|   |   | 
| 
 | |||||||
| Wilki i wolfdogi Wszystko na temat tych najblizszych braci CzW... A do tego informacje na temat innych wilczych ras: Saarloosów, Lupo Italiano... | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  | 
|  22-06-2014, 19:02 | #1 | 
| Junior Member Join Date: Dec 2013 
				 |  Pastuch elektryczny na wilki i inne drapieżniki 

Witam, Co sądzicie o zabezpieczaniu hodowli przed wilkami i innymi drapieżnikami przy pomocy pastuchów elektrycznych? Czy zastosowanie np. takich urządzeń generujących impulsy rzędu 10-15J i napięciu 15000V są w stanie skutecznie odstraszyć drapieżniki o hodowli bydła? | 
|   |   | 
|  23-06-2014, 23:07 | #2 | 
| Senior Member Join Date: Sep 2009 
				 |   

Może skontaktuj się z Urzędem zajmującym się wypłatami odszkodowań za straty w trzebieniu bydła przez wilki. Może oni będą wiedzieli, jak z tymi pastuchami jest przy ochronie przed wilkami... U mnie pastuch /nie wiem jakie impulsy, ale podobno słabe/ sprawdza się przy wilczakach mających chrapkę na kozy po drugiej stronie ogrodzenia.  Ale ja swoje psy karmię, więc nie wykazują się "determinacją" łowiecką by przetrwać.... | 
|   |   | 
|  24-06-2014, 21:50 | #3 | 
| Junior Member Join Date: Dec 2013 
				 |   

Dzięki za odpowiedź, na pewno popytam ale wolę zapobiegać niż później walczyć o odszkodowania, hoduje rasowe bydło mięsne i nie mogę sobie pozwolić na straty w cielętach czy byczkach a takie opinie osób które już mają pewne doświadczenia są bardzo pomocne

__________________ Ekologiczne hodowle przepiórek i bażantów | 
|   |   | 
|  24-06-2014, 23:36 | #4 | |
| Senior Member Join Date: Sep 2009 
				 |   Quote: 
 Moje wilczaki niestety już 2 razy dostały się do kóz i je zagryzły. To był powód zainstalowania pastucha /nawet nad furtkami/ -próby skoków przez płot zakończyły się dotknięciem pastucha i -jak na razie- wilczaki odpuściły. Ale kombinują cały czas. Radzę Ci zapytać właśnie w Urzędzie w wydz. Ochrony Środowiska /jeśli oni nie wiedzą, to na pewno gdzieś pokierują do kompetentnych osób/, bo nie jest wykluczone, że kwestie choćby rzędu impulsów mogą być obwarowane jakimiś przepisami. Rozumiem Twoje zainteresowanie kwestią, bo rzeczywiście ataki wilków stają się coraz częstsze, a zwierząt żal. W mojej okolicy to już norma... Tutaj stronka dotycząca wilków w Polsce http://www.polskiwilk.org.pl -może tam udzielą Ci wyczerpujących informacji. Pozdrawiam. | |
|   |   | 
|  30-06-2014, 19:13 | #5 | |
| VIP Member |   Quote: 
 Czasem trafiaja sie takie sztuki jak nasze wilczyca "Sedivka" (z Zoo w Pilznie), ktora potrafila pokonac 3metrowy plot z elektryka przygotowana do ostraszania niedzwiedzi...  Ale widaje mi sie, ze trzeba miec po prostu pecha aby trafic na taka sztuke... 
				__________________ | |
|   |   | 
|  | 
| 
 | 
 |