![]() |
![]() |
|
Wychowanie i charakter Jak poradzić sobie ze szczeniakiem, najczęstsze problemy z CzW, jak je rozwiązać, .... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
inna sprawa to fakt ze to hodowca raczej decyduje o tym czy danej osobie szczeniaka sprzedac czy tez nie (a napewno powinien decydowac), chociaz pewnie beda tez ludzie ktorzy sprzedadza tylko dla zysku.
Sa ludzie ktorzy beda chcieli miec CzW jako super gadzet, bo "to wyglada" i tacy raczej predko szczeniaka miec nie beda ale sa tez ludzie ktorych marzeniem jest posiadanie wilczaka - i ta druga czesc ktora chce miec/lub juz ma, to sa ludzie ktorzy zanim kupia interesuja sie rasa, zachowaniami, czytaja troche, a pozniej i tak hodowca przy spotkaniu wyczula i informuje o tym co wilczak potrafi, a jak wiemy potrafi duzo ![]()
![]() |
#2 |
Distinguished Member
|
![]()
Nie podoba mi się tytuł tego wątku. Wilczaki nie są bardziej agresywne niż inne psy. W ogóle jest taka zasada, że każdego psa można wychować na dziką, agresywną bestię, ale i na partnera i przyjaciela w zależności od tego jak się go traktuje i szkoli. Z pewnością wilczaki potrafią bardziej psocić niż inne psy, z racji tego, że z natury po przodkach wilkach są bardziej inteligentne (myślące strategicznie, zdolne do przewidywania skutków swoich działań, czy jak kto zwał)
Poczytaj sobie ten wątek zanim kupisz wilczaka http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=2494 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Rona święta racja
![]() psa sie ma takiego jak sobie wychowasz Jak stworzyć taką miłą, kochającą się wilcczakową rodzinę? poczytaj trochę o zachowaniach psów ich zwyczajach i obyczajach A wtedy możesz zastanowić się nad psem Potem Bądż dla psa przyjacielem traktuj go tak jak byś chciała by ciebie traktowano i tak jak powinno sie traktować psa a nie maskotkę Wtedy będziesz miała wspaniałego psa Powodzenia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Rona, tytul watku - moze to chodzi o wlascicieli
![]()
![]() |
#5 |
Wilczy Duch
|
![]()
Hmm sa tez takie cwaniaki,ze przed ludzmi udaja spokojne,leeniwe,ciapowate kluchy..a niech tylko zobacza domową furtke..
![]() Ale to raczej wobec innych psow,ja mam trzy psy i jedna suka.. i kto kroluje i terozyzuje reszte( nie liczac Bal;ego bo to calkowity stoik i wsytko olewa ![]() ![]() Według mnie u wilczaka by wyeliminowac agresje nalezy caly czas uwazac np. podczas zabaw,by nie uczyc lapania zebami,bo dziecko np. moze zre to zinterpretowac( albo obca osoba), trzeba zawsze trzymac granice,co psu wolno a czego nie,a jak przegina to zwrocic mu na to uwage i byc bardzo konsekwentnym.. Ja to stosuje i jak na razie mam wszytkie przytulaki(rotka tez ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
Odnośnie tytułu, to po prostu rzuciłam hasło.A co robić, jakich zachowań unikać, żeby psa nie wychować na agresywnego?
Oczywiście porócz tego co napisała shaluka Last edited by Just; 22-11-2007 at 16:59. Reason: dodatkowe pytanie |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
socializowac i to dobrze
![]() a wilczka bez gryzania to trudno-on inaczej bawi cie nie umie ![]() moja dwojka ma 2 dzieci na wychowanie -to corka okolo roku i syn 5-letni u rodziny Alpestre i co-ta dwojka wariatow PRZED tym nie miala kontaktow z dziecmi bardzo piekne z nimi graja ![]() co do psa agresywnego-wilczak nie jiest agresywny jak inne rasy (nie ktore) z grupy I FCI ale kiedy trzeba umie zeby pokazac i ja jiestem z tego zadowolona. byla u nas hystorja kiedy mlody 10-mieseczny syn Harki ugryzl w noge faceta, ktory chcial potluc jiego wlascicielke -ona z tego wysla zdrowa ale i tak miala kontuzje mozgu. i sama byla dziewczyna zadowolona ze pies bez szkolenia wie kiedy trzeba byc body guardem ![]() a w reality to taaaaakiiiii slodziak ze hoho ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Distinguished Member
|
![]() Quote:
Poczytaj sobie forum, to się dowiesz jak nagradzac i dyscyplinować wilczaki. Nikt Ci tego w jednym poście nie wyjaśni, bo to skomplikowane zagadnienie i wymaga szerszego kontekstu. Poza tym wilczaki to nie nakręcane zabawki - każdy reaguje inaczej i trzeba wpierw poznać ogólne zasady, a potem zobaczyć, co konkretnie sprawdza się w wychowaniu własnego psa. Nie dostaniesz gotowej recepty. Najwazniejsze, żeby pamięać , że z wilczakiem nic nie ugrasz "na siłę". "Trzepniesz" go, że posikał dywan, to się wkurzy i pójdzie na złośc posikać go z drugiego końca. Ale zawstydzisz go, odmówisz wspólnej zabawy, odłaczysz na chwilę od stada to masz szanse, że pies za którymś razem "załapie" o co chodzi, zwłaszcza gdy będziesz chwalić każde pożądane zachowanie... I przede wszystkim nie przejmuj się tym co pisze Letty ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gorthan's WeReWoLf
|
![]()
Taaa, urodzeni mordercy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wilczy Duch
|
![]()
Nawet delikatne niewiasty:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
love and terror
|
![]()
Sssmok, jak spotkanie w Poznej i agresja to...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
VIP Member
|
![]()
oraz :
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
![]()
Zona pyta "gdzie byles? gdzie zarplata?"
A Maz : "odwal sie babo ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
To była prawdziwa i zażarta dyskusja. Padały mocne słowa, najłagodniejszym epitetem było chyba „Ty suko”. Ja zresztą nie śmiem nawet tłumaczyć, co mówiła mama Mentalla - Brenda do cioci Eresh i co ta ładna ciocia jej na to odpowiadała, ale wyglądało to tak:
Eresh: ![]() Brenda do Eresh: ![]() Eresh do Brendy: ![]() Brenda stwierdziła: ![]() A Ereshka na to: ![]() No i zaczęła się pyskówka: ![]() Wymiana zdań szybka jak wymiana piłek na turnieju tenisa. Raz Eresh: ![]() Raz Brenda: ![]() Tu znowu słynny uśmiech Eresh: ![]() I firmowy znak Brendy: ![]() Czyż nie piękna była to dyskusja??? Pozdrawiamy obie panie! Hexeann & Mentall |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
love and terror
|
![]()
BUAHAHAH
Zdjecia i komentarze do nich bezbledne! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
![]()
[quote=PawelK;111902]inna sprawa to fakt ze to hodowca raczej decyduje o tym czy danej osobie szczeniaka sprzedac czy tez nie (a napewno powinien decydowac), chociaz pewnie beda tez ludzie ktorzy sprzedadza tylko dla zysku.
Czy to znaczy, że mogę chcieć kupiś CzW a wcale nikt mi go nie sprzeda?Co o tym decyduje? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wilcza Saga
|
![]()
Ja mam takiego jednego wilka strachliwego...ale tego się chyba nie zmieni...była taka od zawsze(kiedy wracaliśmy z Czech i się zatrzymaliśmy żeby coś zjeść to już była taka jaka jest teraz)ona boi się podejść przez chwilę(długą chwilę), a potem jak już podejdzie to chce żeby ją miziać i liże po rękach
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Moderator
|
![]()
[quote=Just;112208]
Quote:
![]() ja mialam 2 miota i robilam testowanie liudzi dla tego ze mnie zalezy jak i gdzie bedzie mieszkac moj dzieciak. kazdy czlowiek jiest inny-jiednemu pies musi byc tylko w kojcu, drugemu-razem spac w lozku, jieden mysli ze kasza owsiana to dobra karma, drugi daje jakis tam "pedigreepal" a inne karmia RAW, jieden chce miec wyszkolonego psa, jiezdzic z nim na wystawy, trenowac, moze potem i hodowac w systeme FCI a inny tylko chca piekniego stwora dla ogrodka, jiednemu to koles i kumpel, drugiemu tylko piekna zabawka, ktorej nie ma jiego koledzy i ...jiescze wieciej... i JAK myslis ktorym liudziom przedam szczieniaka a ktorym nie? moge powiedziec ze swojej statystiki z 10-11 chcetnych tylko 1-2 "zdaja test" i moga miec wilczaka od mnie. mysle ze tak samo robi wieksza ilosc hodowcow, dla tego tylko tego "ja CHCE TAKIEGO PSAAAA" nie wystarczy |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Junior Member
|
![]()
[quote=wolfin;112214]
Quote:
![]() |
|