Quote:
Originally Posted by Minia
Przy okazji moze bedzie mi mogl ktos polecic jakas hodowle najlepiej z poza kraju ktora w maju bedzie miala szczeniaki do oddania? Bo wlasnie w tym czasie planuje zakup wilczaka.
A czy ktos wybiera sie na Klubowa wystawa CzW do Litoměřic 5.05? Ja mam zamiar jechac i chetnie bym sie tam z wami spotkala 
|
Planowane mioty są wyszczególnione na dole z prawej strony strony ekranu. Spis hodowców z lewej. Podane terminy, to terminy odbioru szczeniaków, z tym, że wielu dobrych hodowców już w momencie krycia ma komplet rezerwacji na szczeniaki. Ogłoszenia o miotach zazwyczaj pojawiają się po kryciu, ale czasem znikają z ekranu, gdy okaże się, że jednak nie będzie szczeniaków, (co się zdarza, bo hodowla to nie matematyka), albo gdy hodowca ma już komplet właścicieli i nie chce być niepokojony dalszymi telefonami i mailami.
Dobrze, żebyś wiedziała na co zawracać uwagę przy kupnie i wyborze szczeniaka, o co hodowców pytać i jak sprawdzać czy mówią prawdę. Warto zorientować się czy będziesz mieć wsparcie hodowcy gdyby coś się psu działo (odpukać). Pamiętaj szczeniak szczeniakowi nierówny a potencjalnemu właścicielowi, który mało wie o rasie hodowca można "wcisnąć" różne rzeczy - nawet przekonać go, że tylko on/ona hoduje dobre psy.

Na pewno powinnaś kupować psa od rodziców przebadanych w kierunku dysplazji stawów, najlepiej z dobrym kodem bonitacyjnym z hodowli gdzie szczeniaki są od początku właściwie socjalizowane, maja kontakt z ludźmi i różnymi sytuacjami. Dobrze gdy wiesz, że matka i ojciec nie są agresywni lub strachliwi tylko mają zrównoważone charaktery, bo te cechy bywają przekazywane następnym pokoleniom. Z tym że nie polegałabym tu tylko na opinii hodowców, bo Ci mają interes, żeby przekonać Cię, że rodzice ich szczeniaków są najlepsi.
Im więcej będziesz wiedzieć o rasie i hodowcach, tym masz szansę na lepszego psa (czyli bardziej odpowiedniego dla Ciebie). Gwarancji nikt Ci nie da, ale możesz wybitnie zwiększyć szanse przez rozumne podejście do sprawy.