Ahoj,
nečetl jsem úplně všechno, tak doufám že se nebudu opakovat. Pravdu má Jana - co pes, to originál. Ať už se to týká zvedání nohy u fen (Lexina ji nezvedá, jen se tak nějak vykroutí do strany, že načůrá 3/4 metru vysoko na zeď - začala to dělat když jsme měli doma poprvé psa na krytí - asi ho chtěla přečůrat

), nebo cvičení. Nemyslím si že ČSV jsou necvičitelní, jen se na to musí trošku jinak a chvilku trvá přijít na to jak, protože opět je obvyklé, že co funguje na jednoho vlčáka, může být druhému ukradené - rozhodně se člověk s vlčákem nenudí.
Myslím že nikdo tady nenapsal nic moc o tom vytí. Pominu-li letní výcvikový tábor, kdy se nad ránem nese Jevišovicemi mohutný "vlčí" chorál a budu se věnovat vytí doma, je moje (zdůrazňuji moje, kdokoliv může mít jinou) zkušenost tato:
Dokud jsem měl jen Lexinu, prakticky doma nevyla. Zvuky, které vydávají ostatní "normální" psi v okolí nepovažovala asi za vytí a nepokládala za nutné na ně odpovídat. Od té doby, co máme i Darču (Lexinina dcera) si denně navečer sednou před boudy a spolu si tak 10 - 30 minut "zazpívají", načež se odeberou si schrupnout. Sousedi zatím bez problémů - možná jejich zpívání přišli na chuť, jako já. Podle mě je to jeden z nejúžasnějších zvuků, když začne výt pořádná smečka - postupné nasazování do troj nebo ještě více hlasů, na to tzv. vytí nebo ňafání "normálních" psů nemá.
Dříve jsem měl foxteriéra a 2 jezevčíky (Kikinku ještě společně s Lexinou) a na všechny vzpomínám s láskou. U ČSV ale už zůstanu. Dobře to vystihl Zdeněk (Ghost), včetně pohledu ostatních pejskařů na čévéčkáře. Taky mi na cvičáku říkají, že kdybych měl ovčáka, tak už s ním mám ZVV3, tak proč chci ČSV. Odpovídám, že právě proto.
Karel
P.S.: Od té doby, co mám "vlčí holky" dvě, na mě koukaj jak na úplnýho magora. Nevěří mi, že někdo má třeba čtyři ČSV. Ale když je miluješ, není co řešit