![]() |
![]() |
|
Z życia wzięte.... Opowiadania ku przestrodze dla przyszłych właścicieli wilczaków...czyli wszystko o charakterze CzW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
love and terror
|
![]()
Mario, chyba zle mnie zrozumialas
![]() Po pierwsze, szarpanie za kark bylo bardzo dawno, jak ona dawala mi najbardziej popalic i to bylo moze z 2-3 razy. (juz teraz nawet nie pamietam za co) Po drugie to nie bylo szarpanie w stylu, ze pies gubil cala siersc ![]() Bardzo lekko, moze slowo 'szarpanie' nie pasuje do tego. Chcialas, zebym napisala kary, napisalam wszystko-to co jest i bylo, tylko, ze ja nie uwzglednilam czasow-moj blad ![]() Co do winy czy nie winy. Nigdy nie powiedzialam, ze pies odczuwa jakakolwiek moralnosc. I nie to mialam na mysli. Co do tego, ze suka moze odbierac szybciej moje sygnaly. Na to bym nie wpadla ![]() Dlatego lubie Twoje posty ![]() Quote:
![]() do Pirata jej daleko, ale zaczela chetniej wspolpracowac ![]() tylko skupienie jest jakies takie niskie... tzn. w stylu, hm, belga? Mam cos w rece, ona to chce JUZ, wiec daje komende, pies to robi z predkoscia swiatla i zaczyna czasem nerwowo tupac jak belg. Daje nagrode i czesto po nagrodzie suka sie troche uspokaja, ale maniakalnie sie odwraca. Nie z plochliwosci. Tylko z zainteresowania, ale tak jakos... za szybko ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
no bo corecka, mami wilko-belgy
![]() ![]() i tez teras ma hormony, to jiest gluchy jak kamien, ale...po malu to przejdzie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Junior Member
|
![]()
Wyjaśniałam między innymi dlatego, że nie widziałam, żebyś tak robiła.
![]() Wiesz, raczej bym obstawiała, że masz reakcje (na psa) bardziej podobne do moich, więc nim oznajmisz psu, że chcez go zabić, to pokażesz mu plecy. Quote:
Dobrym ćwiczeniem jest 1. torebka smakołyków, 2. kryteria niskie (ruch oczu psa w dowolną stronę lub ruch ciała w twoja stronę; wybierz tylko jedno, precyzyjne kryterium), 3. smaczek ma trafić do pyska psa natychmiast po wykonaniu tego, co założyłaś sobie w myślach (czyli po spełnieniu kryterium z pkt.2). Jeśli w pysku suki nie znajdą się w ciągu 2 sekund 3 smakołyki, to znaczy, że musisz: uprościć kryterium lub przyspieszyć nagradzanie. Takie ćwiczenie na tempo jest rewelacyjnym przyspieszaczem uczenia. Pies się uczy, że są jakieś jasne kryteria, dostające przyjemnie natychmiast nagrodę, a ty się uczysz techniki nagradzania i wybierania tego, za co nagrodzisz. Jasne czy coś wyjaśnić? maria i wufi Ps. Od razu coś dodam - przełomem w uczeniu stało się rozbijanie czynności na części składowe, żeby można było często i szybko nagradzać. Rozbitą na fragmenty czynność nagradza się tak: osobno każdy element. W siadaniu byłoby to nagradzaniem elementów takich jak: ugięcie jednej nogi, pupa na ziemi, a wcześniej - zatrzymanie, bo bez tego nie można siedzieć. Jak potem skleić takie elementy w całość określonego zachowania - od tyłu. Last edited by maria_i_wilk; 19-10-2007 at 18:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
love and terror
|
![]() ![]() klikania nie stosuje-metode, ktora opisala Maria stosowalam u Trejsi. U Garudy nie. A przynajmniej na razie nie. Na kazdy spacer wychodze z obslizgla i smierdzaca kielbasa ![]() Uwazam, ze z nagradzaniem sie nie spozniam, bo zanim cos wymysle, co pies ma zrobic nagrode wyciagam szybciej i ja trzymam. Jak wykona od razu daje ![]() Wszystko jest jasne, nic wyjasniac nie musisz ![]() A teraz jade do Wroclawia z Garuda... |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|