Quote:
Originally Posted by Simona
I toto by se dalo částečně omezit tím, že by snímky byly pořízeny behěm jednoho uspání psa třeba 3, pokaždé s tím, že se psem by bylo hnuto a pes by byl znovu upraven do vhodné pozice k rentgenování. Vyhodnoceny by pak byly všechny a platil by nejlepší výsledek.
|
Simono, teoreticky je to sice velice zajímavý nápad ALE :
1. Jak víme, vyhodnocování DKK V ČR je především velký kšeft pro vlastní vyhodnocovatele a tak veterinární komora si toto řídí velice zajímavými vnitřními regulativy (už jednou byla pravomocně potrestána Úřadem pro hospodářskou soutěž vysokou pokutou).
2. Vyhodnocovatelům nejde o žádnou objektivitu. Kdyby o ni šlo především, tak by nebyl problém zavést stejný systém, jako např. v Polsku. Tam není určen žádný konkrétní vyhodnocovatel pro určité plemeno. Prostě je seznam vyhodnocovatelů a majitel psa si může vybrat, ke kterému půjde. Argumentace, že musí být vyhodnocení od jednoho veterináře aby byly srovnatelné je NESMYSL. Přece všichni vyhodnocovatelé mají speciální certifikáty a tak by jejich výsledky měly být přinejmenším srovnatelné. Pokud by šlo vyhodnocovatelům o objektivitu, neměl by pro ně být problém snímek bez problémů vydat snímek majiteli psa a veterinární komora by měla umožnit jeho opakované vyhodnocení někým jiným. Jenže tady těžce narazíš ...
3. Jsem úplný laik a "nevědomý" ale nechal jsem si celý problém vysvětlit odborníkem veterinářem-ortopedem. DKK 0-1 je skutečně velice těžké nějak výrazně rozlišit (1 je proto jen podezření, nikoliv pozitivní nález). 2-4 už znamená nemocné klouby (2-lehká DKK, 3-střední DKK a 4-těžká DKK). Zcela logicky, nemocný kloub musí poznat ortoped aniž by měl nějakou speciální certifikaci na vyhodnocování DKK. Problémem je to, že MVDr.Šterc zřejmě zadává stupeň 2 i jedincům, u kterých má pouhé podezření a měl by tedy zadat max. stupeň 1.
Quote:
konečně i ve článku MVDr. Šterce tady na wolfdogu jsem našla:
"chybná projekce může vést k chybné interpretaci rtg nálezu"
|
Zcela jistě, pokud je snímek úplně vadný, neměl by ho vyhodnocovatel vůbec vyhodnocovat. Podle informací toho mého známého ortopeda ale nějaké posunutí o 1 cm nehraje vůbec žádnou roli při stanovení, zda kloub je zdravý, či nemocný.
Quote:
Nevím, jak dlouho MVDr. Šterec ČSV posuzuje, ale podle odkazu na článek paní Novoveské minimálně od roku 2001 (není to náhodou doba vzniku obou samostatných webů?) - a to je hodně dlouhá doba, vzhledem k tomu, co se děje. Stačí se http://www.cswolfdog.cz podívat, kolik psů za poslední léta neprošlo bonitací pro to, že jim byl zjištěn různý stupeň DKK a pak se nevešli do "posuzovacích tabulek pro chovnost" vzhledem k DKK jednoho z rodičů. Zajímavá čísla. A vysoká.
|
Máš úplnou pravdu. Sám vím, jaký je problém najít dnes vhodného kracího psa. Mám sice fenu 0/0, takže mohu použít i psy s DKK 2/2 ale výběr psů s DKK 0 a 1 je skutečně mizivý. Ani já nechápu, proč se chovatelská komise neustále brání buďto uznávání zahraničních rentgenů bez dalších podmínek nebo změně vyhodnocovatele ? Nikdo to zatím nevysvětlil. Za poslední roky se drasticky zúžila chovná základna ale současně se objevil "experiment Mutara". který byl oficiálně (ve zdůvodnění zápisu do registru) zdůvodněn právě tímto špatným stavem DKK. Nezbývá, než spekulovat o tom, že zhoršování DKK je obhajováno právě kvůli existenci a možnému použití těchto kříženců v chovu. Možná je to jen spekulace a už slyším některé "obhájce Mutar", jak křičí, že jsem blb a že tomu nerozumím. Ale vždy se je nutné ptát : "Komu to slouží ?"...
Quote:
Pokud se tedy má celá věc takto, jak je možné, že se nic neděje? To jsou hloupí kromě Polska i chovatelé begických ovčáků? Tady si myslím, že je to vyjádřeno jasně těmi 70 a 20% dysplazických psů... a myslím, že ty statisky jsou mnohem objektivnější než u ČSV, protože belgických ovčáků je více (podle mého názoru). Ale co se s tím dá dělat?
|
Bohužel celá situace a její obhajování je neustále zaštiťováno osobou Ing.Hartla (ať už oprávněně nebo nikoliv). Pro drtivou většinu čévéčkářů (včetně mne) je Ing.Hartl velká autorita. Proto mnozí dlouho věřili, že je vše OK. Byli odříznuti záměrně od informací nebo jim byly informace podávány zkreslené. Ani Ing.Hartl není neomylným bohem (a jak ho znám ani se tak necítí, protože je to velice rozumný a skromný člověk. To jen někteří, kteří se jeho jménem jen zaštiťují ho neustále jako takového snaží prezentovat aby pod pláštíkem jeho jména mohli prosazovat své zájmy).
A že se nic neděje ? Něco naznačila
schůze české pobočky KCHČSV v Hostivicích, kde členové prostě "tvrdé zastánce" MVDr.Šterce, odpůrce uznávání zahraničních rentgenů a zastánce "experimentu Mutara" nezvolili ani do vedení pobočky a ve většině ani jako delegáty konference. Takže možná, že se už něco děje...