|
|
|
|||||||
| Sport i szkolenie Wilczaki jako psy użytkowe - jak je szkolić, jak uczyć kolejnych elementów, informacje o zawodach i seminariach... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
VIP Member
|
zacząc - od razu
szkolić- dobrze motywując jak długo - całe życie jesli takie szkolenie sprawia radoche i psu iprzewodnikowi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
|
Dzieki Gaga za odzew.C hyba słabo sprecyzowałem o co mi chodzi ( sorry miałem ciężki dzień ).
Miałem na myśli takie profesjonalne szkolenie a na takie szkolenia chyba niebardzo z kilku tygodniowym psiakiem
|
|
|
#3 |
|
VIP Member
|
Dobra, to sprecyzuj teraz jeszcze bardziej
Zaczynanie ze szczeniakiem (przedszkole) to juz dzisiaj standard, tam kladziesz podwaliny pod pozniejsza prace z psem. Przeciez nie da sie od razu pracowac na bardzo serio |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Member
|
Rozumiem że im wcześniej tym lepiej. Z tym " profesjonalnym szkoleniem " chodziło mi o tresurę psa u ... no właśnie profesjonalnego tresera. Idziesz z psiakiem, płacisz no i tresujesz. Przecież wiesz o co mi chodzi
|
|
|
#5 |
|
VIP Member
|
Niby wiem ;p Tylko dla mnie nie kazdy szkoleniowiec jest profesjonalista, stad pytanie o Twoje zalozenia
Ok, inaczej.. pytajac o porownanie z ONkiem cos dokladnie miales na mysli? Mysle sobie, ze teraz mozesz pochodzic po roznych szkoelniach (akurat wiosna, wiec narod ruszyl na cwiczaki) Niedawno podobne pytania zadawala jedna dziewczyna, podczas rozmowy wyszlo, ze mysli o zawodach, o wysokim stopniu sportowego szkolenia psa.. i po namysle jednak zdecydowala sie na ONka a nie wilczaka (bardzo slusznie zreszta Wszystko zalezy od Twoich planow, oczekiwań.dlatego podpytuje . Zaznaczajac wyraznie swoje oczekiwania- latwiej otrzymasz sensowna odpowiedzs czy wilczak spelni pokladane w nim nadzieje |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Member
|
Zgadza sie, wielu ludzi wykonuje różne profesje lecz nie każdy jest profesjonalny.
Porównałem z ONkiem bo te psy są bardzo pojętne i podatne na różne szkolenia. Mi na zawodach czy też wystawach by niezależało. Pies miałby być przyjacielem, kompanem na wycieczki , rower itd. Ale przede wszystkim zależało by mi żeby był posłuszny, chodził przy nodze, nie wyrywał sie poprostu żeby był usłuchany ... wiem wiem zapomnij o wilczaku
|
|
|
#7 |
|
Wilczy Duch
|
Nie koniecznie, wilczak potrafi być ułożonym i wpatrzonym we właściciela.. On poprostu nie wykonuje ślepo po setkę razy tych samych poleceń itd.. Według mnie wilczaki też łapią równie szybko, jak nie szybciej.. zalezy od treningów i bycia konsekwentnym oraz sumiennym..
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
Junior Member
|
Nie było moim zamiarem tłumaczenie czym jest przyjaźń. Być może używamy słów w odmiennym rozumieniu. Ja rozumiem słowo tresura, w takim znaczeniu, jak napisane jest w słowniku.
Napisałeś : Quote:
Zwróć uwagę, że Sssmok nie napisała, że wytresowała swojego psa, ale że z nim trenuje. Ty napisałeś, że chcesz go wytresować, Sssmok, że trenuje z nim (może, nie napisała dokładnie tak - ale taki był sens jej wypowiedzi - moim zdaniem). Możesz uznać, że czepiam się słów....i że co innego miałeś na myśli.... że tresowanie to wychowanie i nauka Zastanowiło mnie również to co napisałeś Quote:
Rzeczą nie do przeskoczenia natomiast są różnice pomiędzy rasami, a w związku z tym predyspozycje do wykonywania określonej pracy. I choćbym "tresowała" psa do granic możliwości nigdy nie zrobię z labradora psa do norowania, ani z mopsa psa zaprzęgowego. |
||
|
|
|
|
|
#9 |
|
Moderator
|
wilczak zawsze bedzie wilczakem
i kedy czlowiek gada ze chce psa wytrenowac... lepej poobserwowac inne rasy, bo czesto w takim powiedzieniu chce widziec psa poslusznego jak ON'ek, a wilczak.... takim nie bedzie - on ma swoja glowe i umie ja myslec- choc i komanda do mnie ON'ek - leczy az przewroczi sie a wilczak ... przed tym jak przyjdzie jescze obsika kilka drzew, obwacha cos tam o potem juz idzie z takim wyrazem w pysku ze "ok, ok juz ide, ide, po co tu leciec". ja tez trenuje z wilczakami mam zdane egzaminy ale wiem ze to nie sa psy do musztru a o do chodzenie kolo nogi? po co to jest potrzebne? to uzywam tylko na zawodach a reszte czasu chodzimi spokojne i luzna smycia i platami sie pod nogami kedys z Harka mialam szkolenie z oficerami z Finlandii na straze granicznej, to komentarz byl taki "zbyt sprytny pies dla wykonania komend ale doskonaly dla samodzielnej pracy". ale moze ja do konca nie zrozumialam o co tu chodzi |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Junior Member
|
@ Nemi
" Przyjaciel, nie jest automatem do chodzenia przy nodze - jest żywym stworzeniem, które może mieć gorszy dzień, chandrę .... " Sorry ale jak miałem to zrozumieć Dla mnie oczywistą rzeczą jest że pies to nie automat do wykonywania poleceń a to że chciałbym mieć psa ułożonego, wytrenowanego, wytresowanego ( niepotrzebne skreślić ) to chyba dobrze nie? Nadal uważam że co pies to charakter. W końcu kupując psa u hodowcy mamy możliwość wybrania spokojnieszego lub bardziej enegrgicznego psa. Wiadomo że rasa jest rasą. @ Wolfin "..on ma swoja glowe i umie ja myslec- choc i komanda do mnie ON'ek - leczy az przewroczi sie a wilczak ... przed tym jak przyjdzie jescze obsika kilka drzew, obwacha cos tam o potem juz idzie z takim wyrazem w pysku ze "ok, ok juz ide, ide, po co tu leciec". No i o to właśnie mi chodziło.
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|