|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Junior Member
|
Wydaje mi się że w szkoleniu klikerowym potrzeba jednak więcej cierpliwości niż w tradycyjnym, bo o ile łatwiej jest uzyskać porządane zachowanie psa szarpiąc go niż stosując kliker. I tu jest podstawowy błąd jaki popełniają właściciele psów: nie liczą się z konsekwencjami złego szkolenia a potem to jest trudno odwrócić, i brak im cierpliwości bo szybciutko chcą mieć efekty.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Nie powiedziałabym, że klikanie, to jedyne słuszne i dobre szkolenie.
|
|
|
#3 |
|
Member
|
Ja też nie
|
|
|
#4 |
|
Wilczy Duch
|
Ja raczej szarpania nie stosuje, jesli np. ciagnie na smyczy to staje i poki smycz nie bedzie na luzie to nie ide dalej,albo zmieniam kierunek drogi, tu trzeba duzo cierpliwosci ale skutkuje. I to ciekawe co piszesz, bo na obozach szkoleniowych klikera nie widzialam, a niektore psiaki naprawde imponujaco wykonywaly polecenia. Wedlug mnie jest tyle metod i kazdy psiak jest na tyle inny od chocby brata, ze to raczej trzeba do niego dobrac odpowiednia metode,a nie ta ktora jest popularna lub ma dobra slawe, bo poprostu nie na kazdego dziala.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Stawanie i zmiana kierunku działały do pewnego momentu... Potem przestały, a ja lubię moje ręce i mi się jeszcze przy Baaju przydadzą. No i koniecznie trzeba rozumieć różnicę między szarpnięciem i znakiem smyczą, a ciągnięciem psa, które nic nie daje.
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Dzieki AngelDream nie moglam znalezc odpowiedniego slowa - znak smycza! Wiec ja daje znak smycza a nie szarpie
Shaluka ja tez przy ciagnieciu staje i dalej nie ide dopoki pies nie poluzuje smyczy czyli sie nie cofnie. Jefta - jak zrobiłaś waruj na odległość siłowo? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Mi trenerka zawiązała linkę w pasie i pokazała, jak szarpać... A co robi ciągnięcie - prawie śniadanie przywitałam...
|
|
|
#8 |
|
K-Lee Family
|
Metoda drzewka (kiedy zatrzymujemy się gdy pies ciągnie) była u nas stosowana przez dobrych kilka miesięcy - nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Sprawdził się kantarek. I mimo, że zarzekałam się, że będę szkolić tylko pozytywnie, musiałam zmienić podejście. Bo niestety czasem szarpnąć muszę (czywiście na obroży, nie na kantarku...).
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Ja doceniam kliker za to, że łatwo nim zaznaczyć dobre zachowanie - nie zmienia się jak ton głosu, czy siła poklepania/pogłaskania. Jest jasny, prosty. Dla psa. Dla człowieka już trochę trudniejszy, bo trzeba mieć refleks.
Baaj przeszedł przez zwykłą obrożę, przez zaciskową materiałową, przez łańcuszek i przez kolce, a teraz mam nadzieję już na stałe będzie chodził w szerokiej skórzanej obroży. Żadna metoda [w granicach normy] nie jest zła, gdy się wie, po co jej używać i co się chce uzyskać. W Polsce klikerowcy mają specyficzne podejście. Nie łapią, że nie każdy pies chce pracować dla pracy, nakręca się na zabawkę, czy chce jeść smakołyki na spacerze. Nie każdy człowiek ma też czas, siłę i możliwości, by czasem bardzo mozolnie wyklikiwać kolejne istotne zachowania. Najważniejsze to patrzeć na psa, jego słuchać. Dalej idzie z górki.
|
|
|
#10 |
|
VIP Member
|
A są takie psy??
Co do obrozy:sa jeszcze niemieckie plastikowe kolce.. bardzo ostre ![]() i ..pozostaje zawsze drut kolczasty..
![]() Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować. チェイタン。 Last edited by Gaga; 28-11-2008 at 23:12. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Według niektórych osób owszem są. Ja się z tym nie zgadzam, a przynajmniej nie na zasadzie pewników i szablonów przykładanych do każdego psa.
Dziś na Allegro widziałam jeszcze jeden typ kolczatki z tworzywa - dziwnie toto wyglądało i bynajmniej nie kojarzyło się z czymś przyjaznym, na co wskazywałby tytuł aukcji. Drut kolczasty mamy, a i owszem. I może nawet będziemy jeszcze używać
|
|
|
#12 |
|
Call Me Sexy Srdcervac
|
Dla mnie kliker jako jedyna słuszna metoda ma dużą wadę-opiera się na "dobrej woli" psa. Sama klikam, ale waruj na odległość mam zrobione siłowo. Jedna komenda zatrzymująca musi być zrobiona tak, że wykonywana jest bezwarunkowo zawsze i wszędzie-dla bezpieczeństwa psa i otoczenia-tego klikerem nie zrobisz przy trudnym psie z tendencją do 'wyłączania'.
Muszę też przyznać, że występ Lalki w Łodzi zainteresował mnie tematem szkolenia na 'musisz' w uzupełnieniu szkolenia na 'opłaca się' Kolce kupione jeszcze na Jeftę i nigdy nie użyte przerobiłam po swojemu i coraz częściej na nie zerkam... |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|