![]() |
![]() |
|
Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Zgadza sie, wielu ludzi wykonuje różne profesje lecz nie każdy jest profesjonalny.
Porównałem z ONkiem bo te psy są bardzo pojętne i podatne na różne szkolenia. Mi na zawodach czy też wystawach by niezależało. Pies miałby być przyjacielem, kompanem na wycieczki , rower itd. Ale przede wszystkim zależało by mi żeby był posłuszny, chodził przy nodze, nie wyrywał sie poprostu żeby był usłuchany ... wiem wiem zapomnij o wilczaku ![]()
![]() |
#2 |
Wilczy Duch
|
![]()
Nie koniecznie, wilczak potrafi być ułożonym i wpatrzonym we właściciela.. On poprostu nie wykonuje ślepo po setkę razy tych samych poleceń itd.. Według mnie wilczaki też łapią równie szybko, jak nie szybciej.. zalezy od treningów i bycia konsekwentnym oraz sumiennym..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Jeśli potrzebny Ci przyjaciel i kompan - to po co chcesz go tresować
![]() Żeby mieć w psie przyjaciela - wystarczy się z nim porozumieć... ![]() Przyjaciel, nie jest automatem do chodzenia przy nodze - jest żywym stworzeniem, które może mieć gorszy dzień, chandrę .... Poza tym, każdy pies, nie tylko ON, jest pojętny - przedstawiciel każdej rasy i każdy miks. Myślę, że przyjaźń to akceptowanie się wzajemnie i informowanie o swoich granicach. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Wyznaczanie granic to szkolenie, wychowanie
![]() Psy z grupy ras pracujących powinny cos robić- bo do tego zostały stworzone a szkolenie pozwala m.in pójśc z psem na spacer i spokojnie puścic go ze smyczy. Pozwala tez dośc szybko dogadać sie z psem w zaskakującej sytuacji. No i poza wszystkim szkolenie to super zabawa, męcząca dla psa ![]() Shaluka- kazdy, normalny psychicznie pies wybierze otoczenie a nie chowanie sie za nogami wlasciciela lub dreptanie tuz przy nich i nerwowe zerkanie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wilczy Duch
|
![]()
Gaga, a czy ja powiedziałam ze bedzie przylepionym slepo? Nie, napisalam jedynie ze bedzie wpatrzony, a tu tez mam na mysli chocby tak popularne u wilczaków, chodzenie za właścicielem krok w krok, chocby po domu. A to ze pies bedzie zainteresowany otoczeniem i wogole, to chyba oczywiste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
ja po prostu nie stawiałabym znaku równości pomiędzy "szkoleniem" a "wykonywaniem ślepo po setkę razy tych samych poleceń'...
I nie chodzxi o chodzenie krok w krok za człowiekiem po domu, zupelnie nie... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wilczy Duch
|
![]()
A czy ja postawiłam. Ok, nie mam takiej wiedz jak wy na temat szkolenia, bo w mojej okolicy nie ma ośrodków szkoleniowych i ucze psy tylko sama. Ale piszac tamten post przypomnial mi sie zeszloroczny oboz w Lazne i widok maliniaka, ktory na sekunde nie odrywal wzroku od wlasciciela i robil wszystko jak wrecz maszyna , nawet enty raz z rzedu i poprostu zauwazyc chcialam, ze watpie by u wilczaka dalo sie cos takiego wytrenowac, bo sa z byt wielkimi indywidualistami, co nie znaczy ze zle sie je szkoli czy cos, w tym stylu. Bo chocby przyklad Jabba, z ktory nie majac nawet roku zrobnil egzamin PT.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
@ Nemi
Spoko. Ale nie musisz mi tłumaczyć czym jest przyjaźń ![]() Co w tym złego że chciałbym nauczyć wilczaka ( póki co jeszcze go nie mam) chodzenia przy nodze itp. rzeczy ? Czy przyjaźń wyklucza posłuszeństwo ? Moim zdaniem nie każdego psa da sie łatwo ułożyć, przecież każdy pies ma inny charakter.
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|