|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Senior Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Szczerze mówiąc nie zostawiłąbym psa pod sklepem w ogóle, ale jak juz to tylko przywiązanego - wołowina wołowiną, ale jednak to lekka przesada moim zdaniem. Szczególnie, że to nie 5 kg pipmpuś, tylko pies, któy jak sam napisałes potrafi pokazać, że coś mu się nie podoba.
|
|
|
#3 | |
|
Senior Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wiewiórka Wredna
|
Pozwolisz, że nie będę tego komentować - z doświadczenia wiem już, że i tak nie zrozumiesz o co mi chodzi, a ja nie mam ochoty wałkować po raz kolejny tej smaej rzeczy, jaką jest odpowiedzialność właściciela psa za otoczenie w ktorym jego pies przebywa. Mam nadzieję, że się nie zdziwisz kiedyś, jak ktoś podejdzie, bo go będzie kręcił strach i zadzieranie z wilkiem...
|
|
|
#5 | |
|
VIP Member
|
Quote:
odbierasz psa po szkoleniu, dostajesz do łapki psa, do drugiej łancuch i na spacerze mówisz NIE. Nie działa? - masz "przypominacz".. czyli "zostaw to bo oberwiesz łancuchem" .. i nie ma tu znaczenia, że Ty rzucacsz w ziemie.. Ty masz juz TYLKO przypominacz.. ale tak samo jak pies musial poznac znaczenie "nie", tak samo z jakiegos pwoodu unika łańcucha.. unika do tego stopnia, ze ma odruch. Czyli ktos mu to uwarunkował CHodzi mi o to, że mimo Twoich pokojowych metod- na szkoleniu awersja raczej była Żeby nie było- łancuch byw a[omoca szkoelniowa, jak kolce czy parę innych rzeczy.. i nie oceniamy tu w kategoriach dobry/zły. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Też tak sądze, pies nie odskoczy od czegoś czego się nie boi lub źle mu się nie kojarzy a żeby tak było to musiało mieć miejsce coś na tyle intensywnego by to sobie zapamiętał czyli np. trafienie łańcuszkiem. Przykład jeśli nie bijesz psa smyczą to on się nie wystraszy na widok podniesionej ręki ze smyczą a jeśli to robisz to na sam widok zacznie się trząść. Skoro nie byłeś przy tym szkoleniu to tak naprawdę nie masz pojęcia w jaki sposób dokładnie szkolono Twojego psa, wiesz tyle ile powie Ci trener a on Ci nie zawsze wszystko powie a już na pewno nie powie, że uderzył psa łańcuchem itp. Miał dwa tygodnie na nauczenie czegoś obcego psa, czyli musiał pokazać psu, że to on rządzi i że pies ma się słuchać i dwa tygodnie na naukę, tu nie ma miejsca na subtelności.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Senior Member
|
Quote:
|