Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Hodowla

Hodowla Informacje o hodowli, selekcji hodowlanej i miotach....

Thread Tools Display Modes
Old 17-06-2008, 09:39   #17
Manu
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Manu

Tak sobie czytam ten topik i Wam zazdroszczę... Wiecie, jaka jest sytuacja z grenlandami ?? Beznadziejna. Populacja mała, słabo zróżnicowana. Niewiele psów sprowadzny z zagranicy dalszej niż Czechy, a wśród tych sprowadzonych niewiele reproduktorów / czynnych reproduktorów. Na dodatek brak informacji. Nie ma czegoś takiego, jak jakiś spis, baza danych. Jak sobie sam człowiek nie przeszuka stron hodowlanych (zwykle gronkowo-malamucie), nie poobserwuje i nie popyta na zawodach, nie pogada z zainteresowanymi rasą, to g... wie A rodowody wygldają... że pożal się Boże ! Nic w nich prawie nie ma, nawet maści zwykle
Jestem aktualnie na etapie szukania reproduktora dla mojej Sayuk na przyszłą wiosnę. Jednego idealnego zdawałoby się psa (zagraniczny rodowód, obca krew, sportowiec najwyższej klasy) a jednak odpadł w przyczyn zdrowotnych (jednak !, sportowa klasa nie chroni przed takim rozczarowaniem). O takich rzeczach się nie mówi, jak samemu nie wgłębisz się w temat poszczególnego psa, to nic nie wiesz. Zwyczaju badań bioder i oczu u gonków niestety u nas w Polsce nie ma lub jest znikoma. Mam wrażenie, że z wszystkich zaprzęgowych ta rasa są najrzadziej badana.
Manu jest offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules