|
|
|
|||||||
| Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#5 | ||||
|
Moderator
|
Cesc,
Quote:
tego powodu smutno, uwierz mi. Nie moge powiedziec niczego sensownego o tym problemie, poniewaz najwazniejsze jest zobaczyc osobiscie, jak wyglada reakcja Szamana. W ostatni weekend odwiedzilem Hane i Carey i dzis bylem odwiedzic Connie u nowych wlascicieli. Obie sa calkowicie normalnymi wilczakami z normalnymi reakcjami. Carey jest troche niepewna w pierwszej chwili, gdy dorosle psy podbiegaja do niej, ale potem nie ma problemu. Jest to spowodowane tym, ze nie ma duzo kontaktu z duzymi psami (wioska ma okolo 120 mieszkancow). Hana ma 7 miesieczna jamniczke i bawi sie z nia absolutnie normalnie (czasem dla ludzi wyglada to jak agresja, ale nic sie nie dzieje). Connie jest tez calkowicie OK. Jest dopiero 3 dni u nowych wlascicieli i takze nie ma problemow z innymi psami. Quote:
labradora. I mowie Tobie, ta rasa to nie "owczarek w wilczej skorze". Jest to calkiem inny pies i musisz zmodyfikowac swoje doswiadczenia z psami bardziej w kierunku zachowan wilczych i wilczego charakteru. Quote:
walki. Rzeczywistosc nie jest taka rozowa, jak sie wydaje. Niegdy nie widziales jak Nancy kara swoje szczeniaki, gdy byles u nas. Dla niedoinformowanych ludzi wyglada to jak ostatnie sekundy zycia szczeniaka. Ale to normalne zachowanie i NIGDY nie zrobila im nic powazniejszego. Najwazniejsze jest by nauczyc Twojego psa by byl dobrym dla ludzi. Nie lubie mowic o mnie, ale wydaje mi sie, ze w tym wypadku zrobilem dobra robote. Taki sam (lub moze lepszy) przypadek mozesz zobaczyc u Margo. Kontakt z innymi psami jest jedna z najwazniejszych rzeczy i jesli Twoj pies jest zbyt agresywny, to po prostu karaj go za to. Znam bardzo malo CzW, ktore kochaja obce psy. To po prostu nie jest ich naturalny charakter. Pies, ktory jest przyjacielem od pierwszego wejrzenia w stosunku do innych psow nie ma nic wspolnego z naturalnym zachowaniem. Quote:
psa. Jesli sytuacja nie jest powazna, tak jak piszesz, prosze, wez Szamana i Anie do samochodu i przyjedz do nas na weekend tak szybko jak mozliwe (oczywiscie pomoc ci moga takze doswiadczeni wlasciciele CzW w Polsce - Margo, Adam, itp.). Mozesz odwiedzic nasza psia szkole i zobaczyc reakcje Szamana na inne psy. Najgorsza sytuacja moze byc, jesli beda z nim problemy i beda sie go bali sasiedzi. Nie chce powiedziec, ze polskie szkoly sa zle, ale nikt w Polsce nie ma zadnego doswiadczenia z charakterem i zachowaniem CzW i z wychowaniem naszych psow. Wiec rady i zalecenia jakie moga dac, moga jeszcze pogorszyc ta sytuacje. Mowie to z wlasnego doswiadczenia, poniewaz widzialem wiele CzW, ktorych charakter zostal totalnie zlamany po "szkoleniu" wedlug wskazowek niedoswiadczonych trenerow i wetow. Zycze Tobie, Szanamowi i Ani wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i mam nadzieje, ze znajdziemy najlepszy "lek" na Twoje problemy. Pavel i cala paczka PS: Connie ma wysokosc okolo 40 cm i Carey okolo 39 cm. Nie sluchales moich zalecen w 100%, ze min do 6 miesiaca masz karmic szczeniaka swiezym miesem i nie uzywac suchej karmy i juz mamy pierwszy problem. Carey i Connie sa karmione w tej sposob (100% swiezego miesa, warzyw i owocow), wiec mozesz porownac ich rozwoj z Szamanem. Ale Margo napisala juz Tobie odpowiedz i w 100% moge zgodzic sie z jej emailem. Ten list tlumaczila Margo, jak tak doskonale nie jestem gotowy pisacz po polsku. Dzieki Margo |
||||
|
|
|
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|