View Single Post
Old 11-03-2007, 15:04   #12
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Quote:
Originally Posted by Minia
Przy okazji moze bedzie mi mogl ktos polecic jakas hodowle najlepiej z poza kraju ktora w maju bedzie miala szczeniaki do oddania? Bo wlasnie w tym czasie planuje zakup wilczaka.
A czy ktos wybiera sie na Klubowa wystawa CzW do Litoměřic 5.05? Ja mam zamiar jechac i chetnie bym sie tam z wami spotkala
Planowane mioty są wyszczególnione na dole z prawej strony strony ekranu. Spis hodowców z lewej. Podane terminy, to terminy odbioru szczeniaków, z tym, że wielu dobrych hodowców już w momencie krycia ma komplet rezerwacji na szczeniaki. Ogłoszenia o miotach zazwyczaj pojawiają się po kryciu, ale czasem znikają z ekranu, gdy okaże się, że jednak nie będzie szczeniaków, (co się zdarza, bo hodowla to nie matematyka), albo gdy hodowca ma już komplet właścicieli i nie chce być niepokojony dalszymi telefonami i mailami.

Dobrze, żebyś wiedziała na co zawracać uwagę przy kupnie i wyborze szczeniaka, o co hodowców pytać i jak sprawdzać czy mówią prawdę. Warto zorientować się czy będziesz mieć wsparcie hodowcy gdyby coś się psu działo (odpukać). Pamiętaj szczeniak szczeniakowi nierówny a potencjalnemu właścicielowi, który mało wie o rasie hodowca można "wcisnąć" różne rzeczy - nawet przekonać go, że tylko on/ona hoduje dobre psy. Na pewno powinnaś kupować psa od rodziców przebadanych w kierunku dysplazji stawów, najlepiej z dobrym kodem bonitacyjnym z hodowli gdzie szczeniaki są od początku właściwie socjalizowane, maja kontakt z ludźmi i różnymi sytuacjami. Dobrze gdy wiesz, że matka i ojciec nie są agresywni lub strachliwi tylko mają zrównoważone charaktery, bo te cechy bywają przekazywane następnym pokoleniom. Z tym że nie polegałabym tu tylko na opinii hodowców, bo Ci mają interes, żeby przekonać Cię, że rodzice ich szczeniaków są najlepsi.

Im więcej będziesz wiedzieć o rasie i hodowcach, tym masz szansę na lepszego psa (czyli bardziej odpowiedniego dla Ciebie). Gwarancji nikt Ci nie da, ale możesz wybitnie zwiększyć szanse przez rozumne podejście do sprawy.
Rona jest offline   Reply With Quote