Stále se ohánět svým vzděláním je skutečně trochu pod úroveň. Moniko, všichni vědí, že máš vysokou školu, nemusíš to stále a stále dokazovat. Ano, pokud je nutnost, tak se jistě seberou zvířata i z ulice, ale vždy se předem řekne, k čemu a jak mají sloužit.
Sice není mířeno ke mně,ale odpovím.
Mám stejnou školu jako Monika,ze šlechtění psů jsem zkoušky sice neskládaly ale obecné principy zootechnické se dají aplikovat v podstětě na každé zvíře.
Když tedy hodně odbočím tak např.u koní existují plemena u kterých je jakékoli "přikřížení" či přilití krve zakázané - je to např.arabský plnokrevník.On je ale zároveň plemenem,které je možné použít pro zušlechtění vlastností u různých jiných plemen koní.Stejně tak anglický plnokrevník se používá k zlepšení konstituční tvrdosti různých jiných (čistokrených plemen).Mám-li matku např.českého teplokrevníka x otce anglického plnokrevníka,potomen je stále veden jako český teplokrevník.
Plemeník používaný k těmto účelům musí splňovat podmínky k chovu,tzn. výkonnost,exteriér...
Když se někdo snaží za každou cenu je zapisovat do plemenné knihy československých vlčáků i přes odpor nejen českého klubu ale i klubu slovenského, který je garantem plemene a zemí původu, stejně jako ČR.
Kdo? Kdy?
F1 generaci nechal zapsat osobně tvůrce plemene pan Harlt a odpor pokud vím ze stran ani jednoho Klubu žádný nebyl.
Obě Murtary byly řádně zbonitovány.Obě feny mají výbornou povahu a vyhovující rtg.DKK.Ave je téměř k nerozenání od čsv...tedy v jistém směru k rozeznání je,na první pohled zaujme její vlčí pohyb a síla kostry,což mnohá čévéčka dnes bohužel postrádají.