować i muszę przyznać, ze Czambor jest zuch bo rewelacyjnie współpracował przy zakraplaniu oczu.
Więc jak coś sie dzieje z okiem nie zwlekajcie tylko biegiem do weta.
Old 15-04-2009, 01:41   #37
marchencki
Junior Member

Doskonale!!! Brawo dla Czambora, no i dla Ciebie Grzegorz za szybka interwencje i zimna krew. Spisaliscie sie na medal.
marchencki jest offline   Reply With Quote
Old 15-04-2009, 05:40   #38
aneta1
Member

aneta1's Avatar

Send a message via Skype™ to aneta1 Send Message via Gadu Gadu to aneta1

To super wiadomość Dzielny Czamborek i jego Pan oczywiście

aneta1 jest offline   Reply With Quote
Old 15-04-2009, 06:29   #39
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Dobre wieści!

Rona jest offline   Reply With Quote
Old 15-04-2009, 08:49   #40
Gia
K-Lee Family

Gia's Avatar

Send a message via Skype™ to Gia Send Message via Gadu Gadu to Gia

Super!! Dobrze wiedzieć, że narzeczony kalinki pozostanie sprawny

Gia, K-lee Vornja z Peronówki & Gran Rosa Amiga Atropa Bella Donna...
Gia jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules