![]() |
![]() |
|
Setkání a cestování Velká a malá - oficiální a soukromá.. Jak a kam cestovat s vlčákem... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Member
|
![]() Quote:
Jeden problemovy cesky pes proti vetsine problemovych zahranicnich je dobre skore.. aspon pro Cechy ![]() Ovsem priznejme si poctive, problem neni ani tolik v tech psech, jako v lidech. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Potkala jsem teď na trajektu na Korsiku mladého Itala s dvouletým ČSV a ten mě naopak potěšil, jak trpělivě snášel cestu a ještě radostně vítal každé pohlazení od ostatních cestujících. Až jsem si říkala, jestli z nich my tady v Čechách neděláme něco extra a neomlouváme jejich chování "vlčí krví", přitom to jsou normální psi.
Docela jsem byla nemile překvapená i na naší bonitaci, jak bázlivě se většina psů chovala. Setkávám se skoro výhradně jen s několika málo čévéčky na dogtrekkingu a ti jsou všichni vcelku vyrovnaní. Otázka zní, zda je to štěstím na zděděnou povahu (= jezdí jen ti, jejichž pes to odmala zvládá) nebo výchovou (= pes to zvládá, protože odmala jezdí na výlety). Osobně sázím spíš na tu druhou možnost. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Tedy já si na rozdíl od Pavla nemůžu vynachválit socialní chování drtivé většiny zvířat v rámci svého druhu. Tohle bylo pro mě necvičitele daleko cennější. Sledovat desítky cizích vlčáků na dvorku kterak si velmi rychle vyjasňují pravidla hry a hierarchii a jsou benevolentní/až pokud vím na jedinou vyjímku/ k drzostem malých prcků. A ty noční koncerty...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
REJPAL
|
![]()
No nedá mi to - k těm bonitacím - Vám nikomu nevadí, co se pouští benevolentně do chovu ?????? Zvíře , které od kolíku vyženou je uchovněno a dostane Od, i když se nedráždí (či nebrání a nechalo by se zabít) ????? Zvíře, které (dle slovníku pana Hartla) by uteklo i z pekáče dostane Og ????? Zvířata s Ob "podmínečně na zkoušku" do chovu ?????? Vše trapně okecáváno nějakou nepříbuzností (což není pravda neb VŠECHNA čsv JSOU PŘÍBUZNÁ )...... Mě to vadí a hodně. Jiné státy neřeším, všude se najdou plašani i normální psi. Výchova taky udělá dost, ale ne vše. Moje největší obava (až si někdy budu zase brát štěně ČSV) je, aby to nebyl plašan. Na to já nemám. Raději se budu každý den rvát s dominantním psem, než se párat s plašanem......a podle toho co vidím na bonitacích, či spíše pak čtu ve výsledcích, tak je to obava oprávněná. Ale to už patří do jiného tématu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Rocco, jsi trochu mimo téma. O jaké bonitaci tady mluvíš ? V Polsku proběhla bonitace a co se týká povah, dvě zvířata byla odložena a ostatní s povahou problém neměla.
Jinak Tě musím upozornit, že v ČR jsem na vlastní oči několikrát zažil, že byla uchovněna zvířata, která na to prostě neměla. V současnosti se to bohužel také občas stává s odvoláním na " potřebu psa v chovu". V minulosti se to bohužel stávalo bez zdůvodnění. Tehdy bylo rozhodující, kdo je majitelem nebo chovatelem psa. A pokud dotyčný byl sám v bonitační komisi nebo byl dobrým kamarádem, tak se pes uchovnil. Nevím, co je horší, ale je zajímavé, že po jednom z problémových psů máš právě Ty štěně a nikdy v minulosti jsi to nekritizovala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
REJPAL
|
![]() Quote:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Víte, mě se ta bonitace v Polsku strašně líbila. Nevím jak to popsat, ale u nás je to zásadní událost a snad proto se tam vždycky vznáší atmosféra napětí a stresu. Cítí to majitel a zvíře dvojnásobně. Kol zachmuřený dav s pohledy často temnými a leckde i okem obmyslně nepřejícím. Při zkoušce u kolíku mnozí diváci pak vytáhnou své svěřence do popředí a divoce lají s nimi aby ten dojem byl dokonalý.
V Polsku to vypadalo, že bonitace probíhá tak nějak mimochodem. Komise v klidu a pohodě. Kolem většinou úsměvy. Jo a taky pro nás co jim toho zraku už moc nezbývá je fajn když můžu koukat na psa ze 4 metrů. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Ano Adriane, přesně taková bonitace to byla - popsal si to přesně !!
Bylo to v klidu a pohodě . ![]() Lucka |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|