View Single Post
Old 14-03-2007, 12:06   #18
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Minia
no wlasnie tylko problem z tym ze mioty planowane na maj glownie sa z wloch a ja mam raczej na uwadze czechy i slowacje.Owszem sa rowniez z tej okolicy ale jakos rodzice szczeniakow nie wygladaja najlepiej(np http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d6568.html) albo nie ma zdjec ocja szczeniat http://www.wolfdog.org/pol/litters/632.html.
Dlatego moze ktos z was posiada inforamcje ktore nie sa umieszczone na stronie, np ma znajomego w czechach ktory nie udziela sie na forum..
de gustibus non est disputandum wiec nie to ladne, co ladne tylko co si ekomu podoba. To zdrowa zasada. Ale najmniej wazny jest wyglad.
Pies ma byc Twoj, wiec i tak bedzie najukochanszy. W jednym przypadku wazne jest to, jak wilczak wyglada: planujesz mu kariere wystawowa i to niekoniecznie tylko w granicach naszego kraju oraz kariere hodowlana.
Najwazniejsze jednak jest zdrowie i charakter a tego z fotek do konca nie wyczytasz. pewne informacje sa podane przy samych psach w bazie (wynik przeswietlenia HD , zdane egzaminy). Nic jednak nie zastapi wlasnego ogladu psow w realu.
I nie jest to zadna fanaberia- jezdzic na wystawy, obozy czy spotkania.. tam po prostu sama zadecydujesz co bys chciala.
Przez forum oczywiscie mozesz kupic psa ale czy bedzie to dokladnie to, czego oczekujesz to nie wiem.

I jeszcze...chciec wilczaka z pwoodu fascynacji wilkami to nie jest wystarczajaca argumentacja, bo wilczak to nie jest szpanerski gadzet na ulicy ale fantastyczny ale bardzo wymagajacy zwierzak, ktorego zapraszamy do naszego zycia.. na dobre i na zle...

Wykorzystaj wiec czas, korzystaj z okazji poznania wilczakow (chocby zaproszenie Przemka czy mozliwosci wyjazdu na wystawe) i zbieraj wlasne informacje i doswiadczenia. Wtedy Twoj wybor bedzie przemyslany i swiadomy

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote