Go Back   Wolfdog.org forum > Polski > Spotkania i podróże

Spotkania i podróże Spotkania - te duże i te maleńkie, oficjalne i prywatne. Ważne by psy się wyszalały.... Jak i gdzie jechać z psem na wakacje...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-11-2004, 00:12   #1
leśniczyna
Member

leśniczyna's Avatar

Default Gdzie z wilczakiem?

Powiedzcie - gdzie mozna jeździć z dużym psem? Są tutaj zdjęcia ze znanych miejsc, miast, gór. TO MOŻNA WSZĘDZIE TAM Z PSAMI???? Np. w Góry Stołowe.... wpuszczają tam psy?? Mój luby nie chce się zgodzić specjalnie na 2 psy, 'bo gdzie z nimi jeździć.' Jak to jest?
leśniczyna jest offline   Reply With Quote
Old 27-11-2004, 01:54   #2
Ynk
"Tata" Demolki :-)

Ynk's Avatar

To mu powiedz że mozna jeździć w te same miejsca gdzie się jeździ z jednym !
Ynk jest offline   Reply With Quote
Old 27-11-2004, 02:22   #3
leśniczyna
Member

leśniczyna's Avatar

ach Ty!! tylko coraz więcej zakazów.. naprawdę można na szlaki w górach z psem??? uwielbiam wbiegać na Szczeliniec, jak jesteśmy u jego rodziny (Kotlina Kłodzka) i coraz lepiej mi to idzie tylko chętnych na bieganie wkółko brak
Old 27-11-2004, 02:30   #4
Ynk
"Tata" Demolki :-)

Ynk's Avatar

No to wilk potrzebny.
On pobiega. I to chętnie.
Pytanie czy mu dorównasz chłe chłe.
Psiak Cie wykończy na starcie i popadniesz w depresje :-)
Old 27-11-2004, 02:33   #5
leśniczyna
Member

leśniczyna's Avatar

jasne, że b. lepszy ale to dodatkowa motywacja ale ja nei chce sięścigac, tylko mieć towarzystko mój piękny b. rekreacyjnie lubi
Old 27-11-2004, 13:08   #6
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki
Default Re: Gdzie z wilczakiem?

Quote:
Originally Posted by leśniczyna
Są tutaj zdjęcia ze znanych miejsc, miast, gór. TO MOŻNA WSZĘDZIE TAM Z PSAMI????
Oczywiscie. Fakt, ze bywaja klopoty i np do muzeum sie nie wejdzie (choc sa tez wyjatki). Ale ogolnie gory, zamki, trasy turystyczne, hotele, prywatne kwatery stoja otworem...

Quote:
Mój luby nie chce się zgodzić specjalnie na 2 psy, 'bo gdzie z nimi jeździć.' Jak to jest?
Tak samo jak z jednym psem, tyle ze troche wiecej zamieszania. Ale np przy noclegach obojetne jest, czy masz jednego psa, czy dwa. Jesli gdzie nie wolno brac czworonoga, to nie wejdziesz nawet z jednym....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2004, 10:50   #7
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

jeśli chodzi o noclegi, to nie trzeba nam hoteli szczególnie u nas problem jest z tym, ze wszędzie w górach są PARKI NARODOWE, dlatego dziwi mnie, jak można tam wejść z psem... Widziałam Wasze zdjęcia z Czech bodajże... jak to zrobiliście? Naprawdę można? Wszędzie na postojach jest napisane, że zakaz wstępu z psem do lasu hm...
Agnieszka jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2004, 12:46   #8
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
jeśli chodzi o noclegi, to nie trzeba nam hoteli
Namiot?

Quote:
szczególnie u nas problem jest z tym, ze wszędzie w górach są PARKI NARODOWE
Ten bol juz znamy po wizycie w Tatrach. Niestety na to nic nie da sie poradzic, bo "Wstep z psem zabroniony".

Quote:
Widziałam Wasze zdjęcia z Czech bodajże...
Spacery po gorach to Slowacja - polecam, bo zakaz wstepu jest jedynie do rezerwatow. Po wiekszosc szlakow spokojnie mozna maszerowac z psem/psami....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 28-11-2004, 18:24   #9
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Ten bol juz znamy po wizycie w Tatrach. Niestety na to nic nie da sie poradzic, bo "Wstep z psem zabroniony".
Można spróbować wejść z suką. Suka to nie pies przecież
Jest to jawna dyskryminacja psów, ale czasem można co dowcipniejszych strażników na to nabrać. Zwłaszcza jak suka przyjazna i na szlaku posłusznie idzie przy nodze
Rona jest offline   Reply With Quote
Old 28-11-2004, 18:38   #10
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Przy okazji mam do Was pytanie:
Rok temu we wrześniu pracowałam i w związku z tym też mieszkałam przez tydzień w centrum Białegostoku, przechodziłam codziennie dwukrotnie przez wspaniały park, sporo spacerowaliśmy po mieście, w okolicach pałacu i przez cały ten czas nie widziałam psów oprócz jednego małego jamnika na smyczy.
W porównaniu z Krakowem, gdzie (niestety, zresztą) idąc rano ulicami trzeba uprawiać slalom, psy i ich właściciele juz z daleka rozpoznają swoje sympatie i antypatie i raczej nikt nie przejmuje się zakazem puszczania psów w parkach i na skwerach - ten ‘pusto-psian’ wydawał mi się ogromnie dziwny.... Może to był przypadek, ale psiarzy nie widziałam ani rano, ani po południu, ani wieczorem.... Tak mnie to zaciekawiło, że końcu chodząc po mieście zajmowałam się głównie wypatrywaniem psów…

Może ktoś mieszkający w tamtym regionie wytłumaczy mi, co się za tym kryje -czy w centrum Białegostoku ludzie nie mają psów, czy jest to polityka miejska czy jeszcze cos innego – np. może jest jakieś miejsce poza centrum gdzie zwyczajowo wyprowadza się psy? Tylko jak one się tam dostają skoro nie chodzą po mieście?
Old 28-11-2004, 19:24   #11
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
Originally Posted by Rona
Można spróbować wejść z suką. Suka to nie pies przecież
No, nie zawsze. Wydaje mi sie, ze wielu probowalo wejsc z psami i przy spotkaniu ze straznikamy wytrzyszczyli oczy i odgrywali Nix verstehen. Dlatego oprocz napisow wisza tez znaki z przekreslonym psem (chyba nawet suczka )

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 28-11-2004, 20:40   #12
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Dlatego oprocz napisow wisza tez znaki z przekreslonym psem (chyba nawet suczka )
Widziałam jak jakiś dowcipniś próbował wytłumaczyć strażnikom, że na znakach są ON, a on chce wejść z jamniczką, wkładał ja do plecaka, zakładał na szyję jak kołnierz, itd. ale i tak nie udało mu się przebić.

Tatry faktycznie są "niemożliwe", nawet w Bukowinie mielismy kłopoty z poruszaniem się z psem po okolicznych zagajnikach, ale wyprawy na Turbacz, póki co jakoś się udają przy zachowaniu ostrożności (pies biegnie blisko ludzi) Tak samo w okolicach Wisły, Porąbki, Szczyrku.
Old 28-11-2004, 20:48   #13
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
Może to był przypadek, ale psiarzy nie widziałam ani rano, ani po południu, ani wieczorem.... Tak mnie to zaciekawiło, że końcu chodząc po mieście zajmowałam się głównie wypatrywaniem psów…
Chyba przypadek

Quote:
Może ktoś mieszkający w tamtym regionie wytłumaczy mi, co się za tym kryje -czy w centrum Białegostoku ludzie nie mają psów, czy jest to polityka miejska czy jeszcze cos innego
Czy ludzie mieszkający w centrum mają psy - trudno mi powiedzieć. W zasadzie to też jak chodzę po tym miescie, to żadko widuję ludzi z psami na smyczy, chyba że jest to na jakimś osiedlu wsród bloków... Być może oni po prostu wolą się nie zapuszczać z pieskiem np. na taką Lipową. Ale do Pałacu Branickich, hmm... Raczej w tamtej właśnie okolicy ludzie spacerują. Co innego na spokojnych, odciętych od zgiełku centrum osiedlach - tam można spotkać wielu psiarzy. Przynajmnije na moim starym tak było

Quote:
może jest jakieś miejsce poza centrum gdzie zwyczajowo wyprowadza się psy? Tylko jak one się tam dostają skoro nie chodzą po mieście?
W sumie to nie bardzo... W Białymstoku raczej nie ma żadnego miejsca, które by służyło dla psów, chyba że o takim nie wiem, ale raczej powinnam, bo mieszkałam ta prawie 14 lat Ludzie zazwyczaj wychodzą z psami w okolicę swego zamieszkania.
Old 28-11-2004, 20:53   #14
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

Quote:
Spacery po gorach to Slowacja - polecam, bo zakaz wstepu jest jedynie do rezerwatow. Po wiekszosc szlakow spokojnie mozna maszerowac z psem/psami....
Co się tyczy Słowacji, to teraz mi się przypomniało, że dwa lata temu będąc w, o ile się nie mylę, Tatrzańskiej Łomnicy, zobaczyłam z mamą w jakiejś małej restauracji dwa wilki Oczywiście musiały to być Wilczaki, ale wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam :P
Old 28-11-2004, 21:13   #15
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Agnieszka
Chyba przypadek
Być może oni po prostu wolą się nie zapuszczać z pieskiem np. na taką Lipową. Ale do Pałacu Branickich, hmm... Raczej w tamtej właśnie okolicy ludzie spacerują. Co innego na spokojnych, odciętych od zgiełku centrum osiedlach - tam można spotkać wielu psiarzy. Przynajmnije na moim starym tak było
Ludzie zazwyczaj wychodzą z psami w okolicę swego zamieszkania.
Dzięki za wyjaśnienia Agnieszko. Widocznie musiał to byc zbieg okoliczności, albo pieski czuły, że ich wypatruję i chowały się za drzewa...
NB Białystok bardzo mi się podobał - byłam tam po wielu latach i widać ogromne zmiany na lepsze. No i kapitalni, niezwykle serdeczni ludzie
Old 28-11-2004, 21:18   #16
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

To prawda, to miasto ma swoje uroki Jednak nie zawsze można tam znaleźć spokój, ale to nie problem, bo lasy, pola i wsio-miasteczka blisko...
Old 28-11-2004, 22:28   #17
Agnieszka
Distinguished Member

Agnieszka's Avatar

to powiedzcie, gdzie w Polsce można z psami... Szczególnie preferujemy góry lub jeziora (bardziej te pierwsze, w szczególności Kotlina Kłodzka). Zawsze chodzilimy po górach i tak chciałam, by pies też mógł. hm....
Old 28-11-2004, 23:03   #18
Narvana
love and terror

Narvana's Avatar

Jak dla mnie przykroscia jest rowniez to ze nie mozna z psem na plaze Rozumiem na strzezona ale na niestrzezona?
Old 29-11-2004, 00:15   #19
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Quote:
to powiedzcie, gdzie w Polsce można z psami...
Lepiej: "gdzie nie mozna". Do parkow narodowych. Co do reszty, to poniewaz psiarze maja kase, wiec i czworonogi sa mile widziane...

Quote:
Szczególnie preferujemy góry lub jeziora (bardziej te pierwsze, w szczególności Kotlina Kłodzka).
Z tym to nie ma problemu. Gorzej jest w miejscach, gdzie pedza stada turystow, bo tam kontrole sa czeste i jest problem z przemycaniem psow...

Quote:
Originally Posted by Narvana
Jak dla mnie przykroscia jest rowniez to ze nie mozna z psem na plaze Rozumiem na strzezona ale na niestrzezona?
No, o tym to nie slyszalam. Tzn przy plazach strzezonych moga byc pewne klopoty, ale reszta?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
Old 29-11-2004, 03:00   #20
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Rok temu zwiedzilam cala Kotline Klodzka z TRZEMA psami :P
Mam swietne miejsce w cichej wiosce kolo Barda, jakbys chciala to sluze adresem (maja tam 5 psow )
Znam tez fajne miejsce pod Brodnica (jeziora!) gdzie lubia psy w kazdej ilosci a ludzi tam jeszcze malo, jestem tam prawie co roku
masa jezior, lasy, grzyby, stary mlyn...marzenie

Posting Rules