Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Off topic

Off topic O wszystkim i o niczym - sposób na miłe spędzenie czasu...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-04-2009, 14:42   #1
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Ej no nie no, 'nie idźmy tą drogą' cytując pewnego pana.

Co innego jest kontrola liczebności co też robią myśliwi, albo - wracając do wsześniejszej wypowiedzi Wilkota - też hodowla na mięso i ubój, a co innego zabijanie dla sportu.

A co do magicznej kuli - zastosuj się do swojej rady i przeczytaj jeszcze raz, to będziesz wiedział dlaczego gratuluję.
Old 08-04-2009, 14:58   #2
Nemi
Junior Member

Nemi's Avatar

A ja mam takie pytanie - czy ktoś wie, o co chodzi w petycji, kiedy autorka pisze :

"Panująca psychoza strachu związaną z doniesieniami o pogryzieniach przez tzw. psy agresywne np. American Staffordshire Terrier’y (zwane popularnie AST’afami, które nie są umieszczone na liście psów agresywnych!), powoduje prewencyjne karanie wszystkich właścicieli psów niezależnie czy psy są właściwie wychowane czy nie! "

W naszych okolicach jest sporo amstafów i ja nie widzę, żeby były jakoś dyskryminowane. Wręcz przeciwnie. Straż miejska w parku częściej czepia się staruszek z małymi pieskami. Jakie prewencyjne karanie na myśli ?
Nemi jest offline   Reply With Quote
Old 08-04-2009, 15:06   #3
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Pewnie są rejony kraju w których straż miejska może podać sobie ręce z tymi myśliwymi na których pomstujemy i są upierdliwi dla właścicieli psów tej rasy bądź w typie 'za sam wygląd' a nie co robi pies/właściciel.
W Polsce żyjemy, no nie?
Old 08-04-2009, 15:16   #4
Nemi
Junior Member

Nemi's Avatar

No w Polsce ... Ale co to, gorszy jakiś kraj czy co

Tylko, że na przykład ja wolałabym, żeby jakaś kontrola nad amstafami była - jaka nie wiem. Bo moje oba psy zostały przez amstafy pogryzione - w obu przypadkach moje psy były na smyczy.

Więc powiem otwarcie, że każdy nowy amstaf w okolicy - trochę mnie napawa obawą. No bo fajne z nich szczeniaczki - ganiające za piłeczką, ale ten który pogryzł mojego psa też taki był. I właścicieli też ma w porządku - chodzili z nim na szkolenie i dodatkowe lekcje. Ale przyjacielskość się w pewnym momencie skończyła...
Nemi jest offline   Reply With Quote
Old 08-04-2009, 15:50   #5
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Nemi View Post
No bo fajne z nich szczeniaczki - ganiające za piłeczką, ale ten który pogryzł mojego psa też taki był. I właścicieli też ma w porządku - chodzili z nim na szkolenie i dodatkowe lekcje. Ale przyjacielskość się w pewnym momencie skończyła...
Większosc psów kiedyś dorasta i pewne sprawy przybierają wtedy innego wymiaru. Oczywiście z psem mozna dalej pracować ale pewnych uwarunkowań się nie zmieni, można je tylko złagodzić. W takich przypadkach niestety nalezy zweryfikowac swoje przyzwyczajenia kiedy pies daje pierwsze oznaki bo później jak jest to już przyzwyczajenie psa to praca jest o wiele trudniejsza.

Last edited by wilczakrew; 08-04-2009 at 18:45.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Old 08-04-2009, 17:26   #6
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Nemi View Post
chodzili z nim na szkolenie i dodatkowe lekcje. Ale przyjacielskość się w pewnym momencie skończyła...
Całkiem jak u czw

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote
Old 08-04-2009, 18:13   #7
btd
złośliwy krasnolud

btd's Avatar

Quote:
Inaczej wyglądała by sprawa jakby wszystkie psy były ochipowane, a zajmowała by sie tym straż dla zwierząt.
OOOO właśnie straż dla zwierząt. Moje marzenie. ZK nie jest w stanie kontrolować osób nie zrzeszonych. A tak jedna organizacja działająca z mocy ustawowy z odpowiednimi uprawnieniami i egzekwowaniem tego co mają zaczęłaby zmieniać co nieco.
Old 08-04-2009, 20:11   #8
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by btd View Post
OOOO właśnie straż dla zwierząt. Moje marzenie. ZK nie jest w stanie kontrolować osób nie zrzeszonych. A tak jedna organizacja działająca z mocy ustawowy z odpowiednimi uprawnieniami i egzekwowaniem tego co mają zaczęłaby zmieniać co nieco.
Dobra odpowiedz. Ja zadam więc pytanie. Nie jest w stanie czy jest mu to do niczego niepotrzebne. Tak w zasadzie to nie kontroluje nawet swoich członków dopóki płacą składki. Nie wie i nie kontroluje nawet połowy psów zarejestrowanych.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules